Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Januar 2022

Android signal

Večkrat se nam poraja vprašanje, ali lahko storimo kaj, da bi bil mobilni signal močnejši. Na žalost je odgovor nikalen. Čeprav je jačanje signala na telefonu zunaj našega dosega moči, nam naslednje aplikacije izdajo resnico, ki leži za črticami v desnem zgornjem kotu mobilnega zaslona. Ker je informacija moč, si jih oglejmo.

Ena najzmogljivejših analitičark je aplikacija LTE Discovery, ki prepozna trenutno aktivno povezavo, jo preveri in grafično prikaže rezultate testiranja. Poleg številnih skrivnosti, ki jih dobrodušno razkrije, nam zaupa moč signala v decibelih ter lokacijo najbližjega oddajnika.

Še bolj se oddajnemu stolpu, s katerim je telefon trenutno povezan, posveti aplikacija Cell Tower Locator. Za učinkovito delovanje sicer potrebuje nekaj več sistemskih dovoljenj, a se odkupi z natančnim pregledom odkritih oddajnikov, ki jih plastično prikaže na zemljevidu. Gre za dokaj namensko orodje, ki bo razveselilo največje zanesenjake tovrstnih pripomočkov na napravah z operacijskim sistemom Android.

Največ najrazličnejših mobilnih signalov pri testiranju pokrije Network Cell Info, ki ne razlikuje med uporabniki najnaprednejših modelov telefonov s povezavami 5G in tistimi, ki so malce zaostali v času in tako naprednega mobilnega brskanja nimajo. Kakovost signala opredeli z barvami, kjer zelena predstavlja dobro povezljivost, rumena, oranžna, rdeča in bela pa slabo. Med številnimi informacijami o signalu najdemo tudi RSSNR (Reference Signal Signal To Noise Ratio), ki izmeri stopnjo šuma na mobilni povezavi.

Neodvisno podjetje za mobilno analitiko OpenSignal predstavlja aplikacijo Meteor, ki na zabaven način in z zmogljivimi orodji preveri kakovost mobilnega signala na telefonu. Po zgolj enem pritisku na gumb s hitrim testom izmeri odzivnost povezave ter prenosa podatkov navzgor in navzdol. Če nam številke ne pomenijo veliko, bomo veseli praktičnega prikaza, razdrobljenega po priljubljenih aplikacijah. Tako bomo iz prve roke izvedeli, ali je obstoječa povezava dovolj dobra za uživanje v video vsebinah storitve Netflix, na primer. Teste lahko izvajamo na različnih lokacijah in primerjamo rezultate.

Za konec še podrobnejši pregled najrazličnejših statistik trenutno aktivnih povezav na telefonu ali tablici z Googlovim mobilnim operacijskim sistemom Android v podobi programa Network Analyzer. Ta postreže z najrazličnejšimi informacijami o omrežnih signalih, med katerimi poleg moči ne manjkajo niti različni naslovi, tipi in podobno. Program je opremljen s pripomočkom za klicanje pravih spletnih strani, da v živo preizkusimo v številkah prikazano odzivnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji