Objavljeno: 29.9.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2015

Akcija, popust, znižanje!

Akcija, popust, znižanje!

Prejšnji mesec sem na teh straneh pisal o stanju industrije mobilnih telefonov, kjer se izdelovalci že dlje časa napadajo z vedno nižjimi cenami. To jih je večino pripeljalo do vse nižjih marž in vedno večjih finančnih oziroma poslovnih težav.

Kak teden pred izidom nove številke se vedno lotim naših tabel, v katerih vodimo vse naprave, ki jih preizkušamo v okviru nenehnih preizkusov. S temi tabelami imamo predvsem sami hiter pregled nad napravami, kar olajša preizkus, saj so vsi podatki na dosegu prstov. Preverim, katere naprave niso več naprodaj, popravim cene, ki se iz meseca v mesec spreminjajo, itd.

Ta korak me je v teh dneh kar nekoliko pretresel, vsekakor pa je potrdil moje pisanje izpred meseca dni. Po našem mnenju je najboljši večji telefon v tem trenutku Samsungov Galaxy S6, za petami mu je Applov iPhone 6 Plus, do nedavna je bil na tretjem mestu Galaxy S6 Edge.

S6 smo preizkusili letos spomladi, nazadnje je stal v redni prodaji 729 evrov. Seveda redko kdo kupi tak telefon v redni prodaji, a gre kljub temu za ceno, ki jo prej ali slej poplačamo. Applov telefon je še kakega pol leta starejši, zanj želijo še približno petdeset evrov več. Model S6 Edge je bil predstavljen hkrati s S6, a je bil skoraj 200 evrov dražji, torej je stal dobrih 900 evrov.

In kako je danes? Applova naprava se ni praktično nič pocenila, kljub temu da je minilo že leto dni od izida in so v teh dneh že predstavili naslednika. Galaxy S6 je na voljo slabo polovico leta, a očitno ne gre dobro v prodajo, v redni prodaji je že skoraj sto evrov cenejši, kot je bil še pred nekaj meseci. Še huje je z njegovim robnim bratom, modelom Edge – ta velja 699 evrov, torej je več kot dvesto evrov cenejši.

Zastavonoše pri Androidu so očitno res zanimive le prvih nekaj mesecev, nato pa ... Akcije, popusti, znižanja. Uporabniki hitro pozabijo, kateri telefon je bil pred štirimi meseci glavni. Večina jih tako ali tako kupuje telefone do tristo evrov (v redni prodaji), se pravi naprave, ki jih od operaterjev dobimo za vsoto, ki je na mesec skoraj ne opazimo.

Zanimivo, da prav nič od tega ne velja za Apple. Njihov telefon ima vse leto popolnoma enako ceno, bojda se dobro prodaja skoraj ves čas. Goreči verski fanatiki, boste rekli, a kar malo težko verjamem, da jih je res toliko. Sploh glede na količine telefonov, ki jih prodaja Apple – bojda so prednaročila za prihajajoča iPhone 6S in 6S+ že presegla dosedanje rekorde.

Poznam presenetljivo veliko uporabnikov, ki se resnično ne menijo za svete vojne, za Apple in Android. Kljub vsemu se vse pogosteje obračajo k jabolčnim napravam. Enostavno so z vseh strani slišali, da iPhone deluje. Da ni fint, da se s časom ne upočasni. Vem, vem, tudi Androidi delujejo. A kaj, ko moraš vedeti, kateri deluje dobro, kateri slabše. Kateri ima malo boljši fotoaparat, kateri malo slabšo baterijo. Iz ust civilistov sem že slišal, da je Apple Mercedes med telefoni. Govori se, da Mercedesi držijo ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji