Objavljeno: 27.4.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2021

Asus ZenBook Duo 14

Za prenosnike res težko rečemo, da gre za nenavadne naprave z unikatnimi zamislimi. Glavni trend zadnjega desetletja so predvsem vse tanjša ohišja, seveda ob počasnem napredovanju strojne opreme. Večjih prelomnih zmogljivosti tako niti ni.

Novi Asusov ZenBook Duo pa je resna izjema na tem tržišču, saj gre za prenosnik s kar dvema zaslonoma. Poleg klasičnega 14-palčnega so inženirji dodatni zaslon stisnili še nad tipkovnico. Ta po diagonali meri solidnih 12,6 palca, čeprav moramo poudariti, da gre za zelo širok, a hkrati zelo nizek zaslon. V praksi tako ne smemo pričakovati toliko uporabnega prostora, kot bi ga dobili pri 12,6 palca velikem zaslonu klasičnega razmerja stranic, saj je ta povsem razpotegnjen.

Ta sekundarni zaslon ponudi ločljivost 1.920 × 515 pik, s čimer je enako širok kot glavni zaslon (katerega ločljivost je klasičnih 1.920 × 1.080 pik). Mišljeno je, da gre za neke vrste sekundarni zaslon, kamor med delom z oblikovalskimi oziroma grafičnimi programi prestavimo orodna okna. Seveda pa je povsem primeren tudi za kakršnakoli druga, manjša okna, ki ne potrebujejo preveč pozornosti, denimo za predvajanje glasbe ali kaj podobnega.

Ta nizki zaslon je nameščen na majhne tečaje, s katerimi se ob odprtju prenosnik rahlo privzdigne. Tako je kot, pod katerim ga gledamo, bolj ugoden, kot če bi bil povsem zravnan s tipkovnico, zmanjšajo pa se tudi odboji svetlobnih virov iz okolice. V praksi je ta zaslon sicer še vedno postavljen razmeroma nizko. Pri navadni uporabni prenosnikov, kjer leži računalnik na pisalni mizi, so že navadni zasloni postavljeni prenizko, vsaj če gledamo po standardih za pisarniško ergonomijo. Ta je pa pač postavljen še toliko niže, a vseeno gre pohvaliti Asusove inženirje, da se sploh lotijo take postavitve.

Vgradnja tega sekundarnega zaslona zahteva tudi nekaj drugih prilagoditev. Tako je tipkovnica potisnjena do spodnjega roba računalnika ter povsem proti levi strani. Na njeni desni se tako najde ravno dovolj prostora za razmeroma majhno (predvsem ozko) sledilno ploščico. Nam je taka postavitev sicer odgovarjala, a velja opozoriti, da bodo levičarji z njo manj zadovoljni. Uporabniki, ki smo sicer vajeni miško krmiliti z desno roko, imamo sledilno ploščico postavljeno tam, kjer bi sicer imeli »glodavca«. Pod sledilno ploščico sta sicer tudi dve fizični tipki. Tipkovnica je sicer zelo dobra, predvsem ponudi dober povratni odziv. Oba zaslona sta občutljiva na dotik, po našem mnenju je to zelo koristno predvsem za drugi, torej manjši zaslon, ki je tik nad tipkovnico.

Samo ohišje prenosnika je glede na konfiguracijo, torej upoštevaje, da prenosnik ponudi dva zaslona, izredno tanko in kompaktno. Mere so namreč povsem primerljive z drugimi modeli tega razreda. Debelina je tako manj kot dva centimetra, teža je dovolj majhna, a vseeno večja kot pri večini modelov tega velikostnega razreda. Prenosnik namreč tehta 1,3 kilograma, standard pri 14-palčnih ultratankih modelih pa je bliže enemu kilogramu. Okoli (glavnega) zaslona je dovolj malo roba, kakovost izdelave je odlična, tudi pri tečajih, ki premaknejo ta sekundarni zaslon. Iz profila tako niti ne posumimo, da gre za karkoli drugega kot za soliden tanek prenosnik z aluminijastim ohišjem.

Pri vmesnikih ni presenečenj, pohvalimo lahko režo za pomnilniške kartice microSD. Sicer so na voljo en vmesnik USB-A, dva USB-C (ta sta v uporabi tudi za napajanje prenosnika) ter izhod HDMI. Oba zaslona ponujata matriko IPS, ima pa zgornji boljšo barvno pokritost, torej je bolj primeren za grafično delo kot spodnji. Kakovost zvočnikov je glede na tanko ohišje nadpovprečna.

Novi Asusov ZenBook Duo je resna izjema na tem tržišču, saj gre za prenosnik s kar dvema zaslonoma.

Na preizkus smo dobili zelo zmogljivo sestavo z Intelovim procesorjem i7-1165 G7. Gre za 4-jedrni procesor z večnitnim delovanjem in osnovno frekvenco 2,8 GHz. Ob tem je bilo nameščenih izdatnih 32 GB pomnilnika, idealno torej za zahtevne kreativne uporabnike. Podatke hranimo na pogonu SSD, velikem 1 TB, za grafiko poskrbi Intelova zmogljiva integrirana grafika Irix XE. Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik tako odlično odrezal, se pa kombinacija zmogljivosti ter dveh zaslonov pozna pri porabi energije. Vseeno so dobre štiri ure po našem mnenju odličen rezultat (seveda lahko drugi zaslon tudi izključimo, po naši oceni bi s tem pridobili še par ur delovanja).

To sicer ni prvi Asusov ZenBook z dvema zaslonoma, je pa prvi, ki je prišel do nas na preizkus. Originalni model je imel manjši sekundarni zaslon, ki se tudi ni dvignil s tečaji, zaradi česar so se uporabniki in preizkuševalci pritoževali nad odboji. Tokrat so te največje težave torej odpravili in ponudili trenutno enega najzanimivejših prenosnikov.

Po našem mnenju gre za zelo zanimivo rešitev, ki bi znala marsikoga prepričati. Vseeno pa ima tudi svoje hibe. Največja je seveda cena, saj gre za res drag prenosnik – kljub močni sestavi se pač pozna, da je v ozadju kar nekaj razvoja in tudi nekaj fine mehanike. Druga težava pa je ergonomija. Uporabljati tipkovnico, potisnjeno v skrajni spodnji rob, zahteva nekaj navajanja, tudi majhna sledilna ploščica zna marsikoga zmotiti. Kot smo omenili, pa je zaslon postavljen relativno nizko.

Optimalni rešitvi sta seveda postavitev prenosnika na držalo in uporaba zunanje tipkovnice ter miši. A če že pridemo do tega, tudi ni odveč pomisliti na bolj klasično rešitev klasičnega zunanjega zaslona, ki prinese še kar nekaj dodatnih bonusov (še večjo in bolj praktično površino, kakovost itd). A ZenBook Duo je pač posebnež, pri katerem je drugi zaslon vedno na voljo, ne glede na to, kje smo.

Asus ZenBook Duo 14

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.318

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.592

Trajanje delovanja: 4 ur, 7 minut

Zgradba in oprema: 10

Velikost in teža: 6

Mere: 32,4 × 22,2 × 1,69 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel i7-1165 G7 2,8 GHz, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik, 12,6-palčni, 1.920 × 515 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Pro

Cena: 2.900 EUR

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Velikost in teža, zmogljivost, dva zaslona.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji