Objavljeno: 29.5.2007 11:15 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2007

Bittorent na usmerjevalniku

Na področju brezžičnih usmerjevalnikov že nekaj časa nismo zasledili novih, inovativnih izdelkov. Še največ pozornosti v zadnjem času vzbujajo usmerjevalniki z imenom draft-N kot predhodniki bodočega standarda 802.11n. A ti so zgolj nadgradnja hitrosti in dometa, preostale zmožnosti usmerjevalnikov pa so že lep čas nespremenjene. Zato smo bili toliko bolj veseli novega usmerjevalnika Asus z oznako WL-700gE, katerega prodaja pri nas je že stekla.

Gre namreč za prvi brezžični usmerjevalnik z vgrajenim diskom pri nas. V ne preveliko ohišje je vgrajen 3,5-palčni disk z zmogljivostjo 250 GB, ki rabi kot omrežni disk NAS, pri čemer imajo do vsebin na njem dostop tako žični kot brezžični odjemalci. Mogoč je tudi dostop na daljavo prek protokola FTP ali HTTP, če to seveda želimo. Vgrajena sta dva strežnika: preprost spletni strežnik ter medijski strežnik uPnP. Daleč najbolj zanimiv "bonbonček" usmerjevalnika pa je vgrajeni odjemalec za omrežja Bittorrent, s katerim lahko prenašamo datoteke iz omrežij P2P neposredno na disk usmerjevalnika - in to ne da bi bil vključen osebni računalnik.

Spletni vmesnik za prenos datotek HTTP, FTP ali Bittorrent

Usmerjevalnik ima tudi tri priključke USB, v katere lahko priključimo dodaten zunanji disk ali pomnilniški ključek USB. Tem je namenjena tudi tipka "copy" na prednji stranici usmerjevalnika, ki sproži prepisovanje vsebine iz priključene naprave na disk usmerjevalnika.

Program za nadzor prenosa datotek je zgolj "olepšana" različica spletnega vmesnika, saj ne ponuja nobenih dodatnih zmožnosti.

Namesto diskov lahko priključimo tiskalnik USB. S tem tiskalnik ob pomoči usmerjevalnika preobrazimo v (poceni) omrežni tiskalnik. Podprt je tudi priklop spletnih kamer, tako da lahko opazujemo dogajanje doma prek interneta kjerkoli na svetu. Ne nazadnje omenimo še to, da je v ohišje usmerjevalnika vgrajen tudi celoten napajalnik - nekaj, kar bi drugi izdelovalci vsekakor morali posnemali.

Nastavljanje je vse prej kot preprosto. Pogrešali smo tudi zaslonsko pomoč.

Zmogljiva strojna oprema pa je brez ustrezne programske opreme le kup bolj ali manj neuporabne elektronike. To moramo na žalost potrditi tudi za WL-700gE. Nastavitveni vmesnik usmerjevalnika je docela nepregleden. Še posebej zmožnosti, kot je delo z datotekami Bittorrent, in nastavitve možnosti deljenja datotek so izvedene tako, da bodo z upravljanjem in nastavljanjem le-teh imeli težave vsi, razen največjih računalniških zanesenjakov ... Za povrh je seznam možnih dodatnih nastavitev zelo skromen, saj smo pogrešali celo tako osnovno zmožnost, kot je nastavitev razpoložljive pasovne širine za prenos datotek iz omrežij P2P. Poizkusili smo tudi namestiti spletno kamero, vendar priljubljena kamera Logitech Quickcam ni na seznamu podprtih, saj se slika ni in ni hotela prikazati. Za povrh smo bili prisiljeni namestiti nepodpisani kontrolnik ActiveX, ki je za uspešno namestitev potreboval ročno popravljanje varnostnih parametrov v nastavitvah spletnega brskalnika ...

Spletne kamere priljubljenega izdelovalca nam kljub trudu ni uspelo pripraviti do delovanja z usmerjevalnikom.

Težave smo imeli tudi z dodatnim programom, ki ga namestimo v računalnik in naj bi omogočal upravljanje prenosov datotek. Razen tega, da niti na daleč ne dosega zmožnosti, ki jo ponujajo samostojni odjemalci (npr. uTorrent), ga pestijo celo občasne težave s sinhronizacijo dogajanja z usmerjevalnikom. Nasploh se zdi, da je celotna programska rešitev usmerjevalnika kljub uradno dokončani različici (na voljo je tudi na spletnih straneh s podporo izdelku) povsem nedorasla sicer zanimivemu izdelku. Tako lahko zgolj upamo, da se bo izdelovalec v bližnji prihodnosti potrudil in izdal novo različico tako strojne kot tudi preostale programske opreme in s tem dejansko naredil zmogljiv izdelek, ki bo prijazen do uporabnika.

Asus WL-700gE

Kaj: Brezžični usmerjevalnik z vgrajenim 250 GB diskom.

Izdeluje: Asus, www.asus.com.

Cena: 315,8 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Vgrajen disk, odjemalec za protokole Bittorrent in ftp, vgrajen napajalnik.

Proti: Programska oprema, dokaj visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji