Objavljeno: 26.6.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2019

Acer Swift 1

Acer ponuja v svoji seriji Swift majhne, tanke in mobilne prenosnike, ki pa z dovolj ugodnimi cenami merijo tudi na nekoliko manj zahtevne uporabnike. V preteklosti smo že preizkusili nekaj teh modelov in bili z njimi kar zadovoljni. Novinec Swift 1 z oznako SF113-31-P77Q nadaljuje zgodbo tankih prenosnikov s solidnim aluminijastim ohišjem, gre pa za najcenejši do zdaj preizkušeni model iz te družine.

Ohišje daje dober občutek, čeprav smo tu pa tam opazili nekoliko slabšo natančnost izdelave – denimo med zaslonom in njegovim okvirjem, kjer je na nekaj mestih ravno toliko mikronov prostora, da se lahko vmes ujame kak prah. Ohišje je sicer dovolj trdno, predvsem pa zelo lahko (1,3 kilograma) in tanko (poldrugi centimeter). Vanj so pospravili 13,3-palčni zaslon, ta je ena izmed večjih prednosti tega prenosnika, saj ponuja matriko IPS in za to velikost visoko ločljivost FullHD (Okna imajo po privzetem nastavljeno 150-odstotno povečavo). Pohvalimo lahko tudi matirano prevleko, zaslon ni občutljiv na dotik. Oblikovno je prenosnik razmeroma preprost in eleganten.

Največja slabost je vgrajena strojna oprema, ki ne na papirju ne v praksi ne navduši. Osrednjo vlogo ima Intelov procesor Pentium N4200 s taktom 1,1 GHz, ki presenetljivo ponuja kar štiri jedra. Zraven je 4 GB pomnilnika in razmeroma omejen pogon SSD velikosti le 64 GB, kjer jih bo že operacijski sistem zasedel približno 20. Za grafiko seveda poskrbi vgrajena Intelova kartica. Prenosnik sicer meri na najmanj zahtevne uporabnike, a bi si vseeno želeli pogon okoli 100 GB in morda kak GB pomnilnika več. Ta zasnova je sicer vseeno nekoliko bolj razumljiva v luči naloženega operacijskega sistema, gre namreč za Windows 10 v načinu »S Mode«. Ta sistem je nekakšno nadaljevanje pred nekaj leti predstavljenega Windows 10S.

Gre za omejeno različico sistema, ki izpusti nekaj funkcionalnosti, še največja razlika pa je omejenost na programe, nameščene neposredno prek tržnice Windows Store. Povedano drugače, sami ne moremo namestiti, denimo, Total Commanderja ali Firefoxa, a tudi če bi ga, se ne da zamenjati privzetih programov. Pri Microsoftu pravijo, da s tem zagotavljajo višjo raven varnosti (saj se tako naj ne bi dalo namestiti oziroma zagnati virusov in druge nevarne programske opreme), hkrati naj bi bil sistem hitrejši, predvsem pri uporabi starejše in manj zmogljive strojne opreme. Ne gre sicer za to, da je sam sistem dejansko kaj hitrejši, temveč za to, da so programi, ki jih lahko namestimo, preverjeni pri Microsoftu. Teoretično se nam bo na računalniku torej sčasoma kopičilo manj odvečnih programov in datotek. Tako pravijo.

Z Windows 10 S Mode pri Microsoftu odkrito merijo na Googlov sistem Chrome OS, kjer je velik poudarek na oblačni storitvi. A po našem mnenju je prednost sistema Windows ravno v prilagodljivosti in gori programov, ki so zanj na voljo. Očitno se tega zavedajo tudi pri Microsoftu, saj pri omenjenem »S Mode« ponujajo tudi brezplačen prehod nazaj v navaden način delovanja – v tem primeru na Windows 10 Professional. Prehod je dokaj enostaven, se pa moramo z Microsoft računom prijaviti na njihovo tržnico z aplikacijami. Sumimo, da bo sicer marsikateri uporabnik zmeden in niti ne bo dojel, da takšen prehod sploh obstaja, nenavadno se nam zdi tudi dejstvo, da v obratno smer ne gre več – ko enkrat zapustimo »S Mode«, se vanj ne moremo več vrniti.

Mali Swift ima glede na velikost solidno bero vmesnikov, tako imamo dva klasična USB (oba po standardu 3.0), poleg še enega USB-C (ta, žal, ni namenjen napajanju prenosnika). Ob tem sta še izhod HDMI in bralnik pomnilniških kartic SD. Tipkovnica je še kar kakovostna, sicer ima zelo malo hoda, a dober povratni odziv in prijeten občutek na otip, je tudi osvetljena. Prenosnik je dobro uravnotežen in ga brez težav uporabljamo tudi na kolenih. Gre torej za odličen majhen prenosnik, ki pa ima vseeno kar nekaj pomanjkljivosti – ob ugodnih merah in teži pa je velika prednost tudi nizka cena, saj velja slabih 400 evrov.

Acer Swift 1 SF113

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 560

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 601

Trajanje delovanja: 3 ure 41 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 9

Mere: 32 × 22,5 × 1,5 cm, 1,3 kg

Značilnosti: Intel Pentium N4200, 1,1 GHz, 4 GB RAM, 64 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 S Mode (mogoča nadgradnja na Windows 10 Pro)

Cena: 399 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Velikost in teža, oblikovanje, ločljivost zaslona, cena.

Proti: Zmogljivost, Windows 10 S Mode.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji