Objavljeno: 28.11.2023 | Monitor December 2023

Applova privzeta beležka

Apple Notes predstavljajo tisti integralni del jabolčnega ekosistema, ki je z leti potihoma, a vztrajno rasel v smislu svojih funkcij in možnosti. Če je nekdaj veljal zgolj za preprost »beležkarski» programček, ki utegne biti dober le za pripravo nakupovalnega lističa ali pribeleženje kakšne misli, danes ni več tako.

V tem trenutku lahko z Apple Notes skeniramo fizične dokumente (in jih pretvorimo tudi v obliko PDF), njihovo besedilo pretvorimo v digitalno obliko, beležkam dodajamo ključnike, jih organiziramo v mape (tudi v tako imenovane pametne mape, ki beležke sortirajo po vnaprej določenih kriterijih, kot je datum nastanka ali vsebnost želenega ključnika), izkoriščamo njihovo indeksiranje, kar nam bistveno olajša iskanje znotraj arhiva beležk, ter delimo beležke s prijatelji ali jih celo povabimo k aktivnemu sodelovanju pri njihovem urejanju. Če vse našteto okronamo še z možnostjo, da lahko svojo lepo organizirano zbirko zapisov, beležk, skeniranih dokumentov ipd. shranjujemo v privzeti Applov repozitorij, ki sliši na ime iCloud, se uporabi Apple Notes lastniki Applovih naprav težko upremo. Oziroma vsaj težko najdemo izgovor, zakaj jih ne bi uporabljali.

Uvozimo beležke v Pages

Eno izmed večjih novosti v Apple Notes za iOS 17, iPadOS 17 in MacOS Sonoma predstavlja uvažanje ustvarjenih beležk v prav tako brezplačni privzeti pisarniški program Pages. Vprašanje, zakaj neki bi želeli vsebino iz preprostega orodja za shranjevanje krajših vsebin uvoziti v pravi pravcati urejevalnik besedila, je na mestu, a vse dokler ne ugotovimo, da se nam nemalokrat pripeti, da želimo iz kratke zabeležene misli sestaviti bodisi krajše sporočilo bodisi namensko besedilo. Tako, ki bi ga kasneje želeli lepše oblikovati, opremiti s paginacijo ali z naslovi in ga na koncu morda celo natisniti. Prav v teh in podobnih primerih nam še kako pride prav uvoz beležk v Pages.

Že na samem začetku takšnega uvažanja hitro uvidimo prednosti omenjene zmogljivosti. V Pages se namreč prenesejo vse oblikovne lastnosti samega besedila, ki smo jih predhodno že postavili v aplikaciji Notes. To pomeni urejeno hierarhijo naslovov in podnaslovov, velikost besedila, poudarjeni ali ležeči slog, vstavljene in delujoče povezave do spletnih mest ipd. Povrh vsega pa je vse omenjeno zelo enostavno narediti.

Najprej v Notes odpremo zapis, ki bi ga želeli uvoziti v Pages, nato v desnem zgornjem kotu izberemo gumb za deljenje in izberemo možnost +Open in Pages. Zapis se nam nemudoma odpre v tem naprednem oblikovalniku besedila.

Urejanje PDF-dokumentov

Druga velika novost, ki jo Apple Notes prinaša v iOS 17, iPadOS 17 in MacOS Sonoma, je možnost urejanja PDF-dokumentov, ki sicer pri konkurenci obstaja že bistveno dlje. A bolje pozno kot nikoli.

Za vnos lahko uporabimo bodisi prst bodisi Applov svinčnik. Previdni bodimo le, če bomo to zmogljivost želeli uporabiti tudi na drugih Applovih napravah, ki ne poganjajo zadnje inačice iOS, iPadOS ali MacOS, saj bo v tem primeru takšna beležka uporabna le v načinu branja.

Uporabna vrednost takšne funkcije se zdi na dlani. Morda smo nekje na poti prebrali zanimiv članek na spletu in ga s Safarijem na iphonu pretvorili v PDF ali pa smo že predhodno v Apple Notes skenirali neki fizični dokument. Kakorkoli že, ko imamo takšen dokument enkrat uvožen v Apple Notes in po možnosti shranjen tudi v iCloud, ga bomo lahko urejali na katerikoli Applovi napravi. Tukaj se zdi še posebej uporabna kombinacija, ko iphone uporabljamo kot primarno napravo za zajemanje dokumentov, maca ali ipad pa kot napravo za urejanje, saj imamo v tem primeru na voljo več prostora na zaslonu. Dokument pa lahko namesto le s prsti urejamo tudi z drugimi, bolj tradicionalnimi vnosnimi napravami, kot so miška, tipkovnica in že omenjeni Applov svinčnik.

Povežimo jih!

Kot tretjo novost naj omenimo medsebojno povezovanje obstoječih beležk. Sicer tudi te možnosti med orodja za ustvarjanje zapiskov v prvi vrsti ni uvedel Apple (Obsidian ali Notion to pozna že dolgo), a je velikan iz Cupertina v svojem značilnem slogu to možnost uporabniku znova ponudil na karseda prijazen in nevsiljiv, predvsem pa intuitiven način.

Povezavo med beležkami ustvarimo tako, da najprej odpremo poljubno beležko, nato pa na mestu, kjer želimo ustvariti medsebojno povezavo, znova kliknemo oziroma se dotaknemo zaslona. Prikaže se nam meni za oblikovanje, kjer izberemo možnost Add Link. V okno, ki se na tem mestu odpre, nato preprosto vpišemo naslov beležke, ki jo želimo povezati z obstoječo. Ko se ta izpiše na zaslonu, nanjo preprosto pritisnemo. Na mestu, ki smo ga izbrali, opazimo povezavo med beležkami. Uporabna zadeva, če želimo med seboj povezati svoje ideje, dokumente, ki se navezujejo eden na drugega ipd.

Potrebujemo še kaj?

Pd drobnogled smo vzeli le tri, a zelo pomembne pridobitve Apple Notes. Tudi z njimi so Notes zrasli v pravi pravcati programček za vodenje osebnega digitalnega življenja. Ob siceršnjih številnih uporabnih funkcijah pa bi si sami želeli še kakšno možnost več. Še posebej pogrešamo resnejše možnosti izvažanja beležk, denimo, če bi želeli zapise shraniti tudi kam drugam, npr. na zunanji disk ali jih uvoziti v kak drug program za urejanje zapisov oziroma beležk. Trenutno smo omejeni na izvažanje posameznih beležk, kar je pri več sto ustvarjenih lahko zelo zamudno delo.

Poleg te omejitve bi omenili še, da v Apple Notes manjka tudi možnost izvažanja beležk v format markdown, ki je z leti postal nekakšen zlati standard med sodobnimi urejevalniki zapisov in predstavlja enega izmed trajnostnih načinov shranjevanja besedila. Z njimi je namreč zapis neodvisen od programskega orodja, v katerem bi ga želeli urejati. Kaj takega od Appla seveda ne moremo pričakovati, saj bi s tem »kanibaliziral« svoje lastno orodje, v katerega je vložil kar nekaj razvoja.

In nenazadnje kot vedno tudi tokrat za uporabnike Applovih naprav velja, da njihove storitve in servisi najbolje delujejo le znotraj jabolčnega ekosistema. Če vas ta omejitev ne moti ali vam je takšen način uporabe celo ljubši, boste pri uporabi Apple Notes deležni izjemne uporabniške izkušnje, ki ji ni para.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji