Objavljeno: 3.9.2012 10:43 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: android

Android gostuje brezplačno

Komunikacija je poglavitna prvina spleta in mreženja na splošno. Čeprav je za pogovor z uporabo internetne povezave nemalo pripomočkov, taka komunikacija ni zasenčila klasičnih povezav. Koliko zaslug si pri tem lastijo mobilni operaterji in ponudniki spleta, je tema za drugo priložnost. Dejstvo je, da govor v omrežju IP uporabniku prihrani marsikateri evro, enako velja tudi za program Viber, ki varčuje s slogom.

Za povprečen okus malce preveč vijoličast uporabniški vmesnik kljub brezplačnosti ni zaseden z reklamami. To pozdravljamo.

Viber ne izumlja tople vode. Po delovanju je zelo podoben sorodnima storitvama Skype in Fringe. V osnovi omogoča klice in sporočila z uporabo brezžične Wi-fi ali podatkovne povezave. Če v domačem omrežju ali priključen na drugo poljubno vročo točko deluje navdihnjeno, med drugim se ponaša s kakovostnim zvokom, je z uporabo podatkovne povezave stanje mračnejše. Ožje grlo pač terja svoj davek. Odmev, zakasnitev in popačen zvok so na odročnejših krajih pogosti. Za težave vendarle ne gre kriviti zgolj aplikacije Viber, saj podobno kolcanje poznajo tudi tekmečevi izdelki, zato program za komuniciranje z napravami v barvah operacijskih sistemov Android, iOS, Windows Phone in Blackberry toplo priporočamo. Namestitev je nadvse enostavna, prijava ne zahteva registracije, temveč zgolj telefonsko številko, na katero nato dobimo kodo, ki aktivira aplikacijo. Viber prečeše krajevni imenik in na podlagi shranjenih cifer ugotovi, kdo od stikov še uporablja njegove storitve. Slabost sistema je, da najde tudi ljudi, ki so aplikacijo nekdaj imeli, a je nimajo več. Prav tako ni načina, da bi vedeli, ali je človek dosegljiv, saj v vsakem primeru zvoni. Pogrešali smo še števec porabe podatkov, ki bi uporabnikom s skopo odmerjenimi mesečnimi porcijami mobilnega interneta zelo koristili. Za informacijo povejmo, da minuta klica znese približno 240 KB, velikost sporočila pa je odvisna od pisave in uporabljene kodne tabele. Angleško sporočilo s pol tisočaka znakov nanese 828 bajtov. Testirali smo aplikacijo za operacijski sistem Android, čeprav je na voljo inačica (skoraj) za vsak mobilni okus in je klicanje med njimi brezmadežno. V ozadju zagnani, na klice čakajoči Viber je bil na HTCjevem telefonu One X pohvalno varčen z energijo. Ker ima dostop do imenika in brezšivno preklaplja med GSM uporabo ter klici prek spleta, lahko povsem nadomesti priloženi program za klicanje.

Viber: Free Calls & Messages

Mobilna aplikacija za pogovore VOIP.

Prodaja: www.viber.com.

Cena: Brezplačno.

ZA: Učinkovit način prijave, varčen z energijo, ni toliko reklam.

PROTI: Zvonjenje v prazno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji