Objavljeno: 30.3.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2021

Acer Swift 3

Prejšnji mesec smo preizkusili Acerjev vstopni ultralahek prenosnik Swift 1, tokrat smo na preizkus dobili zmogljivejšega sorodnika, model Swift 3. Vstopni Swift 1 nas je sicer prepričal v vlogi cenejšega prenosnika, smo pa imeli zadržek pri količini pomnilnika (le 4 GB), tudi sicer je bila strojna zasnova razmeroma zadržana. Model Swift 3 pa vse te težave odpravi, seveda pa je zato tudi dražji.

Prvo, kar opazimo, je lepo, svetlo modro kovinsko ohišje. Prenosnik je sicer na voljo tudi v klasični srebrni, a je modra res posrečena. Kakovost ohišja je solidna, tečaji zaslona so trdni – dovolj, da prenosnika praktično ne moremo odpreti z eno roko. Zaslon lahko nazaj nagnemo do 180 stopinj. Gre za res lahko (1,19 kg) in tanko (1,6 cm pri najdebelejšem delu) ohišje, kar ga postavlja v vrh tega razreda. Manjši prenosniki imajo tako tudi manjše zaslone (13,3 palca namesto 14, kakršnega ima preizkušeni Swift 3).

Stranice pokažejo klasično ultraprenosno izbiro vmesnikov – to pomeni, da jih ni ravno veliko. Tako so na voljo vmesniki dva USB-A (oba po standardu USB 3.2) in en USB-C. Zadnjega lahko uporabimo tudi za napajanje – čeprav je temu namenjen tudi Acerjev namenski, okrogli vmesnik. Za izvoz videa je vgrajen klasični HDMI, seveda je dodan vmesnik za slušalke in mikrofon, ni pa bralnika pomnilniških kartic.

Največji preskok v primerjavi s cenejšim bratom je v strojni opremi.

Tipkovnica je (pohvalno) osvetljena od zadaj, opaziti je nekaj malega upogibanja, izkušnja med tipkanjem sicer ni nič posebnega. Sledilna ploščica je dovolj velika, v desnem vogalu je tudi bralnik prstnih odtisov, spletna kamera nima možnosti fizičnega zaklopa. Zvočniki so dokaj povprečni za ta razred, zaslon ponudi dobre vidne kote (v uporabi je IPS-matrika z matirano prevleko), ločljivost je klasična FullHD (torej 1.920 × 1.080 pik). Edina graja je morda omejitev pri najvišji stopnji svetlosti. Za navadno delo v notranjih prostorih bo sicer dovolj svetel, je pa malo pretemen, če bi želeli delati pri močnejši svetlobi.

Največji preskok v primerjavi s cenejšim bratom je v strojni opremi. Preizkušeni model je uporabljal Intelov procesor i7-1065G7, štirijedrni model z osmimi nitmi delovanja. Ponudi solidno zmogljivost ob dovolj varčnem delovanju. Dodaten bonus tega procesorja je integrirana podpora za novejša omrežja Wi-Fi 6 (802.11 ax). Pomnilnika je 8 GB, kar je ravno prav, za grafiko poskrbi vezje, integrirano v procesor, kar bo dovolj za starejše oziroma manj zahtevne igre. Podatke shranjujemo na pogon SSD, velik 512 GB. Prenosnik je s to kombinacijo dovolj hiter in odziven, ob tem pa ostane tudi dovolj tih, ventilator se vključi razmeroma redko. Tudi vzdržljivost akumulatorja je zelo dobra, na našem preizkusu je zdržal slabih pet ur in pol.

Acerjev Swift 3 je soliden lahek prenosnik, ki ponudi dobro razmerje med velikostjo, težo, zmogljivostjo in vzdržljivostjo akumulatorja. Cena je pri tem zelo razumljiva – če bi šli nižje, bi že morali sprejemati več kompromisov. Tu je morda edina večja hiba zaslon, ki bi lahko ponujal višjo stopnjo svetlosti, a se to opazi le v določenih pogojih. Ostajajo pa seveda tudi ostali kompromisi, ki pridejo s tankimi ohišji – povprečni zvočniki in malo število vmesnikov.

Acer Swift 3 SF314-57-764Z

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.627

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.574

Trajanje delovanja: 5 ur, 24 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 9

Mere: 31,9 × 21,7 × 1,6 cm, 1,2 kg

Značilnosti: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz, 8 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 800 EUR

Prodaja: Notesniki.si

Za: Velikost in teža, osvetljena tipkovnica, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Največja svetlost zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji