Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Asus ROG Zephirus Duo GX650r

Asusov novi Zephirus Duo sodi v igričarsko linijo ROG – Republic of Gamers. To seveda pomeni uporabo zmogljive grafične kartice in nekaj igričarskih oblikovalskih potez (beri: barvna osvetlitev tipkovnice). A posebno pozornost velja nameniti besedi Duo. Prenosnik ima namreč vgrajen še dodatni zaslon.

Res je nenavadno, da smo v skorajda hkrati preizkusili kar dva prenosnika s konfiguracijo dveh zaslonov. No, pri tokratnem je postavitev povsem drugačna – Lenovo je pri svojem ThinkBook Plus Gen 3 zaslon postavil v pokončni položaj desno od tipkovnice, Asus pa pri svojem ROG Zephirus nad tipkovnico, čez celotno širino ohišja.

Asusov igričarski računalnik je odličen, a odločno predrag.

Pri tem je ta sekundarni zaslon nameščen na tečaje in se ob odprtju prenosnika na zadnji strani dodatno privzdigne za dobre štiri centimetre, s tem pa se tudi pomakne nekoliko stran od tipkovnice. Tako je bliže glavnemu zaslonu in deluje že skoraj kot njegov podaljšek. Zanimivo pa je, da je ta zaslon občutljiv na dotik, glavni pa ne. Ob tej postavitvi so morali tipkovnico potisniti povsem do spodnjega roba prenosnika, sledilno ploščico pa so pomaknili desno od tipkovnice. Ploščica je tako manjša, kot smo navajeni, tudi orientacija je pokončna (in ne ležeča), zato pa je njena lokacija bolj blizu miški pri desničarjih.

Tako kot pri omenjenem prenosniku Lenovo imamo tudi tu možnost premikanja oken na spodnji zaslon, ravno tako je na voljo tudi dodatna nadzorna vrstica, prek katere je urejen dostop do nekaterih pogosteje uporabljenih zmogljivosti (denimo zagon programov, ki jih uporabljamo pretežno na spodnjem zaslonu). Glavni zaslon ima visoko ločljivost 3.840 × 2.400 pik, podpira tehnologijo FreeSync, osveževanje gre do 120 Hz, drugi zaslon ima enako širino (torej 3.840 pik), višina je 1.100 pik, in enako podpira osveževanje do 120 Hz.

Najkoristnejši se nam drugi zaslon zdi za tiste, ki svoje igranje redno oddajajo prek spleta (torej prek Twitcha ali Youtuba). Na tem lahko nastavijo pregled dogajanja, denimo statusno okno programa OBS, ali pa kakšen program za trenutno sporočanje (denimo Discord). Koristen je lahko tudi za prikaz delovanja računalnika, denimo za spremljanje obremenjenosti grafične kartice in procesorja.

Strojna oprema je seveda izredno zmogljiva. V preizkušenem prenosniku je bil procesor AMD Ryzen 9 6900HX s kar 16 jedri. Za grafiko poskrbi Nvidijina RTX 3080Ti, ki ponudi več kot dovolj zmogljivosti, pomnilnika je 32 GB, podatke pa pišemo na pogon SSD, velik 1 TB. Odlična zmogljivost, ki pa (tudi zaradi drugega zaslona) porabi veliko energije, zato je avtonomija akumulatorja razmeroma slaba. Hladilna rešitev je solidna, čeprav se prenosnik ob daljših igralnih seansah vseeno kar segreje in slišimo šum ventilatorjev.

Nabor vmesnikov je zelo dober, na zadnji strani so HDMI, USB-A (3.2 Gen 2) in gigabitni ethernet, na desni je USB-C (spet 3.2 Gen 2), na levi pa še dva USB (eden oblike C, drugi A, oba 3.2 Gen 2), vmesnik za napajanje ter bralnik kartic microSD.

Asusov igričarski računalnik je odličen, a odločno predrag. Sploh za slovenske razmere je cena okoli 4.500 evrov izredno visoka.

Asus ROG Zephirus Duo GX650r

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 7.002

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 9.772

Trajanje delovanja: 2 uri, 23 minut

Zgradba in oprema: 9

Velikost in teža: 6

Mere: 35,5 × 26,6 × 2 cm; 2,6 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 9 6900HX, 3,3 GHz, 32 GB RAM, 1 TB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16-palčni, 3.840 × 2.400 pik, FreeSync 120 Hz, IPS + 14-palčni 3.840 × 1.100 pik, 120 Hz, IPS, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Pro

Cena: 4484 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Zmogljivost, grafična kartica, videz, dodatni zaslon.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji