Objavljeno: 28.5.2019 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Junij 2019

Acer Aspire 5

Acerjeva linija prenosnikov Aspire je namenjena domačim uporabnikom, saj že leta ponuja solidno razmerje med zmogljivostjo in ceno. Novi Aspire 5 (z oznako A515-51G-56TJ) je kar dobro opremljen in meri na malenkost zahtevnejše domače uporabnike ter manjša podjetja.

Ohišje je še kar solidno, čeprav je plastično, a je dovolj dobro izdelano. Naše največje graje je deležen neprijetno oster rob spodnjega dela (tudi tam, kamor naslanjamo roke med tipkanjem). Zgornji del zaslona je narebren, kar je zadnjih nekaj let kar pogost trend pri cenejših prenosnikih, saj pripomore k splošni trdnosti zaslonskega dela. Tečaji zaslona so dobri in preprečujejo prenos tresljajev s tipkovnice k zaslonu. Splošni videz prenosnika je umirjen, skoraj poslovni, preizkušeni model je imel temno srebrn pokrov in črno notranjostjo s srebrnim robom. Prenosnik je v primerjavi s konkurenco razmeroma kompakten in lahek, žal pa ne ponuja enostavno snemljive baterije. To pomeni, da bo ob morebitni menjavi baterije potreben nekoliko resnejši poseg v ohišje.

Tipkovnica je glede na cenovni razred še kar solidna, vsekakor je boljša kot pri Acerjih izpred nekaj let, kjer smo bili pogosto kritični do slabe vpetosti in medlega odziva tipk. Odziv je tokrat še kar dober, sicer ne tako kot pri dražjem modelu ConceptD, a vseeno bo večina uporabnikov z njim zadovoljna. Tudi vpetje je dovolj dobro, na desni strani je dodana še številčnica.

Zaslon je področje, kjer so podjetja v zadnjih letih pogosto varčevala, tu pa so se potrudili in vgradili soliden 15,6-palčni zaslon ločljivosti FullHD (1920 × 1080). Še pomembnejše in koristnejše je dejstvo, da je v uporabi matrika IPS z odličnimi barvami in zelo dobrimi vidnimi koti, čez njo pa je matirana prevleka, zaradi katere je razmeroma malo nadležnih odbojev. Zanimivo je, da lahko zaslon odpremo nekoliko čez 200 stopinj, torej še naprej od povsem ravne lege. Tudi uravnoteženost je dobra, saj lahko zaslon brez težav odpremo z eno roko. Zvočnika sta še kar kakovostna, a čudežev ne gre pričakovati, predvsem bo hitro zmanjkalo podrobnosti tako pri visokih kot pri nizkih tonih.

Strojno zasnovo predstavlja Intelov procesor Core i5-8250U, črka »U« kaže na varčnejšo izvedbo sicer zmogljivega štirijedrnika. Osnovni takt je na prvi pogled sicer nizek (1,6 GHz), a se po potrebi dvigne na dobrih 3 GHz, v praksi pa gre za solidno zmogljiv procesor, ki vseeno postreže tudi z dovolj varčnim (in hladnim) delovanjem. Vgrajenih je 6 GB pomnilnika, kar je danes nekako funkcijski minimum. Vse skupaj pa se beleži na pogon SSD velikosti 256. Za grafiko skrbi Nvidijina GeForce MX150. Ta ni namenjena zahtevnim igričarjem, a bo vseeno dovolj za večino iger, vsaj pri nižjih stopnjah podrobnosti. Na našem preizkusu je prenosnik zdržal dobre tri ure in pol, a to pri največji svetlosti zaslona in pri razmeroma zahtevnih opravilih, pri varčni uporabi (denimo brskanju po spletu) bo brez težav dosegel še par ur več.

Zaloga vmesnikov je dobra, na voljo so trije USB (eden po standardu 3.0), zraven je še en vmesnik USB-C. Vgrajen je tudi klasični omrežni vmesnik (ob standardnem brezžičnem, ta podpira tudi novejši standard 802.11ac), ob njem je izhod HDMI, zraven pa še bralnik pomnilniških kartic SD.

Novi Aspire 5 je tako zelo dobro uravnotežen prenosnik brez resnih minusov. Cena je glede na vse razumljiva, zmogljivosti dovolj dobre, tudi zaslon je, upoštevajoč ceno, soliden. Sicer ne bo zadovoljil tistih, ki bi posegli tudi po igričarskih užitkih, nekoliko je neprijeten tudi rob okoli spodnjega dela, a v splošnem smo bili z njim zelo zadovoljni.

Acer Aspire 5

Poslovni indeks SYSmark 2014 (Office Productivity): 1183

Večpredstavnostni indeks SYSMark 2014 (Media Creation): 1176

Trajanje delovanja: 3 ure 37 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 5

Mere: 38,1 × 26,3 × 2,1 cm, 2,2 kg

Značilnosti: Intel Core i5-8250U, 1,6 GHz, 6 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 749 EUR

Prodaja: www.diss.si

Za: Zmogljivost glede na ceno, zaslon.

Proti: Oster rob spodnjega dela ohišja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji