Objavljeno: 29.3.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2022

Acer Predator Helios 300

Igričarski prenosniki so zadnjih nekaj let izredno zanimivi, saj ponudijo odlično grafično zmogljivost po vse bolj konkurenčni ceni. Razlog je tudi v nenavadno visokih cenah, ki smo jih v zadnjih dveh letih vajeni pri samostojnih grafičnih karticah za namizne računalnike. Tudi v našem uredništvu se najde kdo, ki si je v zadnjem času kupil igričarski prenosnik, čeprav je od nekdaj vajen lastno sestavljenih namiznih modelov.

V tak okvir sodi tudi tokrat preizkušeni Acerjev Predator Helios 300. Acer ponuja dve liniji igričarskih prenosnikov: linija Predator ponudi zmogljivejše modele, predvsem z zmogljivejšimi grafičnimi karticami in s pripadajočimi zasloni z višjimi frekvencami osveževanja, druga pa je linija Nitro. Ta je malenkost bolj zadržana, torej namenjena nekoliko manj zahtevnim uporabnikom, tudi tistim, ki jim igre niso ravno najpomembnejše opravilo.

Tokrat preizkušeni model Helios 300 ima dve pomembni igričarski lastnosti. Prva je odlična grafična kartica Nvidie, model RTX 3060. Po našem mnenju gre za najboljšo odločitev pri igričarskih prenosnikih, saj ponudi najboljše razmerje med zmogljivostjo, porabo energije (s tem tudi oddajanjem toplote) in ceno. Glede na ločljivost zaslona, 1.920 × 1.080, bo kartica ponudila res odlično izkušnjo tudi v najzahtevnejših igrah. Večja omejitev bo igranje na večjem zunanjem zaslonu, kjer bo kartica pri ločljivosti 4K že nekoliko bolj omejena.

Zaslon je sicer druga pomembna lastnost. Gre za dobro matriko IPS in matirano prevleko, kar je pomembnejše, pa je največja hitrost osveževanja – kar 240 Hz, ob tem obljubljajo odzivni čas 3 ms. Osveževanje 240 Hz je sicer res visoko in namenjeno predvsem grafično manj zahtevnim igram, kjer je ključnega pomena odzivnost. V prvi vrsti gre za spletne strelske igre, denimo Counter Strike in podobne. Pri grafično impresivnejših igrah za enega igralca (The Witcher) bo tako visoka frekvenca manj relevantna, tam bi bilo dovolj že 120 ali 144 Hz.

Procesor je iz Intelovih logov, gre za štirijedrni i5-10300H z večnitnim delovanjem. Za nekoga, ki potrebuje veliko procesorsko zahtevnih opravil, bo to morda omejitev, sicer pa ponudi dovolj zmogljivosti za vsakdanje delo – in seveda tudi za igre. Vgrajenih je še 16 GB pomnilnika. Prenosnik ima eno režo za pomnilnik še prosto, torej si lahko omislimo še dodatno paličico, s čimer pridobimo še nekaj zmogljivosti. Pogon SSD ponudi 512 GB prostora.

Nvidia RTX 3060 je po našem mnenju najboljša odločitev pri igričarskih prenosnikih, saj ponudi najboljše razmerje med zmogljivostjo, porabo energije in ceno.

Ohišje je dovolj kakovostno, pohvaliti velja hladilno rešitev, ki se dobro znajde tudi pri dolgotrajnih igričarskih obremenitvah. Seveda bomo slišali ventilator, a glasnost ni pretirana. K temu sicer pripomore tudi izbira procesorja in grafične kartice s sredine zmogljivostne lestvice. Enak prenosnik je namreč na voljo tudi z zmogljivejšimi procesorji in grafičnimi karticami, a z enakim hladilnim sistemom. Na videz je prenosnik sicer očitno »igričarski«, a hkrati dovolj zadržan, da ni ravno kričeč. Detajli sicer temnega ohišja so v svetlo modri barvi. To velja tudi za tipkovnico, osvetljeno od zadaj, ki omogoča štiri stopnje osvetlitve. Kakovost tipkovnice je dovolj dobra. Kot je standard pri igričarskih modelih, je hod tipk nekoliko večjih kot pri večini prenosnikov.

Nabor vmesnikov je predvidljiv: dva klasična vmesnika USB-A in en novejši USB-C, zraven sta še izhod HDMI ter navaden omrežni vmesnik. Zanimiva je tudi vključitev izhoda mini DisplayPort, brezžična mrežna kartica pa podpira tudi omrežja najnovejšega standarda Wi-Fi 6.

Acerjev Predator Helios 300 je odličen in zelo dobro uravnovešen igričarski prenosnik. Cena se je v zadnjih mesecih tudi že občutno znižala, kar seveda ne škodi. Ker se cene samostojnih grafičnih kartic počasi znižujejo, bi to lahko imelo negativen vpliv na prodajo tovrstnih prenosnikov.

Acer Predator Helios 300

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 6.231

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 5.812

Trajanje delovanja: 3 ure, 9 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 7

Mere: 35,8 × 25,5 × 1,8 cm, 2,1 kg

Značilnosti: Intel Core i5-10300H, 2,5 GHz, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac/ax, bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1.920 × 1.080 pik, do 240 Hz

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 1.300 EUR

Prodaja: Notesniki.si.

Za: Zmogljivost, grafika, hladilni sistem, osveževanje zaslona.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji