Objavljeno: 16.6.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2020

Apple: Applova namizna izbira

Apple poleg priljubljenih prenosnikov ponuja tudi paleto namiznih računalnikov z operacijskim sistemom macOS, med katerimi slehernik najde nekaj zase. Od cenovno ugodnih, majhnih, priročno učinkovitih in pošastno hitrih do pregrešno dragih modelov, v ponudbi iz Cupertina je vse. Pred nakupom podrobno preverimo vsakega od računalnikov Mac in jih primerjamo med seboj, da ugotovimo, kateri je tisti pravi, ki bo ustregel našim, specifičnim potrebam.

Mac Mini 2020

Mac Mini je cenovno ugoden, vrhunsko oblikovan računalnik za domačo rabo ali manjšo pisarno.

Najmanjši Applov računalnik je dobra zmes hitrosti in dostopnosti. Kljub dokaj nizki ceni je poleg običajnih delovnih nalog sposoben dostojno poganjati zahtevnejše aplikacije, na primer obdelavo video posnetkov, programe za modeliranje 3D, različna razvojna orodja in podobno. To je idealen Mac za domačo uporabo ali osrednji računalnik manjše pisarne. Prehod iz okolja operacijskega sistema Windows ni težaven, nanj zlahka priklopimo staro tipkovnico in miško, saj ima poleg štirih vhodov Thunderbolt 3 oziroma USB-C tudi dva USB-A. Družbo jim delajo še standardi vhod za slušalke, HDMI in omrežna povezava, ki jo lahko nadgradimo v 10 GbE. Za brezžično povezovanje skrbita 802.11ac Wi-Fi in bluetooth 5.0.

Najcenejši Applov računalnik poganjata Intelova štirijedrna procesorja osme generacije i3 in i5, odvisno od modela, ki ga izberemo. Procesor po želji in z dodatkom pri ceni nadgradimo v šestjedrni i7 s tehnologijama Turbo Boost in Hyper Threading, ki občutno pomagata pri izdatnejšem napenjanju računskih mišic, kakršna je obdelava videa v programu Final Cut Pro X. Procesorju ne glede na model pri grafičnih opravilih pomaga Intelova enota UHD Graphics 630, ki je praktično edina šibka točka sicer sposobnega računala. Ahilovo peto pozdravimo z nakupom zunanje grafično procesne enote, ki jo povežemo prek enega izmed vhodov Thunderbolt 3 oziroma USB-C.

Osnovna doza pomnilnika RAM je 8 GB. Seveda ga lahko dokupimo več in v primeru računalnika Mac Mini se pri tem ni treba zanašati na Apple. Malček namreč omogoča preprosto zamenjavo pomnilniških modulov. Ker sta na voljo le dve reži SODIMM, pred nakupom o zadostni količini RAM dobro razmislimo. Podobno je v primer diska SSD, ki je v primerjavi z lanskim modelom manj skopo dodeljen. Najcenejši Mac Mini ima namesto piškavih 128 GB še enkrat toliko prostora na vgrajenem disku.

Mac Mini 2020

Cena: Od 1.000 EUR naprej.

Za: Cena, oblika, razširljivost, mnoštvo vhodov.

Proti: Grafična procesna enota.

iMac (2017, 2019)

Računalnik iMac je tako v manjši kot večji izvedbi prava paša za oči. Pri nakupu je treba paziti, da nas nizka cena ne zavede v nabavo starejšega modela z letnico 2017.

Naslednji je Applov nadvse priljubljeni iMac, računalnik, ki ponuja vse v enem paketu. Dobesedno, saj ima drobovje skrito v ohišju monitorja, priložena pa sta tudi Applova miška in tipkovnica. Kupec lahko računalnik prinese iz trgovine, ga postavi na mizo, vklopi in začne delati. Apple ponuja dve različici računalnika iMac, veliki 21,5 palca in 27. Najcenejši iMac, ki ga trenutno lahko kupimo, je iz leta 2017. Ker je na prvi pogled videti identično novejšim modelom, je ponudba precej mamljiva. Vendar 400 evrov razlike med vstopnima modeloma ne pomeni toliko kot dve leti, zato priporočamo nakup novejšega iMaca.

Dve leti mlajši iMac ima Retina zaslon, ki ločljivost zaslona iz leta 2017 (1.920 x 1.080) dvigne na 4.096 x 2.304. Namesto Intelovih procesorjev sedme generacije dobimo osmo ali ob doplačilu celo deveto. Osnovnih 8 GB pomnilnika RAM lahko ob nakupu ali kasneje nadgradimo do 32 ali 64. Edina zamera v tem primeru gre razširljivosti računalnika, saj sami brez Appla tega običajno ne moremo narediti. Šibka točka osnovnega modela ne glede na letnico ostaja disk. Gre za običajen trdi disk velikosti 1 TB, SSD je treba doplačati. Podobno je z grafično kartico, za resnejše delo z zahtevnejšimi programi je privzeto vgrajena neprimerna. Apple ponuja kar sedem različnih grafičnih kartic podjetja AMD, ki so na voljo ob nakupu novega računalnika iMac. Model 2019 lahko tako dobimo s kartico Radeon Pro 555X z 2 GB VRAM ali z Radeon Pro Vega 48 z 8 GB pomnilnika VRAM.

Ne glede na letnik in velikost računalnika iMac smo deležni enake spletne kamere FaceTime HD, stereo zvočnikov in vhodov za priklop zunanjih naprav. Tam so štirje vhodi USB-A, dva Thunderbolt 3 oziroma USB-C ter priklop ožičene omrežne povezave Ethernet. Applov iMac je odličen namizni računalnik, ki bo zadovoljil slehernega kupca. Čeprav je večji model na videz privlačnejši, se v praksi dostikrat izkaže, da je za običajno domačo ali pisarniško mizo primernejši manjši model. Delo ne bo trpelo, denarnica pa bo hvaležna. Kljub nekoliko višji ceni vsekakor priporočamo modele iz leta 2019.

iMac

Cena: Od 1.400 EUR naprej.

Za: Vse v enem.

Proti: Razširljivost, doplačila.

iMac Pro

Profesionalna različica iMaca se s temno sivo barvo že na daleč razlikuje od šibkejših bratov.

Apple računalnik iMac ponuja tudi v izvedbi, ki meri na profesionalce, raziskovalce, razvijalce, kreativce in druge naprednejše uporabnike. Poganja jo Intelov procesor Intel Xeon W z osmimi, desetimi, štirinajstimi ali osemnajstimi jedri, ki mu v osnovi pomagata 32 GB pomnilnika DDR4 RAM in grafična kartica AMD Radeon Pro Vega 56 z 8 GB VRAMa. Prostora na disku SSD je v začetnem modelu zadovoljivih 1 TB. Velikost po želji in z evri ob nakupu zlahka povečamo. Naknadna razširljivost je mogoča le s posredovanjem serviserjem, lastno nadgrajevanje je skoraj nemogoče.

Pošastni moči navkljub so v Cupertinu strojno opremo odeli v znano iMac obliko s 5 mm debeline na robovih in zgolj 0,7 kg teže. Zmogljiva strojna oprema na tako majhnem prostoru potrebuje vrhunsko hlajenje in ga z ventilatorji, ki učinkovito hladijo notranjost in odvajajo topel zrak, tudi ima. Profesionalni iMac potroši kar 67 odstotkov več energije kot enako veliki šibkejši brat, kar pomeni, da so ventilatorji večkrat aktivni. Na srečo so dovolj tihi, da nas ne motijo pri delu. Vse skupaj je skrito za 27-palčnim zaslonom 5K, za katerega Apple pravi, da je najboljši do zdaj. Zaslon ločljivosti 5.120 x 2.880 je 43 odstotkov svetlejši od predhodnih imacov in natančno prikazuje barve (standard P3, ki ga uporabljajo v filmski industriji). Vanj je skrita izboljšana spletna kamera FaceTime, zmožna snemanja video posnetkov s kakovostjo 1.080p in opremljena s štirimi mikrofoni, ki naredijo veliko razliko pri konferenčnih klicih.

Na zadnji strani ohišja je kup vhodov za zunanje naprave, navaden vhod 3,5 mm za slušalke, bralnik kartic SDXC, štirje vhodi USB-A, štirje USB-C oziroma Thuderbolt 3 in vrata 10 Gb za priklop ožičenega omrežja z nadstandardno hitrostjo. Računalnik iMac Pro je vrhunski stroj, med močnejšimi na tržišču, a za običajnega uporabnika premočen in predrag. Vsakodnevna opravila povsem dobro opravi šibkejši iMac, ki obenem ne naredi kraterja v družinski proračun. Profesionalec je namenjen profesionalcem, in kdor ga zares potrebuje, bo dobil računalnik, vreden svojega denarja.

iMac Pro

Cena: Od 5.800 EUR naprej.

Za: Moč, videz.

Proti: Cena, razširljivost.

Mac Pro

Mac Pro v najmočnejši mogoči sestavi stane toliko kot manjše stanovanje.

Zadnji predstavljeni računalnik z operacijskim sistemom Mac Pro je namenjen skorajda izključno profesionalni obdelavi video posnetkov, animaciji in izdelavi posebnih učinkov v filmih. Prodajnega modela v ponudbi trgovin praktično ni, saj ga večinoma prodajajo po naročilu. Kupec si lahko izbere enega od procesorjev Intel Xeon W z osmimi, dvanajstimi, šestnajstimi, štiriindvajsetimi ali osemindvajsetimi jedri, pomnilnika, kolikor mu srce poželi (do 1,5 TB DDR4 ECC RAM), dve grafični kartici družine AMD Radeon najvišjega cenovnega razreda, disk 4 TB SSD in pospeševalno kartico Afterburner, ki video produkcijo še olajša. V notranjosti so še 8 rež PCI Express, Wi-Fi in bluetooth, zunaj omrežni priklop 10 Gb, štirje vhodi Thunderbolt 3 oziroma USB-C in dva USB-A.

Zunanjost je končno videti kot pravi računalnik. Apple je opustil cilindrično oblikovanje Maca Pro iz leta 2013 in ga zamenjal z luknjičastim ohišjem, ki je videti fantastično, in kar je še bolj pomembno, se ne pregreva. Računalnik je tih in učinkovit. A vse naštete dobrote imajo svojo ceno. Za sanjsko konfiguracijo bi na primer odšteli toliko, kot stane manjše stanovanje. Običajnemu smrtniku je tovrstna moč nedosegljiva, kar niti ni slabo, saj takšnih strojnih mišic ne potrebuje. Tako na koncu ugotovimo, da so za novega kupca namiznega maca izbire dejansko le tri, Mac Mini za običajno rabo z minimalno porabo finančnih sredstev, iMac za učinkovito izrabo fizičnega prostora in takojšnjo pripravljenost za delo ter iMac Pro, če res potrebujemo močnejši delovni računalnik, ki bo vložek vanj za časa svojega življenja povrnil z obrestmi.

Mac Pro

Cena: Od 6.500 EUR naprej.

Za: Moč, oblika.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji