Objavljeno: 22.11.2011 12:23 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2011 | Teme: android

Android za poslovni svet

Tablični računalniki so ta hip silno priljubljeni, izdelovalci pa že napovedujejo poplavo novih modelov. Na tem področju se borijo tako izdelovalci telefonov kot računalnikov. Pri slednjih je v igro vstopil tudi Lenovo, z imenom Thinkpad.

Lenovo je pred časom sicer napovedal kar tri tablice, osnovno, sedempalčno IdeaPad A1, večjo IdeaPad K1 in poslovno tablico, preprosto imenovano ThinkPad Tablet, ki smo jo tokrat preizkusili. Kot pove ime, merijo na poslovneže oziroma večja podjetja. Tablica je resnejšega videza kot večina konkurence, spodaj ima kar štiri fizične tipke (večina novejših androidnih tablic nima nobenih). Je tudi nekoliko debelejša in težja od bližjih konkurentov, s svojimi 715 grami (730 v primeru, da ima modul 3G) se primerja z izvirnim iPadom. Je opazno težja od novega iPada 2 in Samsungovega Galaxy Tab 10.1, prvi velja 600 g, drugi pa 565g.

Zaslon meri po diagonali 10,1 palca, ločljivost je standardnih 1280 × 800. Je zelo kakovosten, primerljiv s tistim na iPadu. Matrika je vrste IPS, v uporabi pa je trpežno steklo, znano pod imenom Gorilla glass. Če smo pozorni, lahko opazimo mrežo tipal, a nas med uporabo to ni zmotilo. Vključeno je tudi tipalo za samodejno prilagajanje svetlosti zaslona.

Ena izmed prednosti naprav, namenjenih poslovnežem, je veliko število vmesnikov, tudi tu velja enako. Na mobilnih napravah je zadnje čase najbolj razširjen vmesnik MicroUSB, njemu pa dela družbo še navaden USB. Nanj lahko priklopimo tudi zunanje diske in ključke USB, kar je izredno uporabno in dobrodošlo. Poleg tega je na strani še vmesnik mini HDMI, ki je uporaben za morebitne predstavitve na projektorjih. Dodali so še lasten vmesnik za priklopno postajo in režo za SD kartice. Za brezžično povezljivost so na voljo WiFi, bluetooth, možnost pa je tudi 3G vmesnik (reža za SIM kartico je v tem primeru na strani naprave).

Strojna oprema je večinoma že znana iz podobnih naprav. ARM procesor ima dva jedra, gre pa za Nvidino vezje Tegra. Pomnilnika je 1 GB, na voljo pa so različice s 16, 32 ali 64 GB pomnilnika flash. Spredaj je kamera ločljivosti 2 MP, ki jo bomo uporabljali predvsem za video klice, zadaj pa še kamera s 5 MP, ki se nam zdi manj uporabna. Dodani so tudi vsa najpogostejša tipala, torej tipalo pospeška, žiroskop in AGPS. Tablica načeloma deluje hitro in gladko, čeprav je Android še vedno za odtenek manj odziven od Applovega iOS. Vgrajeni akumulator bo po besedah Lenova zdržal slabih devet ur ob uporabi omrežja WiFi, ta številka bo v praksi kar realna.

Na tablici dobimo nameščenih kar nekaj poslovnih aplikacij. Najuporabnejša bo Documents To Go, kjer lahko urejamo dokumente iz Microsoftovih programov Word, PowerPoint in Excel, omogoča pa tudi ogled datotek PDF. Zanimiv je tudi MyScript, kjer lahko (s priloženim pisalom) pišemo po zaslonu, program pa naše pisanje prevede v navadno besedilo. Pri tem je le delno uspešen, na splošno se nam zdi tipkanje hitrejše (tudi na programski, Androidovi tipkovnici). Dodali so tudi par lastnih aplikacij, ki olajšajo delo z tablico (denimo Lenovo Launch Zone, kjer imamo bližnjice do najbolj priljubljenih aplikacij).

Zanimivi so tudi dodatki, ki si jih lahko omislimo. Sami smo preizkusili t. i. Keyboard Folio, ki je kombinacija etuija in tipkovnice. V praksi deluje podobno kot Asusova tablica Transformer, torej se ThinkPad prek vmesnika USB spoji s tipkovnico. Ta ima nekaj tipk za lažje delo z Androidom, na sredini pa ima dobro znano rdečo krmilno paličico, ob uporabi katere se takoj prikaže še puščica na zaslonu. Ta etui drži tablico pokonci, v praksi deluje torej podobno kot prenosni računalnik. Omislimo pa si lahko tudi priklopno postajo (Thinkpad Tablet dock), s katero dobimo še nekaj vmesnikov.

Tablica je za naše pojme vsekakor ena izmed boljših androidnih tablic. Je kakovostno narejena, solidno odzivna in ima razmeroma veliko vmesnikov. Android je v različici 3.1 že kar soliden, čeprav ima še vedno svoje hibe. Tako se nam je med preizkusom enkrat tudi sesula aplikacija za nastavitve (brez nekega očitnega razloga). Je pa razvoj seveda kar hiter, tako se tudi ti hrošči počasi odpravljajo. Šibka točka je po našem mnenju tudi sorazmerno visoka teža, sploh če si jo omislimo v kombinaciji s priloženo tipkovnico. Cena glede na ponujeno ni pretirana, čeprav je na trgu kar nekaj cenejših alternativ. Sama tablica (z modulom 3G) velja 639 evrov, s tipkovnico pa še stotaka več.

Lenovo ThinkPad Tablet

Kaj: Tablični računalnik.

Prodaja: Alterna, DISS, Mikropiss

Cena: 639 EUR (32 GB, 3G).

Za: Veliko vmesnikov, kakovost izdelave, kakovost zaslona.

Proti: Teža.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji