Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Junij 2014 | Teme: tablica

Bleda imitacija

Asus nas tu in tam razjezi, saj dostavi kakšno napravo, ki je očitno narejena le zato, da z njo zapolnijo določeno cenovno točko. Ti izdelki so nadležni, ker kupcem v znanih oblikah ponujajo slabšo izkušnjo.

Fonepad 7 je sedempalčna tablica, ki ima vgrajen vmesnik GSM. Zelo težko bi ji rekli telefon, saj je izkušnja klicanja katastrofalna. Zvočnik na vrhu je pretih, da bi sogovornika lahko normalno slišali,  in mikrofon na dnu tako slab, da poleg našega glasu pobere še ves zvok iz okolice. Na prostem je tako klicanje in sprejemanje klicev nemogoče. To je morda dobro, saj govorjenje v tako veliko napravo ni med najbolj elegantnimi početji.

Asus je v tablico vgradil dvojedrni Intelov procesor Atom, ki računa pri 1,6 GHz in ima na voljo gigabajt pomnilnika. Vse skupaj žene Android 4.3 in izkušnja ni najbolj tekoča. Med samo uporabo je preveč zatikanja in v primerjavi z Asusovim Nexusom 7 Fonepad dostavi daleč slabšo izkušnjo.

Dosti mu ne pomaga niti zaslon IPS z ločljivostjo 800 × 1280 pik, ki riše sprane barve in po robovih prepušča preveč svetlobe. Asus je tudi malo preveč zabredel v prilagajanje Googlovega operacijskega sistema. Njihove preobleke so bile včasih bolj minimalistične in so nam bile glede na konkurenco najbolj všeč. Z zadnjimi nekaj napravami pa se je Asusova preobleka bolj približala Samsungovim in Sonyjevim vrsticam kode, ki Androidu ne dajo dihati. Zopet je tu kot zgled dobre prakse Nexus 7, ki ga poganja neobremenjen Android; tam je Asus znal Googlov operacijski sistem povezati s svojo strojno opremo in dostaviti zelo dobro napravo.

Največja težava Fonepada je tako prav Nexus 7, ki je s skoraj enako ceno postavil tako visok mejnik, da ga bo težko dosegla katerakoli druga sedempalčna tablica. V Asusu že nekaj časa računajo, da bodo lahko s cenejšimi, a na videz Nexusu 7 podobnimi izdelki kupce lahko prepričali v nakup katere od teh naprav. Ta taktika se jim zaenkrat ni obrestovala in Fonepad 7 bo stvari težko premaknil na bolje.

Na prvo žogo gre res za tablico, ki je videti kot Nexus 7 z dodano možnostjo opravljanja klicev. Stvarnost pa je žal taka, da gre za strojno podhranjeno napravo, ki je narejena iz dosti slabših materialov in slabše sede v roko. Fonepad Nexusa prehiti le v tem, da je vanj mogoče vstaviti kartico SIM in priti do mobilnega spleta. Ob bolj tekoči izkušnji in boljši izdelavi bi Asusu celo uspelo narediti tablico, ki bi bila vredna nakupa. Tako pa so dostavili le bledo imitacijo Nexusa 7.  

Asus Fonepad 7

Tablica/telefon.

Prodaja: avtera.si

Cena: 240 EUR.

✓    Mobilni internet.

✗    Vse drugo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji