Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor November 2011 | Teme: android

Amazon gre v napad!

Amazon je svojo serijo e-bralnikov Kindle osvežil z novimi različicami, med katerimi je tudi osnovni model, ki smo ga kupili za borih 124 evrov.

Najprej razčistimo glede cene - osnovni model, ki ima zdaj enostavno ime Kindle, je mogoče čez lužo dobiti že za 79 dolarjev (+ davek), a je seveda v igri kompromis. Omenjena različica je namreč cenejša zato, ker Amazon na napravi prikazuje oglase. To je resda izvedeno nemoteče, saj se oglasi (pri Amazonu jim pravijo posebne ponudbe) kažejo v osnovnem zaslonu in kot ohranjevalnik zaslona le takrat, ko nimamo odprte knjige. Žal ponudba velja le v ZDA, za vse druge je cena 109 dolarjev plus davek in stroški pošiljanja. Nas je stalo natanko 124 evrov, v rokah pa smo ga imeli v treh dnevih, pri čemer je od naročanja do SMSa, da je na Brniku, minilo borih 36 ur!

Ko smo novi Kindle dobili v roke, smo najprej opazili manjšo velikost. Zaslon je resda enako velik (6 palcev po diagonali), vendar je sama naprava manjša za tretjino; že zato, ker nima tipkovnice. Prostor so prihranili tudi z odvzemom zvočnikov in vhoda za slušalke, kar pomeni, da je to edini model Kindla, ki ni zmožen predvajati zvočnih datotek in brati knjig s funkcijo "text to speech".

Na obeh straneh zaslona sta gumba za premikanje stani, manjši za nazaj in večji za naprej. Oba sta doživela prenovo in se lepše zlijeta z ohišjem, predvsem pa dajeta boljši občutek, ko ju pritisnemo. Na prejšnjih modelih smo imeli vedno občutek, da so gumbi nekoliko premehki in novi Kindle je korak v pravo smer. Enako velja za 4-smerni gumb, ki je namenjen navigaciji po menujih in je prav tako narejen bolje, saj je premikanje po menujih občutno lažje. Štirismernemu gumbu delajo družbo pod zaslonom še gumbi za domov, nazaj, priklic menuja in priklic tipkovnice. Vsi so enake velikosti kot črkovni gumbi na prejšnjem modelu, a so tako kot drugi gumbi na novi napravi narejeni bolj trdno. Prenovo je doživel tudi gumb za vklop na dnu naprave, ki ni več drsnik, temveč navaden gumb. To je morda edini primer nazadovanja, saj ga je lažje pritisniti po pomoti, kar je pri drsniku praktično nemogoče. Poleg gumba je še mikro USB vhod, zanimiva pa sta predvsem dva stika na zadnji strani, ki dajeta slutiti, da nas čaka poplava raznih stojal, ki bodo napravo tudi polnila, a jih v času pisanja še ni bilo na voljo. Po vsej verjetnosti bosta rabila tudi za napajanje lučke v novem usnjenem ovitku, ki bo na voljo novembra.

Kot že omenjeno, je premikanje po menujih zaradi boljše zasnove gumbov lažje, a to kljub temu ni dovolj za nadomestitev tipkovnice. Tipkovnica, ki se pokaže, je sicer pregledna (med malimi, velikimi črkami in simboli preklapljamo z gumbi za menjavo strani), a je kakršnokoli daljše pisanje praktično nemogoče, saj moramo za izbiranje črk pač uporabljati smerne tipke. Tako lahko bolj ali manj pozabimo na pisanje zaznamkov v knjigah in pisanje daljših spletnih naslovov v brskalnik. Predvsem pa je nadležno vpisovanje gesel za WiFi omrežja, ki so ponavadi kombinacija črk obeh velikosti in številk. Doma je bilo lažje zamenjati geslo domačega omrežja z nečim preprostim in se tako povezati v splet, kot pa vpisovati dolg skupek črk ...

Hitrost premikanja po straneh in menujih ni hitrejša le zaradi novih gumbov, temveč svoje doda še posodobljeni zaslon e-ink, ki so mu še pohitrili čas osveževanja. Neposredna primerjava s prejšnjo različico Kindla hitro pokaže očitno razliko pri obračanju strani, saj se je pri prejšnjem modelu med vsako spremembo strani zaslon povsem počrnil in na novo postavil črke. Pri novem modelu pa se "črnina" zgodi vsakič šestič ali sedmič. Videti je, da so se v Amazonu veliko ukvarjali s celotno napravo in se počasi približujejo maksimumu, ki ga je e-črnilo zmožno.

Novi najcenejši Kindle je kot Appleov Shuffle. Ta Applov najcenejši mp3 predvajalnik zna opravljati eno samo stvar (poslušanje glasbe), a to odlično. Poleg tega je cenovno ugoden. Je kot nalašč za darilo in odlična vstopna točka v Applov svet naprav, ki se konča z iPadom. Podobno deluje novi osnovni model Kindla, ki je poceni, in branje elektronskih knjig opravlja odlično. Je kot nalašč za darilo in poceni vstop v svet nakupov, ki jih omogoča Amazon. Je tisti izdelek, ki skuša nakupovanje elektronskih knjig približati vsakomur, tako kot skuša Shuffle kupovanje mp3jev razširiti med vse. Za karkoli več (poslušanje zvočnih knjig, brskanje po spletu, pisanje zapiskov, 3G povezljivost) pa je Amazon pripravil druge (dražje) modele, ki se končajo s Kindle Fire. Niso še na voljo, toda videti je, da obetajo.

Novo: Tudi programske novosti

Amazon nadgrajuje tudi programsko opremo, ne samo strojne. Po novem smo, recimo, opazili, da se "v oblak" sinhronizirajo tudi lastne knjige in dokumenti (.mobi, .pdf, .doc ...), ki jih nismo kupili po Amazonu. Beremo jih lahko na vseh Kindle napravah, ki jih imamo; če so v formatu .mobi, se sinhronizira tudi podatek o nazadnje prebrani strani.

Še več, Amazon obljublja, da bo "v naslednjih mesecih" dodal podporo sinhroniziranju s programskimi Kindli (za PCje, telefone, pa tudi za spletni read.amazon.com).

Mimogrede, če ste kaj programerja, vas bo morda zanimalo, da je vsa programska oprema, ki poganja Kindle, na www.amazon.com tudi prosto na voljo. Uganili, zadaj je Linux (v novem Kindlu je to različica jedra 2.6.31).

Črnilo na dotik

Korak više od osnovnega modela je model Kindle Touch, ki bo na voljo sredi novembra. Kot razkriva že ime, gre za napravo z zaslonom na dotik, ki pa ni klasičen. V Amazonu se že ves čas obstoja Kindov hvalijo, da jih je mogoče brati tudi pri dnevni svetlobi, saj zasloni e-ink nimajo steklene površine. Ta je pomembna pri zaslonih na dotik, kot kažejo vsi tablični računalniki doslej. Problema so se lotiti enako kot Barns&Noble in Kobo ter vgradili infrardeče senzorje, ki zaznavajo dotik prstov. Tako je zaslon še vedno brez stekla in na pogled enak vsem drugim e-bralnikom.

Ko beremo knjigo, dotik desne tretjine zaslona pomeni obračanje strani naprej, dotik leve strani premakne knjigo eno stran nazaj, dotik na sredini pa prikaže menu. Touch ima tudi novo funkcijo X-ray, ki za izbrano besedo v knjigi pokaže, kje vse je uporabljena, dodane ima tudi definicije iz Wikipedie. Vendar pa Kindlu ni treba biti vedno priklopljen v splet, saj bodo imele knjige, kupljene prek Amazona, priloženo še majhno datoteko, ki bo vse relevantne informacije že vsebovala.

Touch je zadržal zvočnike in vhod za slušalke lanskega modela s tipkovnico, tako da je mogoče poslušati zvočne datoteke in uporabljati samodejno branje "text to speech". Na dnu zadnje strani sta tako kot pri osnovnem modelu dva kontakta, prek katerih se bo dalo napravo polniti. Ker gre za napravo z zaslonom na dotik, je tipkanje lažje kot na osnovnem modelu. Amazon se je celo pohvalil, da zaslon podpira "multitouch", se pravi, da lahko zazna več prstov naenkrat.

Na voljo bo tudi model z vgrajeno povezljivostjo 3G, a je treba poudariti, da je Amazon opustil zastonjsko brskanje po spletu prek 3G omrežja. Vsi tisti, ki smo kupili starejše 3G modele, imamo zaenkrat še možnost zastonjskega "surfanja" (oz. branja spletne pošte v tujini, če smo pošteni).

Na tem mestu omenimo še, da naprav s tipkovnicami niso opustili in jih je še vedno mogoče kupiti, le da zdaj slišijo na ime Kindle Keyboard.

Ogenj

Zvezda pa je vsekakor napovedana tablica Kindle Fire, ki je prvi Kindle z barvnim zaslonom LCD. Tudi ta bo na voljo novembra.

Res, gre za tablico, ki jo poganja Android, vendar je Jeff Bezos, šef Amazona, tablico predstavil v kontekstu vseh storitev, ki jih Amazon že ponuja svojim uporabnikom. Medtem ko večina ljudi ob imenu Amazon vidi predvsem velikansko spletno trgovino, podjetje že sedem let deluje kot eden velikanov spletnih storitev s storitvami, kot so S3 za gostovanje in oblačno storitvijo E2C. Ko že omenjenemu dodamo še trgovino za glasbo, filme in njihovo lastno trgovino za mobilne aplikacije, ki jo je mogoče namestiti na operacijski sistem Android, je bilo le še vprašanje časa, kako bo Amazon vse to združil. Odgovor na to vprašanje je tablica z dvojedernim procesorjem, sedem-palčnim zaslonom na dotik in popolnoma prilagojeno različico Androida 2.3.

Uporabniški vmesnik je spremenjen do te mere, da ni nikjer res popolnoma jasno, da gre za Android in tudi na sami predstavitvi je bil Googlov operacijski sistem le malokrat omenjen. Predvsem pa preseneti cena - le 199 dolarjev, se pravi kar 300 manj od osnovnega iPada. Sicer je težko reči, da sta si tablici v konkurenci, ker gre pri Ognju bolj za napravo, ki uporabniku omogoča nakup in konzumiranje Amazonovih storitev, iPad pa je za marsikoga lahko tudi nadomestilo za računalnik.

Na Ognju je mogoče seveda tudi brskati po spletu, s pomočjo brskalnika Slik, ki deluje po podobnem načelu, kot ga uporablja Opera Mini/Mobile - Amazonovi strežniki spletne strani v oblaku "stlačijo" in prilagodijo za 7-palčni zaslon in tako zagotovi hitrejše nalaganje in manjšo porabo pasovne širine. Malce zaskrbljujoče je to, da si Silk pomaga tudi tako, da nenehno beleži, kam uporabniki klikajo, in tako drugim hitreje servira spletne strani, saj predvideva, kam bodo kliknili, in ima strani že naložene v oblaku.

Amazon je z Ognjem prvo podjetje, ki bo poleg Appla prodajalo tablico, ki jo bo podpiral močan ekosistem vsebin in storitev, kar je poglavitna pomanjkljivost androidnih tablic do sedaj. Za končno sodbo bo seveda treba počakati, da Fire dobimo v roke (zaenkrat prednaročila sprejemajo le v ZDA), a po prikazanemu sodeč ni treba veliko optimizma, da bi Amazonu napovedali lepo prihodnost na tem segmentu trga.

Amazon Kindle

Bralnik elektronskih knjig

Prodaja: www.amazon.com.

Cena: 124 EUR (vključuje tudi DDV in stroške poštnine iz ZDA).

Za: Boljši gumbi, hitrejši zaslon, manjša velikost.

Proti: Tipkanje je mučno, ni zvočnikov in vhoda za slušalke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji