Objavljeno: 26.3.2005 12:16 | Avtor: Samo Kuščer | Monitor December 2004

Ali Janša še uporablja računalnik?

Ali Janša še uporablja računalnik?

Lahko bi se reklo, da je začel v letečem štartu. Prav nič se ni obotavljal, kar takoj je predlagal nekaj pomembnih popravkov veljavnih zakonov. Kar takoj se bo spremenila zgradba vlade in državne uprave.

Najhuje je odjeknila ukinitev ministrstva za informacijsko družbo. Morda tipično, da je manj komentarjev na spremembe v šolstvu, še manj na spremembe notranje uprave - daleč pomembnejših resorjev, kot je "informacijska družba". Najbolj smešno je seveda to, da sta najburneje ukinitev svojega ministrstva komentirala (bivši) minister Gantar in (bivši) sekretar Györkös. Zagovarjati samega sebe na ministrski ravni, potem ko si že zgodovina, je pa res nekoliko ubogo ...

Traktat (bivšega) ministra in (bivšega) sekretarja je ena sama puhla jeremijada o tem, kako bo Slovenija na slabšem, ko ne bomo imeli MIDa. Prav nediplomatsko pišeta o predlagateljih, kakor da so osnovnošolčki, ki se jim bolj malo sanja. Podučita jih, kako se tem stvarem streže, in bolj ali manj jasno namigujeta, da zadeve brez njiju in "njunega" ministrstva ne bodo delovale. Toliko, da ne rečeta kar naravnost: "Še žal vam bo!" Patetično.

MID, v nasprotju s prepričanjem obeh bivših, ni kaj dosti prispeval k ničemur v Slovenji, niti k razširjenosti, niti k varnosti, niti k poslovnosti elektronskih komunikacij in informacijskih storitev. Velik del dosežene ravni elektronskih komunikacij je bil izveden ali vsaj nastavljen še pred uvedbo MIDa, velik del razvoja se je zgodil ločeno in neodvisno od njega. MID je bil bolj ali manj tipični opazovalec, ki je zmotno prepričan, da že s tem, ko nekaj opazuje, prispeva k obstoju opazovanega. To je sicer zanimiva filozofska zanka, nima pa posebne teže v trdnem in konkretnem svetu elektronskih komunikacij.

Bivša minister in sekretar trdita, da sprememba zakonodaje pušča odprta vprašanja, kot so "varnost in zasebnost v internetu, uporaba elektronskih storitev ..., uresničevanje avtorskih in sorodnih pravic, kibernetska kriminaliteta, izboljševanje digitalne pismenosti, upravljanje digitalnih pravic, zmanjševanje digitalnega prepada, trajnostni regionalni razvoj s pomočjo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in podobno". Mirno pa spregledata, da tudi MID ni storil ničesar omembe vrednega na omenjenih področjih, tudi če je imel pristojnosti za to. Še huje, ničesar omembe vrednega ni storil, kljub temu da je imel ustrezne pristojnosti!

Najbrž nikoli ne bomo zanesljivo izvedeli, zakaj si je LDS ustanovila ministrstvo za informacijsko družbo. Že ime je bilo skrajno smešno, namen je bil vedno nejasen, dejavnost prav tako. Argumentacija, da je to v duhu "razvitih evropskih držav", je bila za lase privlečena, saj takega ministrstva nimajo nikjer. Tudi zato je nesprejemljiva tožba bivšega ministra in sekretarja, da je ukinitev MIDa korak nazaj za Slovenijo.

Nasprotno, ukinitev MIDa je ukinitev nečesa nepotrebnega. Tudi nekaj drugih predlaganih sprememb glede vlade in državne uprave je smiselnih. Gotovo je nujno, da se resor energetike umakne iz resorja za okolje, saj imata resorja dokaj nasprotujoče si interese. Smiselna je tudi razmejitev šolstva, čeprav v zadnjih petdesetih letih še nismo doživeli, da bi kateri državni ukrep šolstvu koristil. V celoti je ministrstev še vedno preveč in državna uprava je še vedno preobsežna, a česa drugega v državi, obsedeni z birokracijo, tudi ne gre pričakovati. Če so državljani to pripravljeni plačevati še naprej, pa naj bo.

Na pomisleke v zvezi z ukinitvijo ministrstva za informacijsko družbo, izražene že na prvi izredni seji novoizvoljenega parlamenta, je odgovoril Janez Janša. Njegovo razmišljanje je dokaj smiselno, kolikor je to za politika sploh mogoče. V enem delu pa je novega premiera simpatično zaneslo, tako da se je z izjavo postavil ob bok Alu Goru, ki je kot ameriški podpredsednik namignil, da je izumil internet. Seveda tega ni rekel dobesedno, niti ni tako mislil, a naj bo kakorkoli, Gore se je v spomin internetne populacije zapisal kot politik, ki živi v utvari, da je izumil internet, medtem ko vsi tehnofriki vedo, da ga ni bilo zraven niti od daleč, malce zlobnejši pa so prepričani, da ne loči niti IP številke od PIN kode.

Po tem, ko je na kratko povzel razmah "dot comov" in poznejši zlom, je Janša v gorovski maniri izjavil: "To je pomembna tehnologija, to je pomembna dejavnost, vendar pa se je treba zavedati, da se z računalniki ne da vsega narediti (sam sem eden prvih v tej državi, ki sem ga začel uporabljati, ne samo za pisanje tekstov)." Zelo smela izjava. Računalništvo je res mlada tehnologija in v Slovenijo tudi ni takoj segla, a tudi Janša še ni starček. Ljudje, ki so med prvimi uporabljali računalnik v tej državi, so že umrli od starosti ali pa počivajo v zasluženem pokoju. Ko so ti ljudje intenzivno uporabljali računalnik, se je JJ s kolegi še igral "zemljo krast" v peskovniku. Po dolgih, predolgih letih meniškega "vsevednega" premiera, po kratkih-dolgih letih arogantnega in nadutega premiera bi si želeli malo zmernosti. Upati je, da banalna in nepremierska izjava o tem, da se z računalniki ne da narediti vsega, podkrepljena s poveličevanjem lastne strokovnosti, ni vzorec nove politike. Če je, se nam zna še tožiti po ministrstvu za informacijsko družbo.

Najbrž nikoli ne bomo zanesljivo izvedeli, zakaj si je LDS ustanovila ministrstvo za informacijsko družbo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji