Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2013

Brez dotika

Okna 8 so svoj pohod začela z Microsoftovo tablico Surface in različico RT, ki je prirejena procesorjem ARM. Slednje še vedno ni mogoče kupiti pri nas, nismo pa prikrajšani za prenosnike, ki jih poganjajo prava Okna 8. Tista torej, ki tečejo na Intelovih in AMDjevih procesorjih in znajo zagnati celotno zbirko že starih programov.

Prva novost, ki nas pozdravi ob vklopu kateregakoli računalnika z novimi Okni, je prenovljen gumb Start, ki je v osmici pravzaprav celoten začetni zaslon. Samsungova prenosnika, ki sta tokrat na tapeti, nimata zaslona na dotik, to bo za marsikoga razočaranje, saj Start zaslon kar kliče po delu s prsti. Ko se zaslona dotaknemo in se ne zgodi nič, lahko le upamo, da smo doma in ne preizkušamo računalnika v kakšni trgovini, saj je smeh mimoidočih zagotovljen. To pa ne pomeni, da je navigacija po začetnem zaslonu in med programi otežena, saj je Microsoft navodila za uporabo novega sistema strnil v preprost stavek: "Kazalec miške premaknite v poljuben kot." Slednji skupek besed je povsem dovolj, da začnemo sami odkrivati prenovljen uporabniški vmesnik iz Redmonda in preproščina tega navodila je lepa popotnica za vse nove uporabnike Oken.

Samsung Series 5

Serija 5 je po formi nekako ujeta med ultrabooke tipa Serije 9 in cenejše prenosnike, ki svojih mer niso drastično spremenili že vrsto let.

Na začetku razočara zaslon, ki je proti tistemu (sicer enkrat dražjemu) iz Serije 9 videti obupen in težko je reči, kje na tem 13,3-palčnem zaslonu je uporabljena tehnologija SuperBright. Slednja pri dražji seriji 9 še kako pride do izraza in ni edina komponenta, ki pri seriji 5 šepa. Tako smo priča klasični sledilni ploščici večine izdelovalcev prenosnikov, ki je okoren nadomestek za miš. To težavo še toliko bolj poudarijo nova Okna, saj je z dvoprstnim premikanjem mogoče hitreje navigirati po operacijskem sistemu in, ko se to dogaja z zatikanjem, na geste hitro pozabimo.

Na strani prenosnika razveseljuje omrežni priključek, ki ga je treba zaradi tankosti naprave odpreti tako, da spustimo spodnjo čeljust priključka. Sistem se obnese presenetljivo dobro in "čeljust" je narejena odlično. Poleg so še trije vhodi USB, od katerih je eden predstavnik novejše generacije 3.0.

V notranjosti je poleg 2,1-gigaherčnega procesorja AMD še ločeni Radeon HD 7500G, 4 GB pomnilnika in 500 gigabajtov velik disk. Na obeh tokratnih prenosnikih je 1,3-megatočkovna spletna kamera, ki je za videoklice dovolj in oba sta opremljena z najnovejšo različico protokola Bluetooth, 4.0.

Medtem ko je zaslonu na seriji 5 še mogoče odpustiti, je to težje reči za sledilno ploščico, katere obstoj je uganka, ko jo primerjamo s tisto na seriji 9, saj sta obe plod istega izdelovalca.

Samsung Series 9

Marsikdo, ki je v rokah držal Applov Macbook Air, je izrazil željo po takšnem računalniku s predpostavko, da bi na njem tekla Okna. Samsung skuša s serijo 9 zapolniti prav take želje, saj je prenosnik narejen iz aluminija, je nemogoče tanek in ga za Samsungov izdelek izdaja le korejski logotip na zadnji stranici zaslona.

Premikanje kazalca na prenosnikih je bilo v Oknih vedno okorno in ni nikoli doseglo prefinjenosti, ki jo poznajo Applovi izdelki. Na tem mestu je serija 9 presenetila, saj je zaznala vse dotike natančno in drsenje prsta po aluminiju je gladko in uživaško početje.

Že omenjena nemogoča tankost računalnika se kaže v tem, da je bilo vanj nemogoče vgraditi omrežni priključek, kaj šele izhod VGA. S tankostjo gre z roko v roki tudi teža, saj 1,13 kilograma že meji na znanstveno fantastiko. Seveda je mogoče do omrežnega priključka in izhoda VGA priti prek dodatnih vmesnikov, ki jih priključimo v en vhod USB 2.0 ali en USB 3.0. Družbo jima delata še izhod mikro HDMI in reža za kartice SD. V notranjosti se skriva Intelovo jedro i5 (1,7 GHz) in 4 GB pomnilnika, za grafiko pa skrbi integrirano Intelovo čipovje HD 4000. Slednje je mirno prebavilo filme visoke ločljivosti, ki so na 13,3-paličnem zaslonu videti odlično. Zaslon premore Samsungovo tehnologijo SuperBright in enkrat za spremembo ne gre za plehko marketinško poimenovanje. Strojno opremo zaokrožuje 128 GB disk SSD, ki že tako hitrim Oknom 8 doda še nekaj pospeška. Resen očitek pa leti na sovražen odnos do vtičnika Flash, ki mu je prevečkrat uspelo priklicati (zdaj veliko lepši) modri zaslon smrti. Takih težav Serija 5 ni imela, tako da sklepamo, da se zatakne nekje na strojni strani.

Applovi privrženci se bodo ob pogledu na serijo 9 bržkone zmrdovali, da gre za nesramno kopijo. Tisti, ki iščejo lahek prenosnik z Microsoftovim operacijskim sistemom, pa bodo za (visokih) 1200 evrih dobili odličen računalnik, pa čeprav bo to v resnici Macbook Air z Okni in Samsungovim logotipom.

Samsung Series 5 535U3C

Lahki prenosnik

Prodaja: www.diss.si

Cena: 550 EUR.

Za: Tanek. Omrežni priključek.

Proti: Sledilna ploščica, zaslon.

Samsung Series 9 900X3D

Lahki prenosnik

Prodaja: www.diss.si

Cena: 1200 EUR.

Za: Zaslon, lahkost, sledilna ploščica.

Proti: Modri zaslon smrti ob uporabi Flasha.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji