Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Benjamin Martinčič | Teme: antivirus, zlati Monitor

Bitdefender Internet Security 2014

Namestitev Bitdefenderja je potekala hitro in enostavno in po njej nov zagon računalnika ni bil potreben. Ker se med samo namestitvijo z Bitdefenderjeve spletne strani pretoči nekaj 100 MB podatkov, je dobro, da imamo hitro internetno povezavo. Če nimamo namestitvenega nosilca in internetne povezave, pa so na njihovi spletni strani na voljo tudi namestitvene datoteke, ki jih pretočimo iz drugega računalnika, povezanega v internet. Bitdefender glede na konkurenco porabi malce več zmogljivosti računalnika, predvsem pomnilnika.

Uporabniški vmesnik je preprost in nastavitve posameznih sklopov hitro dostopne. Predvsem so nam bili všeč drsniki On/Off, s katerimi lahko v trenutku izklopimo ali vklopimo želeno zaščito za stalni protivirusni nadzor, požarno pregrado, posodobitve, zaščito proti ribarjenju v spletnem brskalniku, zaščito proti nezaželeni elektronski pošti, starševski nadzor, elektronsko denarnico in Safego, ki skrbi za varnost na Facebooku. Način Autopilot zmanjša interakcijo z uporabnikom na minimum in omogoči varno delovanje računalnika s kar najmanjšim odzivom uporabnika.

Z našega nabora virusov so bili samo štirje, ki jih ni prepoznal. To je najbolje od vseh preizkušenih programov. Žal Bitdefender tudi nekoliko upočasni računalnik, saj smo za obdelavo videa potrebovali največ časa od vseh testiranih programov. Proizvajalec se pohvali, da Bitdefender za iskanje virusov uporablja svojo tehnologijo Photon, s katero drastično pospeši iskanje in zmanjša obremenjenost računalnika. No, slednjega mi nismo opazili. Iskanje virusov pa res poteka dokaj hitro – le kadar naleti na večjo količino tovrstne nesnage, se malce zavleče. Čeprav med odpakiranjem stisnjenih datotek ni prepoznal prav nobenega virusa, je že pri poskusu dostopa do odpakirane datoteke, ki je vsebovala virus, le tega zaznal in preprečil dostop.

Opomniti je tudi treba, da ima Bitdefender privzeto nastavljeno iskanje virusov v stisnjenih datotekah do velikosti 10 MB. To lahko v nastavitvah povečamo, a tudi s povečanjem tega limita v stisnjeni datoteki, zaprti z geslom, ni zaznal nobene grožnje. Še nekaj, kar je bilo značilnost našega preizkusa – računalnik se je precej dlje ugašal, ko je bil v njem nameščen Bitdefender. Vzroka nismo iskali, je bilo pa na trenutke nekoliko moteče.

Ko je program dejaven, nas na to spomni mali »daljinski upravljalnik«, ki se privzeto ugnezdi v desni spodnji vogal zaslona. Na srečo ga lahko izklopimo, saj je za normalno delo zelo moteč.

Wallet je funkcionalnost, ki omogoča hranjenje zaupnih podatkov, kot so številke kreditnih kartic, gesla, in preprečuje dostop do njih raznim programom za spremljanje pritiskov tipk in premikov mišk (Key Loggers). Ta dodatek je mogoče zagnati in uporabiti v Internet Explorerju, Chromu in Firefoxu. Safepay pa je poseben zelo varen spletni brskalnik, s katerim lahko brez bojazni, da bi nam kdo ukradel gesla, uporabljamo spletno bančništvo in trgovanje. Narejen je na osnovi Chromiuma, odprtokodne različice projekta Google Chrome, zato ima večino njegovih varnostnih mehanizmov, pa tudi nekaj dodatnih, ki so jih vgradili pri Bitdefenderju. Če želite trajno izbrisati datoteke, je na voljo funkcija File Shredder.

Bitdefender nas privzeto opozarja tudi na morebitne nove ranljivosti v operacijskem sistemu in ponudi namestitev popravkov, ki jih namesti preko Okenskih nadgradenj. Vulnerability scanner poleg posodobitev za operacijski sistem preverja in namešča tudi posodobitve za druge programe, kot sta Java in Adobovo programje. Medtem ko pregleduje sistem pa še preveri kakovost gesel, ki jih uporabljamo. Vsako od teh funkcionalnosti lahko tudi izklopimo.

Zaskrbljenim staršem ponuja Bitdefender dokaj močen starševski nadzor nad spletnimi stranmi, ki jih lahko otrok obišče. Zaščita pred nezaželeno elektronsko pošto je dokaj dobra, opira pa se na tehnologijo, ki jo ima Bitdefender v oblaku, kar omogoča hitrejše prepoznavanje takšne pošte z manj porabljenimi viri. Seveda taka rešitev zahteva malce več začetnega prilagajanja in dodajanja nekaterih napačno prepoznanih pošiljateljev na seznam dovoljenih, a ko to enkrat uredimo, je delež napačno označene elektronske pošte dokaj majhen. Zaščita se integrira v Outlook, odjemalca Windows Mail in Thunderbird.

Bitdefender Internet Security 2014

Kje: www.bitdefender.com.

Prodaja: www.parametica.si

Cena: 49,50 EUR (en računalnik za eno leto).

✓    Odlično zaznavanje virusov.

✗    Nerodno nastavljanje lastnega videza nadzorne plošče. Upočasnitev računalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Kejzar | 22.12.2013 | 19:10

Mislim, da je tukaj manjša napaka glede cene? Saj je na proizvajalčevi strani in tudi slovenski strani cena za Bitdefender Antivirus Plus 29.50 EUR, medtem ko je za Internet Security 2014 (ki je opisan v članku) 49.50 EUR.

Matjaž Klančar | 24.12.2013 | 14:37

Res je :(

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji