Objavljeno: 26.8.2008 14:42 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Julij-avgust 2008 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Canon Digital Ixus 970 IS

V roke nam je prišel Canonov najnovejši žepni malček, ki s težo slabih dvesto gramov in prijetno zaobljeno obliko lepo sede v srajčni žep. Ima pa zaobljena oblika tudi kakšno slabost, recimo to, da ga je težko držati z eno roko - vsaj če gre za veliko moško šapo.

Ixus 970 ima tipalo z desetimi milijoni pik, ki ga lahko uporabljamo v razmerjih 4 : 3 in 16 : 9. Velikosti slik so od 3648 x 2736 pa navzdol do 640 x 480. Goriščnica sega od 37 mm do 185 mm (preračunano v 35 mm format). Petkratno razmerje in teleobjektiv, ki seže do 185 mm, sta dobra podatka za tak fotoaparat, to, da se širokokotnik konča že pri 37 mm, pa ne spada ravno med največje dosežke sodobne tehnike. V Canonu se hvalijo tudi z novimi lečami v objektivu, a to težko ocenimo. Slike so vsekakor odlične, toda takšne so bile že pri predhodniku. Zelo pa smo zadovoljni z optičnim iskalom. Canon je med zadnjimi, ki v tem razredu še vgrajujejo iskalo, in prav zanima nas, kdaj bodo odnehali tudi oni.

Občutljivost sega od ISO 80 do 1600, a že pri ISO 400 se naredi precejšen šum, ISO 800 pa je samo še pogojno uporaben. Ker pa je vgrajen mehanski stabilizator, ki naj bi povečal delovno območje za največ štiri zaslonke, boste lahko dostikrat fotografirali na ISO 200 ali manj.

Med standardne lastnosti za ta razred lahko štejemo zaznavanje obrazov (ostrenje in merjenje osvetlitve), pa odstranjevanje rdečih oči in obilico vnaprej nastavljenih načinov snemanja. Video snema do ločljivosti 640 x 480 pik s 30 sličicami na sekundo, a pri tem ne zna uporabljati optičnega zooma. Video je stisnjen v zapisu Motion JPEG, ki olajša kasnejšo predelavo, a povzroči veliko porabo prostora - 115 MB za minuto videa.

Za spreminjanje nastavitev uporabljamo vrtljivi obroč, ki deluje tudi kot štirje gumbi. Zamisel je odlična, izvedba pa še malo šepa. Med rabo se nam je dostikrat zgodilo, da so se nastavitve zaustavile na nekem mestu in vrtenje koleščka na njih ni imelo več nobenega vpliva.

Med uporabnimi in zanimivimi funkcijami moramo omeniti pomočnika za sestavljanje panoramskih posnetkov, ki na zaslonu prikaže del prejšnjega posnetka za lažjo poravnavo. Panorame so lahko široke do 26 posnetkov. Res škoda, da za sestavljanje še vedno prilagajo stari program PhotoStitch. Druga zanimiva funkcija je barvni poudarek. S sistemom pomeri-in-sproži izberemo barvo, ki naj bo poudarjena, fotoaparat pa potem vse druge barve močno posivi. Dobimo učinek, kot ga vidimo na pocukranih koledarjih in sestavljankah. Instantni uspeh pri puncah, vam rečem.

Možnost "barvnega poudarka" doda fotografijam umetniško noto.

Canon Digital Ixus 970 IS

Razred: Žepni.

Efektivna ločljivost tipala: 10,0 milijona pik.

Tehnične lastnosti: Objektiv 37-185 (35 mm ekvivalent); svetlobna jakost 3,2-5.7; ostrenje 50 cm-neskončno (makro 2 cm); domet bliskavice 4,6 m; ISO: samodejno ali ročno (80-1600).

Tehnična zmogljivost:   6.

Kakovost fotografije:   7.

Zasnova aparata:  5.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 351,60 EUR.

Za: Majhen, hiter, dobro ohišje, optični stabilizator slike, odlična slovenska navodila.

Proti: Nima okvirjanja, močan šum nad ISO 400.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji