Objavljeno: 27.5.2008 08:59 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2008

Blackberry se (počasi) prebuja

Zgodovina se ponavlja, pravijo, upajmo, da se tokrat ne bo. Nekoč je spal na lovorikah Palm, ki je spregledal, da imajo uporabniki radi "našminkane" dlančnike z veliko dodatnimi zmogljivostmi in jim ni dovolj le špartanska uporabnost. Danes se zdi, da na takih lovorikah spi Blackberry.

Blackberry ima res odličen poštni program s podporo potisni pošti, vendar je vse drugo, roko na srce, nekaj let za konkurenco. Pošta ne podpira sporočil HTML (branje določenih sporočil je zato nemogoče), pripete pisarniške datoteke lahko le pregledujemo, ne moremo pa jih urejati, brskalnik je za moderne spletne strani na meji uporabnosti in še bi lahko kaj našli.

Razlog več, da uporabniki že od začetka leta, ko so se razširile novice, nestrpno pričakujemo nadgradnjo operacijskega sistema, različico 4.5. Ta naj bi, v kombinaciji z novim strežnikom Blackberry Enterprise Server (BES) 4.1.5, odpravila vse te težave in uporabnikom dala na voljo tudi še kaj priboljškov.

Zadnje govorice v spletu so namigovale, da bo na voljo v začetku aprila, pa sredi aprila, pa v začetku maja, pa sredi maja itd., itd. Vseskozi pa se po bolj ali manj legalnih kanalih pretakajo različice beta, ki so funkcionalno že popolne, le nestabilne menda toliko, da niso za javnost.

Odločili smo se, da preizkusimo zadnjo tako različico za model Blackberry 8800 (4.5.0.18), v povezavi s zdaj že končnim strežnikom BES 4.1.5, ki smo ga tudi namestili.

Po nadgradnji se je naš BB odel v nekoliko lepša oblačila, vendar ne veliko. E-pošta je nekoliko lepše oblikovana, vendar sporočil HTML še vedno ne prikazuje. V operacijskem sistemu je sicer vse potrebno za to, le strežnik telefonu ne zna pošiljati ustrezno oblikovanih sporočil. Več. V eni od beta različic je namreč to znal, zaradi težav pa so v RIMu to iz končne različice odstranili. Žalostno, glede na to, da to konkurenca že dalj časa prav lepo obvlada. Je pa v e-pošti na voljo pregledovalnik besedil (spell checker), seveda ne za slovenščino. Tudi to je nekaj, kar imajo telefoni Windows Mobile "že od nekdaj".

In ko smo že pri "od nekdaj", je treba omeniti Documents To Go, ki je po novem priložen in omogoča tudi urejanje besedil in ne samo njihovo branje. Resnici na ljubo so Palmi to zmogli že leta 2001, a pustimo zdaj to. Priložena je sicer le omejena različica, ki zmore res le tipkanje besedila, za karkoli več pa bo treba dodatno poseči v denarnico. In da, (zaenkrat?) očitno manjka urejevalnik preglednic, prikazovalnik predstavitev pa je nameščen.

Tudi koledar je nekoliko lepši in po novem premore nekaj novosti. Tako so z različnimi barvami prikazani službeni in domači dogodki, se pravi tisti, ki smo jih pridobili iz strežnika BES in tisti iz strežnika BIS (Blackberry Internet Service). In, bolj pomembno, po novem lahko preverimo, ali imajo sodelavci, ki jih vabimo na sestanek, ob izbrani uri čas. Na enak način kot lahko to počnemo v Outlooku na namiznem računalniku.

Izboljšan je tudi iskalnik, ki po novem omogoča tudi t. i. "remote" iskanje oz. iskanje po sporočilih, ki jih fizično sicer ni v telefonu. Žal pa to ne pomeni, da išče po vseh sporočilih, ki jih imamo v naši Exchange bazi, temveč le po sporočilih, ki so bila kdaj pretočena v telefon in bila potem zaradi "zastaranja" izbrisana od tam. Skratka, išče po lokalni zbirki SQL v strežniku BES.

Nekoliko izboljšan je tudi spletni brskalnik, ki omogoča precej hitrejše premikanje po strani, vendar še vedno ne omogoča pregleda pomanjšane celotne strani, kot zna Opera Mini 4.

In za konec - nadgradnje bodo veseli novinarji, ki bodo končno pridobili program za delanje zvočnih zapiskov. Naši kolegi pri Mladini so bili precej nesrečni, ko so prešli z Nokiinih telefonov na Blackberryje, in so ugotovili, da bo brez tega programa nekoliko teže delati intervjuje ... In ko smo že pri snemanju, modeli z vgrajenim fotoaparatom bodo bo novem lahko snemali tudi video posnetke. Saj veste, to, kar običajni telefoni tudi že znajo "od nekdaj".

Skratka, lahko bi rekli, tresla se je gora, rodila se je miš. Manjša nadgradnja operacijskega sistema, v kateri manjka najbolj pričakovana novost - sporočila HTML. Upajmo, da bo pri naslednjem tresenju gore, predstavitvi novih modelov Bold (9000), razočaranje manjše.

Blackberry OS 4.5 (beta)

Kaj: Nov operacijski sistem za telefone Blackberry.

Koliko: Zastonj, ko bo dejansko na voljo.

Za: Nekaj lepotnih popravkov, preverjanje zasedenosti sestankovalcev (v povezavi z BES 4.1.5), oddaljeno iskanje, vgrajen snemalnik za zvok.

Proti: Ni podpore sporočilom HTML.

Uporabniki bodo po nadgradnji najprej opazili nekoliko nališpana sporočila in koledar.

Ko vabimo sodelavce na sestanek, lahko preverimo, ali imajo takrat sploh čas.

Wordove datoteke lahko po novem tudi urejamo in ne samo beremo, vendar bo za karkoli več treba dodatno plačati.

Iskati je mogoče tudi po sporočilih, ki jih ni v telefonu, temveč so v strežniku BES.

Angleško pišoči bodo veseli črkovalnika.

Novinarji so končno dočakali snemalnik zvoka. In videa na modelih s fotoaparati.

E-pošta je nekoliko lepše oblikovana, vendar sporočil HTML še vedno ne prikazuje. V eni od različic beta je strežnik to znal, zaradi težav pa so v RIMu to iz končne različice odstranili.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji