Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Maj 2011

Appleova prva Strela

Apple se trudi biti vedno v tehnološki špici in to mu je uspelo tudi tokrat. Kot prvi je v svojih prenosnikih MacBook Pro predstavil Intelovo tehnologijo Thunderbolt.

Thunderbolt je tehnologija, ki naj bi nekoč popolnoma povozila druge zunanje razširitvene vmesnike kot so USB, Firewire in celo nadomestila vmesnike kot so DVI ali Displayport. Gre za zaporedno vodilo, ki na vsakih vratih omogoča obojesmerni promet hitrost 10 Gb/s, kar je v resnici zelo veliko. Že v osnovi je narejeno tako, da v prihodnosti predvideva tudi optične izvedenke, krmilnik pa že sedaj brez težav prenaša podatke s protokoli PCI Express in DisplayPort. Kar pomeni, da ga lahko uporabimo za priklop tako zunanjih podatkovnih naprav, kot tudi monitorjev oz. različnih prikazovalnikov. Zaenkrat tovrstnih naprav sicer bolj ali manj še ni (razen inženirskih testnih primerkov), vendar se zdi prihodnost v tej smeri zelo svetla.

Po spletu okoliščin je bil Apple tokrat tudi med prvimi s procesorji i7 druge generacije. Ti se ponašajo z najnovejšo Intelovo arhitekturo Sandy Bridge, ki bo v prihodnosti še velikokrat omenjena, zaenkrat pa je morda najbolj znana po napaki v delovanju prve serije čipov. Ta napaka je upočasnila prodor novih modelov na trg, po drugi strani pa omogočila Applu, da zaradi ekskluzivne pogodbe z Intelom med prvimi dobi nove procesorje.

Preizkusili smo 15-palčni notes MacBook Pro. Po obliki je prenosnik skoraj popolnoma enak predhodniku - ohišje je izdelano iz enega kosa aluminija (Unibody). Tudi disk (500 GB), optična enota in pomnilnik (4 GB) so enaki kot prej. Poleg novega Intelovega (štirijedrnega) procesorja ga krasi še ena novost - vodilo Thunderbolt, po katerem se podatki pretakajo s hitrostjo do 10 Gb/s. Fizični priključek je enak kot pri vmesniku miniDisplayPort pri starejšem MacBooku Pro. Tako ni nič čudnega, da je Thunderbolt zaenkrat namenjen za priključitev zunanjih monitorjev s priključkom miniDisplayPort, v prihodnosti pa tudi diskov in zvočnih/video naprav. Poleg Thunderbolta je od vmesnikov na voljo še firewire (s prepustnostjo 800 Mb/s) in dva vmesnika USB 2.0.

Zadnja leta so v Applovih prenosnikih kraljevale grafične kartice nVidia, v letošnjih modelih pa so jih izpodrinile kartice AMD. Radeon HD 6490M na zaslonu izrisuje sliko z ločljivostjo 1440 × 900 pik. Za enostavnejši prikaz in manjšo porabo energije notes uporabi integrirano Intelovo grafično kartico HD Graphics 3000. Operacijski sistem sam vklaplja in izklaplja ustrezno kartico.

Hitrostni preizkus je nekoliko razočaral, saj ni pokazal drastične pohitritve sistema. To je najbolj jasno pokazal preizkus Productivity iz preizkusnega paketa SysMark 2007. Precej obetavnejši so bili rezultati preizkusov grafičnega podsistema in obdelave videa.

Po podatkih izdelovalca naj bi akumulator zagotavljal energijo za 7 ur delovanja. Temu se nam sicer pri preizkusu s programom MobileMark 2007 v okolju Windows ni uspelo približati, a so izmerjene 4 ure in 45 minut spoštovanja vredne. Da bi zaprli usta kritikom načina meritve, smo v neskončnost predvajali video visoke ločljivosti v okoljih Mac OS X in Windows 7. Izmerjeni čas delovanja z akumulatorjem je bil slabih 5 ur v obeh primerih, v okolju Windows celo za nekaj minut daljši.

Apple MacBook Pro 15

Prenosni računalnik

Hitrost (SYSmark Productivity): 123.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 176.

Trajanje delovanja: 4 ure 35 minut.

Mere: 36,4 × 24,9 × 2,4 cm, 2,54 kg.

Značilnosti: Intel i7-2635QM, 2 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n

Zaslon: 15,4-palčni, 1440 × 900 pik.

Operacijski sistem: Mac OS X 10.6 (Snow Leopard).

Cena: 1916 EUR.

Prodaja: www.istyle.si

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 9.

Za: Trajanje delovanja, hitri vmesnik Thunderbolt, dve grafični kartici.

Proti: Ni reže za razširitveno kartico Express Card, le 1 leto garancije, samo dva priključka USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji