Objavljeno: 26.5.2010 12:37 | Avtor: David Vidmar | Monitor Maj 2010 | Teme: google

Analiza Gmailovega predala

Gmailovi poštni predali so velikanski in uporabniki v njih hranimo vsa mogoča sporočila - zanimiva in manj zanimiva, pa tudi takšna, ki bi se jih morali znebiti, pa se jih zaradi lenobe in ker nas njihova hramba nič ne stane, nismo. Zato je brskanje po takšnih arhivih lahko precej naporno, kljub temu da za to poskrbi Googlova tehnologija. Mailbrowser prebrska celoten arhiv elektronske pošte, vse priponke in stike in nam te podatke ponuja nekoliko drugače, kot smo sicer vajeni.

Mailbrowser je "vtičnik" za elektronske poštne predale Gmail, ki omogoča hitro iskanje priponk in brskanje po stikih in je na voljo za Windows in OS X. En del programa predstavlja storitev, ki teče povsem neodvisno od brskalnika in storitev v internetu. Ta poskrbi za prebiranje in prenos elektronske pošte ter hrambo podatkov v računalniku, kjer je nameščen. Poleg storitve se v brskalnike Firefox, Internet Explorer in Google Chrome namesti še stranska vrstica, ki je pravzaprav zanimivi del Mailbrowserja, saj prek nje dostopamo do podatkov. Mailbrowser omogoča dodajanje več Gmailovih računov, podpira pa tudi račune Google Apps, do podatkov pa dostopa po protokolu IMAP, ki ga moramo ob namestitvi omogočiti na vseh računih, ki bi jih radi pregledovali.

Mailbrowser se kot stranska vrstica vgradi v Firefox, Internet Explorer in Google Chrome.

Stranska vrstica je razdeljena na dva glavna dela - stike in priponke. Po obeh kategorijah lahko seveda iščemo, ko izberemo zadetek, pa zagledamo podrobnejši prikaz podatkov in nekaj dodatnih možnosti, ki jih Gmail ne omogoča. Tako lahko stikom dodamo oznake in komentarje, samodejno se prikazujejo tudi osnovne informacije o domeni poštnega naslova (podjetju ali ponudniku poštnega servisa). Zgodovina izmenjave sporočil s posameznim stikom je predstavljena v dveh majhnih grafikonih, Mailbrowser pa poskuša uganiti in prikazati tudi nekaj najbolj aktualnih pogovorov.

Bolj kot delo s sporočili in stiki Mailbrowser olajša delo s priponkami. Omogočeno je bliskovito iskanje po njih, ker pa so vse priponke pač prenesene v računalnik, kjer je Mailbrowser nameščen, je tudi dostop do njih zelo hiter. Če bi želeli narediti varnostne kopije priponk v Gmailovem poštnem predalu, je to lahko precej zahteven projekt, Mailbrowser pa vam varnostno kopijo naredi mimogrede. Olajšano je tudi spreminjanje in vračanje priponk pošiljateljem, kar je v poslovnem svetu kar pogosta operacija. Če priponk ne želimo prenašati, lahko to tudi izklopimo.

Mailbrowser olajša tudi iskanje po priponkah, ki jih sporti prenaša in hrani lokalno.

Na splošno lahko Mailbrowser pohvalimo, da deluje stabilno in hitro - indeksiranje elektronske pošte poteka v ozadju in je zadovoljivo hitro, na precej velikih testnih predalih niso naleteli na nikakršne težave. Če imamo k sporočilu pripetih veliko priponk in zelo majhen disk, lahko prenos priponk na krajevni disk zasede precej prostora in povzroči preglavice, žal pa prenosa ni mogoče izklopiti. Nasploh bi si od Mailbrowserja želeli več prilagoditev. Če je njegov "veliki brat" - Xobni v Outlooku videti kot izgubljeni del in se z njim zlije, žal za Mailbrowser težko trdimo enako. Zdi se, da so avtorji želeli izdelati program, ki bo dal vašemu poštnemu predalu dodatno kakovost, pa nekako niso našli ideje, kako. Tako so nekatere njegove funkcije nepotrebne in delujejo prisiljeno, nekaterim pa težko zanikamo uporabnost in zanimivost. Že če bi omogočili izklopitev posameznih delčkov funkcionalnosti, recimo opis domene pri pogledu na stik, bi precej izboljšali uporabniško izkušnjo. Res pa je, da je Mailbrowser trenutno v preizkusni različici in da se nove različice pojavljajo kar pogosto. Upajmo, da bodo avtorji prisluhnili kritikam in program izboljševali tudi v prihodnje.

Če vas Mailbrowser spominja na Xobni (www.xobni.com), se ne motite, saj sta si tako po videzu kot po zmogljivosti nekoliko podobna, Mailbrowser pa bo potreboval še kakšno različico ali dve, da bo zmogel vse, kar zmore Xobni.

Mailbrowser

Kaj: Dodatek za Firefox, IE in Chrome, za lažje upravljanje stikov in priponk.
Izdeluje: Webyog, www.mailbrowser.com.
Cena: Brezplačno.
Za: Stabilno in hitro delovanje, ideja.
Proti: (Pre)malo uporabnih funkcij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji