Objavljeno: 15.4.2005 17:23 | Avtor: Jernej Pečjak | Monitor Oktober 2004

Beležke z opomniki

Kljub naprednim programom si včasih zaželimo nekaj bolj enostavnega, na kar se lahko zanesemo in kar hitro opravi želeno nalogo. Ogledali si bomo programe, ki omogočajo pisanje beležk, programe, s katerimi lahko v vsakem trenutku napišemo telefonsko številko, ki smo jo slišali, shranimo misel ali idejo ali pa si napišemo neko nalogo, ki jo bo program ob določenem času priklical na zaslon.

Prednost papirja je v tem, da je vedno pri roki, slabost pa, da ga kmalu izgubimo ali založimo, tudi spomniti nas ne more na naloge. Zaganjati Word zaradi ene telefonske številke ali opombe ni ravno praktično. Namenski programček je ponavadi boljša rešitev, posebej če je brezplačen. Večina ima vdelane tudi funkcije opomnika z alarmi. Poleg štirih brezplačnih izdelkov smo preizkusili tudi izdelek, ki ga je treba plačati, če želimo izkoristiti celotno funkcionalnost, zato pa nudi nekaj več kakor drugi opisani. Članek je namenjen le orientaciji med temi programi, na "trgu" je tovrstnih izdelkov vsaj še desetkrat toliko.

Pregled nekaterih zmožnosti beležk z opomniki

JC&MB Quicknote 5.0

S Quicknotom lahko zapisujemo beležke ali pa nastavimo opomnik, ki nas ob želenem času spomni na obveznost. Program je zelo enostaven, saj lahko s pisanjem začnemo nemudoma, ko ga odpremo. Priročno nas kot prva beležka pričakajo navodila, sicer pa lahko prve tri beležke izberemo neposredno z orodnega traku, preostalih 997 pa z drsnikom (številke beležke ni mogoče vpisati neposredno v okno). Ena od beležk nosi oznako "t". Z njo lahko odpiramo besedilne datoteke na disku. Besedila sicer ne moremo ne vem kako urejati, lahko pa iščemo besede in jih zamenjamo. Omeniti velja, da je okno z beležkami le eno. Načina, da bi lepili beležke po namizju (podobno drugim programom) ni.

V Quicknote beležke lahko tako pišemo kot rišemo.

Quicknote je edini od preizkušenih programov, s katerim lahko tudi rišemo, vendar samo s svinčnikom za prostoročno risanje. Spreminjati je mogoče le debelino črte. Nekoliko moti, da je risba pravzaprav podlaga vseh beležk, ne le tiste, ki je v nekem trenutku odprta, saj tako kaj dosti ne moremo narisali, ne da bi zmotili besedilo.

Program prikličemo s klikom na majhno okno, ki je postavljeno na namizju. Na ta način Quicknote ne moti dela, priklic pa je trenuten. Druga dobra lastnost pa je, da beležke ne potrebujejo shranjevanja, saj se samodejno shranjujejo med samim vnosom besedila. Tudi v primeru, če nam računalnik zamrzne, se besedilo ohrani.

Beležke zelo dobro dopolnjuje opomnik, ki jih prikliče ob določenem času. Nastavljanje datuma in ure je možno na različne načine, od enkratnega dogodka do raznih intervalov, vsakodnevnega priklica ipd.

Med orodji, ki jih premore Quicknote, so najbolj uporabne pretvorbe med merskimi enotami, datumi, kodiranjem MD5 in ROT 13 ter barvnim zapisom HEX.

Poleg osnovnih funkcij vsebuje Quicknote tudi nekaj priročnih orodij. Z njim lahko prikličemo računalo iz Windows, vsebuje pa tudi lastno orodje za pretvorbe med merskimi enotami, datumi, barvnimi kodami, kodiranji MD5 in ROT13 ipd. Drugo priloženo orodje upravlja module, nameščene v Oknih (Task manager). Kot posladek pa lahko s programom izmenjujemo tudi vsebino odlagališča med omrežnimi računalniki, na katerih je naložen Quicknote.

Glede nastavljivosti programu ni kaj dosti očitati. Ima bolj ali manj vse osnovne možnosti, ne moremo pa si poljubno izmišljevati, kaj želimo. Tipografijo lahko denimo nastavimo samo za celotni program, ne pa za posamezne beležke. Barve vmesnika lahko prilagodimo svojim željam in potrebam, vse beležke lahko tudi izvozimo kot navadno ali kodirano besedilo.

JC&MB Quicknote 5.0

Kaj: Beležka in opomnik.

Izdeluje: Jens Müller.

Spletni naslov: http://jens.metz-furniere.de/.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Dodatna orodja, risanje.

Proti: Risanje poteka na skupni predlogi, vse beležke so v enem oknu.

PrestoNotes 4.2.0

PrestoNotes odpre vsako beležko v svojem oknu. Poleg tega imamo na voljo še okno, kjer lahko posamezne beležke priključimo ali izključimo. Te imajo ločene nastavitve, kar pomeni da lahko vsaki izberemo tipografijo, barve, lokacijo na namizju, alarm ipd. Čeprav ni mogoče risati, lahko v vsako uvozimo po eno sliko. Ta žal ni prikazana istočasno z besedilom. V beležke lahko naložimo tudi besedilne datoteke ali nastavimo alarm. Le ta ima več kot le osnovne možnosti. Ob izbranem času lahko zažene določen program, zaigra glasbo, ugasne računalnik, prižge ohranjevalnik zaslona ipd. Izbire datuma in ure so bogate in omogočajo ponovitev dogodka in predhodno opozorilo o alarmu.

PrestoNotes vsebuje centralizirano okno, v katerem vključimo ali izključimo posamezne beležke, ki so lahko kjerkoli na namizju.

Med dodatne možnosti sodi opozarjanje na prihod elektronskega sporočila, kar je precej omejene vrednosti. Določimo lahko namreč preverjanje enega samega predala, poleg tega pa ima to možnost že vsak boljši poštni odjemalec. Bolj koristna funkcija je pošiljanje beležk s sporočili drugim uporabnikom v lokalnem omrežju (seveda le tistim, ki imajo nameščen ta program).

Vsaka beležka v PrestoNotes ima svoje nastavitve barve, tipografije, shranjevanja ipd.

PrestoNotes je odličen kratek program, ki pa je težko primerljiv s Quicknote. Medtem ko prvi temelji na centralnem pristopu, ima slednji možnost prikaza neodvisnih beležk, kar je pri tovrstnih programih sicer bolj običajno.

PrestoNotes 4.2.0

Kaj: Beležka in opomnik.

Izdeluje: Michel Meynsbrughen.

Spletni naslov: http://users.chello.be/cr41007/PagePrestoNotesAnglais.htm.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Neodvisne beležke, dodajanje slike, pošiljanje sporočil omrežnim uporabnikom.

Proti: Ni izvoza besedila, ne varuje beležk v primeru sesutja računalnika.

FastNote 2.2.0

FastNote od vseh opisanih brezplačnih programov edini prikaže beležko v grafičnem načinu, kar pomeni, da lahko v eni beležki izberemo različne velikosti in vrste tipografij, del besedila podčrtamo ali napišemo krepko, kar je pomembno, če želimo poudariti le del besedila in narediti beležko preglednejšo. Žal lahko beležke natisnemo le kot neoblikovano besedilo. K sreči se oblika ohrani vsaj pri preslikavi besedila v Word in druge urejevalnike besedila.

FastNote prikaže vse naloge razporejene po pomembnosti. Opravljene naloge lahko izbrišemo ali označimo kot končane.

Beležke so lahko dostopne in tako kot pri PrestoNotes neodvisne druga od druge, vsaka ima svoje lastnosti in je lahko kjerkoli na namizju. Beležko lahko nastavimo, da se prikazuje le določen čas ali pa se zbudi, ko zazvoni alarm. Ta je precej enostaven, nastavimo lahko le datum in uro brez možnosti ponavljanja ali vsakodnevnega opominjanja. Vse beležke so združene v posebnem prikazu (note manager), kjer imamo nad njimi hiter in natančen pregled.

Posebnost programa je lista opravil, ki jih moramo postoriti. Dodajamo lahko projekte, ki vsebujejo določene naloge, razvrščene po stopnjah pomembnosti. Ko smo opravili nalogo, lahko to označimo na projektu.

Beležke v FastNote so grafične, kar pomeni, da lahko izberemo velikost in vrsto tipografije in podčrtamo ali odebelimo črke.

Podpora programu je precej dobra, saj ima polna navodila, na spletni strani pa najdemo tudi podporni forum. Če so nam bolj pomembne beležke kot dobri alarmi in ne maramo zapletenih programov, je FastNote vreden preizkušnje.

FastNote 2.2.0

Kaj: Beležka, opomnik in seznam nalog.

Izdeluje: Kirys Tech 2000.

Spletni naslov: http://www.kt2k.com/.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Grafični prikaz beležk, seznam nalog.

Proti: Ni iskanja po besedilu, alarm ima premalo možnosti.

ATnotes 9.41

Tisti, ki cenijo ličen izdelek, bodo veseli ATnotesa. Program ima sodoben grafični vmesnik in nekaj izjemnih možnosti. Namesti se v spodnjo orodno vrstico namizja Windows, podobno kot večina drugih tovrstnih programov. Beležke so samostojne, vsaka ima svoje nastavitve in možnost alarma. Način dela je žal le besedilen, čeprav lahko vsaki beležki izberemo svoj slog. Žal ni mogoče besedila oblikovati, npr. podčrtati, poudariti.

Beležko lahko podvojimo ali pošljemo drugemu uporabniku v omrežju, ki uporablja ATnotes. Vse pohvale gredo iskanju besedila, s katerim lahko iščemo po vseh zapisih hkrati. Da bi bile beležke čim bolj uporabne, jih lahko shranimo v različne mape, ki predstavljajo kategorije. Posebno okno na kratko prikaže vse vnose hkrati, kar pomeni prvo vrstico besedila in nastavitve, kot je datum alarma. Beležke lahko tudi shranimo in uvozimo. Za oboje ATnotes uporablja svoj zapis s končnico atn, izvoz pa je mogoč tudi v obliki besedila. Zunanjih datotek žal ne moremo uvažati, vedno pa lahko besedilo preslikamo prek odlagališča.

Vse beležke so v ATnotes lično urejene na seznamu, skupaj z najpomembnejšimi lastnostmi.

Alarm pri opomniku ima bogate možnosti. Poleg standardne možnosti prikaza beležke, jo lahko celo izbriše ali skrije po določenem času, alarm pa lahko nastavimo kot enkraten dogodek ali pa tedensko. Opozori nas lahko z zvočnim signalom, poleg prikaza sporočila pa zažene tudi zunanji program.

Zanimiv dodatek je koledar, ki ga lahko prikrojimo po svojih željah, sočasno pa lahko prikaže tudi več mesecev.

Podpora programu je dobra, saj je pomoč poleg izčrpnih navodil tudi na forumu. ATnotes je preveden v 43 jezikov, med njimi je tudi slovenščina. Nekatere funkcije je mogoče nastaviti na želene gumbe.

ATnotes 9.41

Kaj: Beležka in opomnik.

Izdeluje: Thomas Ascher.

Spletni naslov: http://atnotes.fr.st/.

Cena: Brezplačen.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Ličen in sodoben vmesnik, iskanje po vseh beležkah.

Proti: Ni možnosti uvoza, beležke niso grafične.

Quick Notes Plus 5

Medtem ko so vsi zgoraj opisani programi brezplačni, ima Quick Notes Plus 5 v brezplačni različici omejeno funkcionalnost. Za 25 dolarjev dobimo program za vodenje beležk, katerim lahko priključimo tudi opomnike z alarmi, posebnost pa je t.i. Memoboard, ki je nekakšna tabla, na kateri se nahajajo naše beležke. Memoboard uporabimo takrat, ko ne želimo "umazati" namizja z vsemi beležkami ali pa nam zanje zmanjka prostora.

Zelo uporabna lastnost Quick Notes Plus je Memoboard, kjer imamo hkrati lahko nalepljenih več beležk.

Beležke so neodvisne druga od druge in delujejo v grafičnem načinu. Poleg tipografije, velikosti in barv besedila lahko uporabimo tudi poravnave, označevanje s pikami (bullets), vnašamo trenutni datum in uro ipd. Vsako beležko je mogoče izvoziti in sicer kot navadno besedilo ali RTF (Rich Text Format), poslati prijatelju po elektronski pošti ali prek omrežja drugemu uporabniku Quick Notes Plus, natisniti kot grafiko ali izvoziti v obliki BMP slike. Barve in oblika so popolnoma nastavljive, še več, program pozna sistem ovojev (skin). Izdelava beležke v obliki zmečkanega papirja tako zahteva le nekaj klikov.

Enkratna možnost je povezovanje beležk z določenimi okni. V tem primeru se bo le-ta prižgala vedno, ko bomo odprli določen dokument v Wordu ali zagnali program. Celo več, beležka se prižge le, ko je program aktivno izbran.

Alarm za opomnike ima precej možnosti, a nič več kot večina drugih programov. Nastavimo lahko vse mogoče, zanimiva je možnost "snooze", ki alarm prikliče večkrat. Seznam alarmov omogoča hiter pregled nad njimi.

Quick Notes Plus pozna celo ovoje, kar pomeni, da lahko beležko z ozadjem iz zmečkanega papirja ustvarimo z nekaj kliki.

Tiskanje je po pričakovanju popolnoma grafično, kar obdrži pravo obliko sporočila. Iskanje zna iskati po vseh beležkah, ne le po eni sami. Poskrbljeno je za zasebnost sporočil, saj lahko Memoboard zaščitimo z geslom, za varnost sporočil pa skrbi pet zadnjih revizij vsake beležke, ki se samodejno shranjujejo. Največkrat uporabljene gumbe lahko tudi nastavimo po svojih željah.

Pogrešali smo le možnosti risanja, uvoza slik ali pa vsaj uvoza besedilnih datotek v beležke.

Quick Note Plus 5 dokazuje, da včasih rek "za več denarja več glasbe" drži. Za vse tiste, ki pač potrebujejo vse možnosti.

Quick Notes Plus 5

Kaj: Beležka in opomnik.

Izdeluje: Thomas Ascher.

Spletni naslov: http://www.conceptworld.com.

Cena: 25 dolarjev.

Operacijski sistemi: Windows 98-XP.

Za: Zelo veliko možnosti, grafični vnos besedila, izvoz kot RTF, ovoji, Memoboard.

Proti: Ni neposrednega uvoza besedilnih datotek, ni možnosti lepljenja slik in risanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji