Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Acer Swift 3

Acer svoje prenosnike Swift 3 predstavlja kot lahke, a hkrati zmogljive naprave, a katerim lahko delamo kjerkoli. Če ta jezik prevedemo v bolj vsakdanjega, merijo na študente in tiste, ki prenosnik dejansko tudi prenašajo naokoli. Hkrati so to prenosniki, ki se po cenovni lestvici uvrščajo nekoliko više od bolj »domačih« ali »klasičnih« modelov v liniji Aspire, a niti ne po zmogljivosti, bolj zaradi tanjših ohišij.

Tokrat smo preizkusili večji, 16-palčni model. Prenosnik ima dobro kovinsko ohišje, ki deluje zelo premijsko, kakovost izdelave je solidna, tečaji ponudijo ravno dovolj moči, da lahko zaslon še dvignemo z eno roko, se pa opazi nekaj malega tresenja zaslona ob bolj živahnem tipkanju. Zaradi 16-palčnega zaslona je prenosnik za trohico večji od bolj klasičnih 15,6-palčnih modelov, čeprav so robovi okoli zaslona res všečno ozki.

Pri Acerju so izkoristili velikost in tipkovnici dodali tudi številčnico. Tipkovnica je osvetljena od zadaj, hod tipk je kratek, a z dovolj ostrim odzivom. Pod desnim vogalom je bralnik prstnih odtisov, sledilna ploščica je dovolj velika in natančna. Kakovost zvočnikov je dobra, le pri globokih tonih je prenosnik pod povprečjem. Zaslon je po barvah, kontrastih in svetlosti zelo dober. Prekrit je z matirano prevleko, uporablja pa matriko IPS. Ločljivost je klasična 1.920 × 1.080, kar pomeni, da so elementi na zaslonu v primerjavi z zasloni diagonale 15,6 palca malenkost večji in s tem rahlo bolj berljivi.

Zaradi 16-palčnega zaslona je prenosnik za trohico večji od bolj klasičnih 15,6-palčnih modelov, čeprav so robovi okoli zaslona res všečno ozki.

Nabor vmesnikov ne prinaša presenečenj. Na voljo sta dva vmesnika USB 3.2 v klasični obliki »A«, po eden na vsaki strani prenosnika, na levi je še en USB-C po standardu USB 3.2 (podpira tudi standard Thunderbolt 4). Vmes je izhod HDMI, ni pa omrežnega vmesnika ali bralnika pomnilniških kartic SD. Brezžični vmesnik podpira tudi omrežja zadnje generacije, torej Wi-Fi 6, ter bluetooth 5.1.

Strojna zasnova se začne z Intelovim štirijedrnim procesorjem Core i5-11300H z večnitno tehnologijo. Procesor je dovolj zmogljiv za praktično vsa opravila, vgrajenih je pohvalnih 16 GB pomnilnika. Prenosnik je dovolj odziven in hiter, na sintetičnih preizkusih zmogljivosti pa se je pri pisarniškem preizkusu (PCMark 10, preizkus Productivity) vseeno odrezal malenkost slabše od bližnje konkurence. Sumimo, da je krivec pogon SSD (velikosti 512 GB), ki je trohico počasnejši od povprečja v tem cenovnem razredu. Tu moramo poudariti, da gre za razlike, ki jih med delom ne bomo opazili, sam preizkus pa pač tudi tako razliko zabeleži. Pod črto gre za solidno zmogljiv prenosnik, čeprav ne bo ravno za igre, saj nima samostojne grafične kartice.

Prenosnik je ob tem tudi dovolj tih, saj med običajno uporabo sploh ne slišimo šuma ventilatorjev, dovolj tih pa ostane tudi pri večjih obremenitvah. Podobno lahko zapišemo za segrevanje – tudi pri najzahtevnejši rabi se le del nad tipkovnico nekoliko segreje, a spet v povsem običajnih okvirih. Pri tem pomaga tudi oblikovanje, saj se ob odprtju zaslona spodnji del prenosnika rahlo dvigne z mize. Vzdržljivost akumulatorja je povprečna, kot vedno je zelo odvisna od vrste dela in nastavitev (svetlost zaslona, čas, po katerem prenosnik »zaspi« ali ugasne zaslon).

Acerjevi prenosniki Swift že leta ponujajo dobro razmerje med kompaktno zasnovo, dovolj razumljivo ceno ter solidno zmogljivostjo in vse to velja tudi za tokrat preizkušeni model. Posebej velja omeniti malenkost večji, 16-palčni zaslon, sicer pa gre za soliden prenosnik v tem cenovnem razredu.

Acer Swift 3 N20C13

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.907

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.190

Trajanje delovanja: 3 ure, 42 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 8

Mere: 36,7 × 23,6 × 1,6 cm; 1,7 kg

Značilnosti: Intel Core i5-11300H, 3,1 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 16,1-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 700 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Solidna zmogljivost, razmerje med velikostjo zaslona in kompaktnim ohišjem, cena.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji