Objavljeno: 27.9.2022 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2022

A1 Ultra - Fiksni internet prek 5G

Nekako smo vajeni, da gre internet do naših domov po nekakšni »žici« – parici, kablu ali optiki. Toda v obdobju hitrih mobilnih povezav 4G, in zdaj celo 5G, obstaja tudi možnost »po zraku«.

Osnovna postavka pri mobilnem internetu je seveda že od nekdaj – (ne)omejenost prenosa. Pri domačem internetu zahtevamo, da je količina podatkov, ki jo smemo v nekem cenovnem paketu prenesti, neomejena. Mobilni telefoni z običajnimi naročniškimi karticami SIM (ali usmerjevalniki, v katere vstavimo te iste kartice), zato seveda odpadejo. Resda obstajajo tudi paketi, ki dovolijo prenesti celih 300 GB, toda tudi to je, če smo razvajeni, premalo. Družina zgoraj podpisanega je, denimo, v zadnjem mesecu iz interneta v stanovanje prenesla kar 4,3 terabajte podatkov, oddala pa jih je 590 GB. Preko neomejene optike.

Edini operater, ki omogoča tovrstno neomejenost tudi prek mobilnega omrežja, je pri nas A1, ki je že pred časom predstavil domači internet prek omrežja 4G (LTE). Zdaj ga je, pod imenom A1 Ultra, nadgradil v omrežje 5G in mu v različnih paketih namenil tudi dostop do televizijskih programov.

V idealnem primeru je A1 Ultra usmerjevalnik ZTE, v katerega vstavimo priloženo kartico SIM. Oddaja omrežje Wi-Fi (6), ima vtičnice ethernet za priklop ožičenih računalnikov in televizijskega vmesnika, če smo se zanj odločili in – to je to. Za osnovno mesečno naročnino 18 evrov (samo prvo leto, nato 27) imamo internet hitrosti, ki jo A1 oglašuje »do 300 Mb/s«. Če doplačamo še pet evrov mesečno – »do 1000 Mb/s«. Naša testna kartica SIM ni bila hitrostno omejena, z njo pa smo dosegali hitrosti okoli 430 Mb/s k sebi in 20 Mb/s od nas. Ko smo usmerjevalnik nesli tri nadstropja više, je prihodna hitrost ostala enaka, odhodna pa se je povečala na 80 Mb/s. Toliko bi torej na našem naslovu dosegali, če bi se odločili za »do 1.000 Mb/s«. Ni tisoč, vendar nikakor ni malo. Pravzaprav je zelo veliko.

Za vzpostavitev optične ali kabelske povezave so potrebni bagre. Za vzpostavitev A1 Ultra potrebujemo le poštarja, ki nam prinese paket.

Pokritost s signalom 5G in zasedenost bližnjih baznih postaj sta seveda ključna. Od njiju je odvisna hitrost, ki jo bomo dosegali, pa tudi to, ali nam bo A1 paket sploh hotel prodati. In to, ali bomo morda namesto enega usmerjevalnika dobili ločeni napravi. Naš drug testni sistem je bil namreč sestavljen iz sprejemnika 5G, ki smo ga morali postaviti na zunanjo stran okna, nato pa s kablom ethernet povezati z usmerjevalnikom v notranjosti stanovanja. Nanj smo nato povezali še vmesnik za televizijo. Tudi na tem testnem sistemu smo dosegali podobne hitrosti – 410/75 Mb/s. Ravni nadpovprečnih optičnih paketov, torej. Odzivnost je bila slabša – »ping« je znašal 17 ms, medtem ko naša testna optika ICMP paket odbije v 5 ms, vendar je to še vedno veliko bolje, kot znaša ping na bakreni parici.

Na lokacijah, kjer ima A1 slabši signal 5G, uporabniki dobijo ločen modem, ki ga je treba namestiti ob ali celo na zunanji strani okna in ga z  notranjo enoto povezati s kablom. Na bolje pokritih lokacijah je dovolj le ena notranja enota (modem/usmerjevalnik/Wifi).

Povezava je dovolj hitra, da brez težav zmore tudi priklop TV-vmesnika (v paketu priloženi vmesnik, prek HDMI), ob sklenitvi ustrezne naročnine pa si lahko v pametni televizor namestimo tudi aplikacijo A1 Xplore TV. Ta je na voljo za pametne televizorje Hisense (VIDAA), Samsung in LG, na Androidu (Philips in Sony) je ni. Uporabniški vmesnik televizije A1 je boljši kot včasih, vendar zaostaja za prijaznostjo najboljše konkurence, denimo T2. 

Ključ je enostavnost

Ključna prednost »interneta 5G« je seveda enostavnost. Za vzpostavitev optične ali kabelske povezave na nekem naslovu so potrebni bagri. Za vzpostavitev A1 Ultra potrebujemo le poštarja, ki nam prinese paket. In seveda naslov v predelu z dobro pokritim omrežjem 5G. Že v časih podobnega paketa 4G se je ta enostavnost izkazala za uporabno tudi pri stanovanjih, ki se oddajajo prek Airbnb. Na hitro naročiti internet (in ga po potrebi spet »odnaročiti«) je »Ultra enostavno«.

Svet pa je vendarle toliko napredoval, da bi si nekaj več enostavnosti želeli tudi v okviru same domače organizacije sistema. TV-vmesnik bi bil lahko z usmerjevalnikom povezan prek povezave Wi-Fi in ne s kablom, ki včasih zahteva vrtanje v stene (usmerjevalnik ne bo nujno v istem prostoru kot televizor). Enako velja za zunanjo enoto, ki jo dobimo v primeru slabše pokritosti – vrtanje skozi okenske okvirje ni ravno sodobno in enostavno.

A1 Ultra

domači internet (in televizija) prek 5G

Prodaja: a1.si

Cena: Samo internet prvo leto 17,99 evra mesečno, nato 26,99. 5 evrov mesečno za večjo hitrost (do 1 Gb/s). Paketi s televizijo 19,99 evra mesečno, nato 37,99, 42,99 ali 52,99.

Za: Enostavna rešitev, če ni na voljo kabelske ali optične povezave, enostavna namestitev, ugodna cena.

Proti: Pokritost A1 s signalom 5G seveda ne sega povsod. Hitrost je odvisna od zasedenosti omrežja. Uporabniški vmesnik za televizijo ni med najboljšimi. Ni možnosti fiksne številke IP.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji