Objavljeno: 28.3.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2017

Asus Zenbook UX360UA

Asus ima že leta zelo dobro ponudbo tankih in lahkih prenosnikov, najmlajši član te družine je tokrat preizkušeni Zenbook UX360UA. Navzven je zelo podoben predhodnikom, na hitro spominja tudi na Applove računalnike Macbook Air. Ohišje je iz zelo kakovostnega aluminija, na pokrovu zaslona je rahlo brušen krožni vzorec.

Za razliko od omenjenega Appla imamo tu tečaja, ki omogočata, da se zaslon zavrti za 360 stopinj in prenosnik postane tablica. V tem primeru se tipkovnica in drsna ploščica seveda izklopita, naloženi Windows 10 pa preklopi v tablični način. Moramo priznati, da nam je sicer bolj všeč kot klasični tanek prenosnik. Naprava je solidno tanka in lahka, kljub temu skriva zelo spodobno strojno opremo.

Osrednjo vlogo ima Intelov procesor i5-6200U. Gre za procesor iz lanske družine Skylake, ki bije pri 2,3 GHz in se ponaša z dobro učinkovitostjo. Ravno v teh dneh prihajajo procesorji Kaby Lake, a prinašajo pri enaki porabi energije le nekaj odstotkov boljše zmogljivosti. Zraven je 8 GB pomnilnika, kar je po našem mnenju ravno prava mera (več pomnilnika bi pomenilo tudi nekoliko višjo porabo energije). Seveda je vgrajen pogon SSD, v preizkušenem primeru konkretno Sandiskov model z 256 GB. Za grafiko skrbi Intelova vgrajena HD Graphics 520. Zelo prepričljivo je delovanje na vgrajeni akumulator, saj je prenosnik držal pokonci dobrih sedem ur.

Navzven je zelo podoben predhodnikom, na hitro spominja tudi na Applove računalnike Macbook Air.

Ti tanki prenosniki večinoma nimajo prav veliko vmesnikov, a je Asus kljub temu dovolj dobro založen. Tako imamo dva vmesnika USB (oba po standardu 3.0) in en vmesnik USB-C. Na strani imamo tudi fizični tipki za nadzor glasnosti (v maniri tablic), za izvoz videa je na voljo navaden HDMI, na strani je tudi reža za pomnilniške kartice SD. Priložen je tudi omrežni vmesnik, ki se priključi na USB.

Tipkovnica bi lahko bila boljša, ponuja predvsem razmeroma malo povratnega odziva. Je pa sledilna ploščica razmeroma velika in dovolj natančna. Kot rečeno, je zaslon občutljiv za dotik. Slednji sicer uporablja matriko IPS, ločljivost je klasičnih 1920 × 1080. Vidni koti so dobri, prav tako kontrast in barve, škoda, da je zaslon med bolj odsevnimi. Zvok ni nič posebnega, kar je glede na tankost ohišja pričakovati.

Novi Zenbook je ta hip eden najboljših ultratankih prenosnikov na našem trgu. Gre za odlično Windows alternativo Applovim najtanjšim modelom, s tem, da je cena presenetljivo ugodna

Asus Zenbook UX360UA

Poslovni indeks SYSmark 2012 (Office Productivity): 159.

Večpredstavni indeks SYSMark 2012 (Media Creation): 138.

Trajanje delovanja: 7 ur 6 minut.

Mere: 32 × 22 × 1,4 cm., 1,3 kg.

Značilnosti: Intel i5-6200U 2,3 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 10.

Cena: 1039 EUR.

Prodaja: www.avtera.si

Za: Velikost in teža, videz, kakovost ohišja.

Proti: Odsevnost zaslona.

Za: Zmogljivost, velikost in teža (glede na zmogljivost), kakovost izdelave.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji