Objavljeno: 9.11.2007 16:36 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2007

Brezplačno do iPoda

Tokrat ne bomo govorili o nadomestkih za plačljivi program, temveč za brezplačni iTunes. Čeprav temu programu res ne moramo očitati previsoke cene, saj je brezplačen, pa ga pestijo značilne težave, ki jih v tej rubriki opisujemo in poskušamo zaobiti. Seveda so vsi nadomestki zastonj.

iTunes je program, ki v srcih ljubiteljev Applovih računalnikov zaseda posebno mesto. Je namreč središče vsega večpredstavnega dogajanja. Tisti, ki še vedno vztrajamo pri Oknih, imamo verjetno iTunes nameščen samo, če imamo iPod. Za upravljanje in predvajanje večpredstavnih datotek marsikdo uporablja katerega izmed številnih konkurenčnih programov. Če uporabljate iTunes samo za to, da z njim urejate svoj priljubljeni prenosni igralnik glasbe, potem plačujete za to visok davek. Po namestitvi namreč na disku zasede neverjetnih 130 MB in namesti kar dve storitvi, ki po nepotrebnem obremenjujeta vaš računalnik. Tudi če to v časih neskončnih diskov in velikanskih količin hitrega pomnilnika odmislimo, je iTunes neroden, ker mora biti nameščen. Če ga hočemo namestiti na primer v službeni računalnik, potrebujemo upraviteljske pravice, to pa je včasih nepremostljiva ovira.

Songbird

Songbird je novi član družine Mozilla. To je predvajalnik glasbe, organizator večpredstavnih datotek, upravnik vseh mogočih prenosnih predvajalnikov MP3 in še marsikaj.

Temelji na Firefoxu in posnema uporabniški vmesnik iTunes. Zaenkrat ga še razvijajo in deluje precej počasi, pogosto tudi naletimo na hrošče. Če sodimo po drugih izdelkih iz družine Mozilla, je pričakovati, da bo sčasoma dozorel v odličen izdelek.

Songbird si lahko prenesete z naslova www.songbirdnest.com.

Zato je zelo priročno imeti program za urejanje iPoda kar v samem iPodu. Tako lahko iPod priključimo na katerikoli računalnik, uporabimo pomnilnik iPoda kot zunanji disk in poženemo program.

K sreči je na voljo kopica programov, ki nadomeščajo iTunes pri dostopu do vsebin v iPodu. Ker iTunes zaradi varovanja avtorskih pravic omejuje uporabnike tudi tako, da glasbe iz njega ne dovoli kopirati nazaj v računalnik, lahko nekatere od nadomestkov razglasimo celo za bolj zmogljive, kot je sam iTunes. Izbira je precejšnja, opisali pa bomo samo brezplačne programe, ki zmorejo glasbo skopirati v iPod in jo zbrisati iz njega. Ogledali si bomo, kateri programi znajo delati s pametnimi seznami glasbe (Smart Playlists). Zelo zaželeno je tudi, da zna program glasbo prepisati tudi iz iPoda v računalnik.

EphPod 2.77

Kaj: Brezplačni upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: Joseph Masters, www.ephpod.com.

Za: Videz.

Proti: Nedelovanje z novejšimi različicami iPodov, potrebna je namestitev.

EphPod je bil eden prvih programov, ki so se spopadli z iTunes. Nastal je "daljnega" leta 2002, ko vsi iPodi sploh še niso delovali v okolju Windows, in je bil eden redkih programov, s katerimi smo sploh lahko urejali iPode, če nismo imeli Maca. iTunes za Okna takrat sploh še ni bilo.

Dolga leta je bil priljubljen in zmogljiv program za Windows in Linux, ki so ga uporabljali mnogi. Doletela pa ga je usoda, ki doleti marsikateri brezplačen program, ki nima odprte kode - avtor je odrasel in poleg službe in (verjetno) družine je bilo vedno manj časa za razvoj brezplačnega programa. Razvoj je praktično zastal in tako je danes ephPod neuporaben, če ste lastniki katere izmed novejših različicah predvajalnika iPod. Lastniki starejših iPodov bomo sicer lahko uživali v njegovih zmogljivostih in dopadljivem videzu, drugi pa si boste morali poiskati kak drug program. EphPod je treba pred uporabo namestiti in zaradi tega je še nekoliko manj uporaben.

[slika: ephPod.png]

POZOR: Če boste po zagonu programa ephPod zagledali takole sliko, ne pritisnite gumba "Build iPod Directory Structure", ker lahko izgubite podatke v predvajalniku!

YamiPod 1.6

Kaj: Brezplačni upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: YamiPod, www.yamipod.com.

Za: Teče v Windows, Linux in OS X, dolga zgodovina, veliko uporabnikov.

Proti: Nestabilnost v Windows Vista, ne pozna pametnih seznamov.

YamiPod je pravi starosta med upravniki iPodov in verjetno najbolj priljubljen tak program ta hip, saj teče v vseh treh priljubljenih operacijskih sistemih, torej Windows, Linux in Mac OS X. Preveden je kar v 28 jezikov, a med njimi ni slovenščine.

Kar zadeva zmogljivosti, mu ni kaj očitati, saj zna početi skoraj vse, kar bi si le želeli. Glasbo je mogoče kopirati v iPod in nazaj, urejevalnik podatkov o glasbenih datotekah je odličen. YamiPod zna tudi igrati glasbo neposredno iz predvajalnika v računalniku. Pozna nekaj naprednih funkcij, kot so iskanje podvojenih datotek in popravilo iPoda, ki poišče datoteke, ki so sicer v pomnilniku iPoda, niso pa pravilno navedene na seznamu datotek in jih iPod sploh ne prikaže. Prav tako zna sinhronizirati vsebino iPoda s poljubno mapo na disku in to se sliši uporabno. Ponuja celo možnost naročanja na novice RSS in t. i. podcaste, ki jih samodejno kopira v predvajalnik.

Namestimo ga preprosto tako, da datoteko razpakiramo v poljubno mapo, ki je lahko kar v iPodu. Na disku bo zasedel 15 MB.

[slika: YamiPod.png]

Žal tudi ta program ni popoln. Ne razume pametnih seznamov in ne prepoznava pravilno avdio knjig (datotek s končnico M4B, več o njih si preberite v okvirčku). Imeli smo tudi nekaj težav s stabilnostjo različice 1.6 v operacijskem sistemu Windows Vista, v katerem YamiPod ni hotel igrati glasbe iz iPoda, ni pa sporočil nobene napake.

Floola 2.0

Kaj: Brezplačni upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: Floola, www.floola.com.

Za: Zmogljivosti, aktiven razvoj.

Proti: Nič.

Tudi Floola ima nenavadno ime. Za osvežitev pa v njem ni besedice "Pod" in to ga naredi drugačnega od doslej opisanih programov. To je ena izmed redkih stvari, po katerih se Floola bistveno razlikuje od YamiPoda.

Prav tako teče v operacijskih sistemih Windows, Linux in OS X. Uporabniški vmesnik in spletna stran sta zelo podobna YamiPodovim. Glede na to, da je Floola novejši izdelek, bi bilo povsem mogoče, da avtor kopira YamiPod. A dokler ga kopira tako, da je rezultat boljši od izvirnika, mu težko kaj zamerimo.

Floolo še vedno intenzivno razvijajo in z vsako različico podpira več zmogljivosti. Seveda zna kopirati glasbo v predvajalnik in iz njega, urejevalnik lastnosti glasbenih datotek je soliden. Poleg vsega standardnega zna prikazati tudi sličice glasbenih albumov, niso mu tuji pametni seznami niti avdio knjige, zna preiskati iPod in poiskati izgubljene datoteke, popraviti iPod in še marsikaj. Ni ga treba namestiti, na disku zasede 17 MB. Po naših preizkusih je brezhibno deloval tudi v Windows Vista, deloval je tudi predvajalnik glasbe.

[slika: Floola.png]

Zelo zanimiva lastnost je, da lahko Floola z držanjem tipke Shift ob zapiranju programa samodejno izvrže iPod. To pomeni, da imamo manj možnosti, da bi zaradi nenadne prekinitve povezave med računalnikov in predvajalnikom prišlo do okvare zbirke podatkov v predvajalniku.

WinAmp 5.35/ml_ipod 3.01

Kaj: Predvajalnik, knjižnica in upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: Nullsoft, www.winamp.com, Achim Bursian in drugi, mlipod.sourceforge.net.

Za: Priročen za uporabnike WinAmpa.

Proti: Ne podpira pametnih seznamov.

WinAmp je eden izmed legendarnih programov in ga je verjetno videl že vsak, ki ima kakšno datoteko MP3, mnogi pa ga še vedno uporabljamo. Z nami je že dolgo. S podjetjem Nullsoft se je zgodilo že marsikaj, pa še vedno velja za enega izmed bolj uporabnih predvajalnikov glasbe. Če že imate zbirko glasbe v njegovi knjižnici, potem je zelo priročno uporabiti WinAmp tudi za upravljanje vsebine iPoda. To boste lahko naredili celo na dva načina - z uporabo novejših različic priloženega vtičnika ml_pmp, ki deluje tudi z drugimi predvajalniki MP3, ne samo z iPodi, ali pa dodatno nameščenega vtičnika ml_ipod. Oba sta si na las podobna, saj se vgradita v WinAmpovo knjižnico Media Library.

Čeprav na trenutke nerodno, boste lahko z obema postorili osnovna opravila, kot so kopiranje glasbe v obe smeri in urejanje predvajalnih seznamov (Playlist). Pametne sezname prepozna samo ml_ipod. Oba ponujata možnost popravljanja iPodov, samodejnega polnjenja iPoda s priljubljenimi ali pogosto poslušanimi pesmimi in druge načine sinhronizacije z zbirko glasbe v WinAmp.

[slika: WinAmp - Media Library.png] in [slika: WinAmp - Main Window.png]

Pri vgrajenem vtičniku smo pogrešali možnost, da bi datoteke dodajali z vlečenjem in spuščanjem. Pesmi je mogoče kopirati samo prek menuja, dosegljivega z desno tipko miške.

PoddoX ?.?

Kaj: Brezplačni upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: F. Fehres in H. Kamecke, www.poddox.com.

Za: Nenavaden uporabniški vmesnik.

Proti: Samo osnovna funkcionalnost, neroden uporabniški vmesnik.

Še en program z nenavadnim imenom in še bolj nenavadnim videzom. Uporabniški vmesnik je posnetek Macovega namiznega računalnika, seveda prilagojen prikazu na zaslonu.

Sam program je šele na začetku razvoja, ponuja samo kopiranje v iPod in iz njega, naprednejše funkcije niso na voljo, so pa obljubljene za prihodnje različice.

[slika: PoddoX.png]

Program je tako nenavaden, da bo verjetno nekaterim zelo všeč, vendar je pametno počakati, da avtorji izdajo kakšno različico ali dve, preden bo lahko zadostil vsem upravljavskim potrebam.

SharePod 3

Kaj: Brezplačni upravnik predvajalnikov iPod.

Izdeluje: Jeff Harris, www.sturm.net.nz.

Za: Videz.

Proti: Neroden prikaz skladb.

Eden izmed starejših programov je tudi SharePod. Še vedno je precej priljubljen, saj ga še vedno intenzivno razvijajo. Njegov poglavitni adut je dopadljiv uporabniški vmesnik, ki omogoča vse osnovne operacije in nič več.

[slika: SharePod.png]

Poglavitna hiba je nezmožnost prikaza skladb po albumih. Obvlada namreč samo sezname, to pa zna pri večji količini datotek povzročiti precej preglavic. Prav tako ne razume pametnih seznamov in avdio knjig.

Da bo z iPodom manj težav

Nikoli ne poganjajte dveh upravnikov iPodov hkrati, vedno ugasnite tudi iTunes. Če sta pognana dva upravnika, namreč hkrati uporabljate iste podatke in če jih programa tudi upravljata hkrati, se lahko okvari zbirka podatkov. Napaka sicer ni kritična, saj jo lahko popravite z nekaterimi opisanimi programi ali z novo nastavitvijo iPoda, vendar je to lahko precej nerodno, saj morate sami poskrbeti za varnostno kopijo glasbe.

Vedno izvrzite iPod, preden ga odklopite od računalnika. To naredite z upravnikom naprav v vrstici stanja ali v upravniku, praviloma z ukazom "Eject iPod". Če tega ne boste počeli, tvegate enako napako, kot smo jo opisali v prejšnjem odstavku.

Če iPod "zmrzne", ga lahko mehko zaženete znova, ne da bi izgubili podatke. To naredite tako, da hkrati vsaj 6 do 10 sekund držite gumba "Select" in "Menu". To sta na novejših iPodih srednji okrogli gumb in gumb za premikanje navzgor. Postopek po potrebi ponovite večkrat.

Nadgradite programsko opremo predvajalnika. Ena izmed redkih stvari, zaradi katerih boste kljub vsemu občasno potrebovali iTunes, je nadgradnja programske opreme samega predvajalnika. Ob zagonu iTunes samodejno preveri, ali je na voljo novejša različica, in ponudi namestitev. Priporočamo vam, da si najprej natančno preberete navodila in nato opravite nadgradnjo. Pred nadgradnjo preverite, ali imate zadnjo različico programa iTunes.

Ob morebitnih težavah na novo nastavite oziroma zbrišite iPod. Če bo vaš iPod izgubljal datoteke ali prikazoval datoteke, ki ste jih že zbrisali ali podobno, vam priporočamo, da ga na novo nastavite. Tudi to naredite na prvem zaslonu iTunes po priklopu predvajalnika. Pred postopkom nove nastavitve se seznanite z navodili in preverite, ali imate zadnjo različico programa iTunes.

Kaj izbrati

Tudi tokrat ni lahko izbrati pravega programa. Izbor bo odvisen od osebnih navad in okusa.

Če uporabljate iTunes tudi za upravljanje zbirke glasbe v računalniku, boste najverjetneje tudi iPod upravljali prek iTunes. Enako velja za WinAmp. Priročnost enega programa za več opravil odtehta tudi kakšno pomanjkljivost. Če se boste odločili za WinAmp, priporočamo, da si namestite nekoliko bolj zmogljiv vtičnik ml_ipod.

Če ste naprednejši uporabnik iPoda ali pa ne uporabljate iTunes in WinAmp, vam priporočamo program Floola. Namestite ga kar v iPod ali pa na prenosni ključek in ga boste imeli vedno pri roki. Ne pozabite tu in tam preveriti, ali ni nemara na voljo že novejša različica, saj jih avtor izdaja precej pogosto in navadno prinesejo pomembne popravke ali uporabne novosti.

Če ste se odločili za alternativo iTunes, lahko iTunes odstranite in prihranite drobec zmogljivosti računalnika. Vendar se zna zgoditi, da boste tu in tam iTunes vendarle potrebovali. Recimo za nadgradnjo ali vnovično nastavitev predvajalnika, o čemer pišemo v posebnem okvirčku. Seveda lahko za upravljanje iPoda uporabljate tudi več programov, na primer doma iTunes in v službi katerega od nadomestkov. Vendar nikoli ne poženite dveh programov hkrati, ker lahko pride do težav, o katerih pišemo v posebnem okvirčku.

In če ste izbrali brezplačen program, se ne pozabite zahvaliti avtorju. Lahko s preprosto elektronsko pošto, razglednico ali pa mu namenite kak cekin za zasluženo pivo!

Kaj so avdio knjige?

Pravzaprav je to nekaj, kar so si že pred leti izmislili Američani, ki vsak dan na poti v službo (in iz nje) preživijo v avtu po nekaj ur. Ker je med počasno in dolgočasno vožnjo vendarle težko brati, so se zatekli k avtomatiki - kasetam in ploščam CD, ki knjige "prebirajo" namesto njih.

No, v Applu ta izraz uporabljajo za datoteke s končnico M4B. Gre za zvočni zapis v formatu MPEG-4. Končnica M4A se uporablja za glasbo, M4B pa za avdio knjige. iPod obravnava datoteke M4B malce drugače in omogoča, da jih poslušamo hitreje ali počasneje, in si za vsako knjigo posebej zapomni, kje smo ostali.

Obe lastnosti prideta zelo prav, če poslušate podcaste, zato preverite, ali vaš priljubljeni avtor pocastov svoje izdelke ponuja tudi v tem formatu. Našli jih boste pod oznakami M4B ali AAC oz. iPod.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji