Objavljeno: 28.11.2017 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2017

Boljši zaznamki

Med pohajkovanjem po spletu nemalokrat naletimo na zanimivo vsebino, ki je v danem trenutku ne zmoremo použiti. Na pomoč nam priskočijo dobri, stari zaznamki, ki si zapomnijo naslov spletišča za kasnejši obisk. Ker so zaznamki nerodni in zastareli ter povečini zahtevajo internetno povezanost, so se na telefonih iPhone in tablicah iPad uveljavile aplikacije, ki omogočajo sodobno kasnejše branje.

Prvak med mobilnimi pripomočki za kasnejše branje sliši na ime Pocket: Save Stories for Later. Krono si je prislužil z zavidanja vrednim stažem in naborom najrazličnejših zmožnosti, ki segajo od podpore številnim storitvam RSS, samodejnega zaznavanja spletnih naslovov do družabnih funkcij, s katerimi sledimo drugim uporabnikom oziroma njihovim predlogom za branje. Od vseh se najbolje izkaže organizacijski vidik aplikacije, iskanje, podprto z oznakami, je enostavno in učinkovito. Brezplačni Pocket je, kot spletna aplikacija ali vtičnik za izbrani brskalnik, na voljo tudi na namizju.

Podobno bogat nabor ponuja Instapaper. Kljub funkcionalni podobnosti gre za popolnoma drugačno aplikacijo, s poudarkom na videzu in bralni izkušnji. Tekmece prekaša z zmožnostmi prilagajanja. Posameznik si po želji prilagodi, kako bo shranjena spletna vsebina prikazana, besedilo lahko označi ali ga prebere v hitrostnem načinu. Instagram za lažje iskanje člankov uporablja organizacijo z imeniki in je od prevzema s strani Pinteresta povsem brezplačen.

Shout by KYA je novejši predstavnik aplikacij za kasnejše branje. Čeprav nima tako številnih zmožnosti kot Pocket in Instapaper, ga bodo veseli ljudje, ki radi sodelujejo in najdeno vsebino delijo. Študentje, sodelavci pri skupinskem projektu in drugi z aplikacijo Shout najdeno spletno vsebino dodajajo na skupne sezname s preprosto uporabo vgrajenih orodij za deljenje v sistemu iOS, nato združeno gradivo posamezniku prikaže aplikacija.

Odličen bralnik elektronskega čtiva Amazon Kindle je z dodatkom spletnega bralnika Safari Send to Kindle postal tudi dobra aplikacija za kasnejše branje. Zmožnosti, ki jih Kindle zaradi drugačne namembnosti nima, nadomesti program z bralno izkušnjo in podporo napravam z elektronskim papirjem.

Z ustreznim dodatkom oziroma vtičnikom ali kar vgrajeno zmožnostjo postanejo spletni brskalniki odlični programi za kasnejše branje. Mobilna Safari in Chrome že imata funkcijo Reading List, ki omogoča tudi branje brez spletne povezave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji