Objavljeno: 25.10.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor November 2016

Brez navigacije ne gre

Aplikacije za navigacijo poskrbijo, da se v neznanem okolju nikoli ne izgubimo, da s prijatelji delimo lokacijo, kjer jih čakamo, da se izognemo gneči na (pre)natrpanih cestah in še kaj bi se našlo. Androidni potovalni pripomočki so nujna programska oprema slehernega lastnika pametnega telefona z Googlovim operacijskim sistemom.

Najočitnejši predstavnik aplikacij za usmerjanje je Google Maps, ki ga večina uporabnikov naprave z Androidom praktično enači s pomenom besede navigacija. Gre za brezplačen programski izdelek, ki ponuja usmerjanje ovinek za ovinkom tudi v Sloveniji, ima najboljše zemljevide, možnost delovanja brez spletne povezave, satelitski pogled, omogoča poimenovanje interesnih točk med samo potjo in se ponaša s prijaznim vnašanjem naslovov, kjer ni treba izkašljati najprej države in kraja ter šele nato ulice s hišno številko, temveč je vrstni red vnosa enak rabi v vsakdanjem življenju. Aplikacijo, ki je namenjena voznikom, pešcem, kolesarjem in uporabnikom javnega prevoza, Google redno posodablja, tako da so informacije praviloma bolj sveže kot pri tekmecih.

Med bolj priljubljenimi rešitvami za cestno usmerjanje je program GPS Navigation & Maps Sygic. Samo usmerjanje je neodvisno od spletne povezave, izbrani zemljevid (TomTom) pa je treba pred odhodom na pot prenesti iz spleta. Posodobitve zemljevidov in programa so kupcem na voljo brez doplačil. S slednjimi si privoščimo dodatne zmožnosti v obliki prikaza na vetrobransko steklo in aktualnih poročil o prometu. Tudi brez plačljivih nadgradenj je navigacija z lahko razumljivim uporabniškim vmesnikom odlična. Nad množico se povzdigne s številnimi funkcijami, ki poleg običajnega usmerjanja zajemajo shranjevanje domačega naslova in lastnih interesnih točk, iskanje po zgodovini, bližnjih zanimivostih, povezovanje s prijatelji, ustvarjanje seznama priljubljenih lokacij, predogled poti in tako naprej. Prikaz na zaslonu je natančen, privlačen, z razumljivimi simboli.

Letos preimenovana (nekdaj) Nokiina aplikacija HERE WeGo – City Navigation. navduši s preprostostjo in osredotočenostjo na usmerjanje brez spletne povezave. Pred odhodom na pot si prenesemo zemljevid celotne države, ki jo nameravamo obiskati, in v hipu smo pripravljeni na avanturo. Za razliko od Googlovih Zemljevidov prenesene mape nimajo roka trajanja in se iz sistema ne brišejo. Hitri gumb nam omogoča iskanje interesnih točk v bližini, informacije o kolesarskih poteh, cenah taksijev in vozovnic pa nam olajšajo potovanje brez avtomobila.

Z več kot desetimi milijoni prenosov na tržnici Google Play je ena najbolj priljubljenih aplikacij za usmerjanje v prometu program MapFactor GPS Navigation Maps. Skrivnost njegovega uspeha je v rabi zemljevidov Open Street Map, ki so družbena last in torej brezplačni. Če (ko) nas brezplačni zemljevidi pustijo na cedilu zaradi pomanjkanja natančnosti, lahko posežemo po plačljivih zemljevidih TomTom, ki jih zna MapFactor dobro izkoristiti. Navigacijo po želji namestimo tudi na pomnilniško kartico, kar je ob vsesplošnem pomanjkanju prostora na pametnjakovičih dobrodošla zmožnost. Osnovni zaslon je sila preprost, na voljo imamo izbiro cilja, informacije o poti, prikaz zemljevida in seznam priljubljenih krajev. Na dnu zaslona so zgolj tri možnosti, nastavitve, upravitelj zemljevidov in izhod. Usmerjanje čez ves zaslon je preprosto in razumljivo. MapFactor med drugim ponuja kup cenjenih zmožnosti, med katerimi izpostavljamo usmerjanje večjih vozil, kolesarjev in pešcev, glasovno usmerjanje in opozarjanje na radarske kontrole, lahko brezplačni navigaciji marsikaj odpustimo.

Waze – GPS, Maps & Traffic je navigacija z družabnimi dodatki. Ob vožnji nas spodbuja k nabiranju točk in tekmovanju z drugimi uporabniki programa/družabnega omrežja. Številne dejavnosti navdušencev prispevajo k točnosti zemljevidov in opozarjanju na dogodke ob poti. Ker se snemanje poti dogaja v dejanskem času, so informacije o stanju v prometu vedno sveže in ob zadostnem številu uporabnikov bolj verodostojne od uradnih virov. Čim več je uporabnikov, ki se peljejo po določeni poti, tem natančnejši je zemljevid te poti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji