Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2011

3D razočaranje

3D razočaranje

Po več kot letu dni od začetka prodaje prvih televizorjev s 3D tehniko zdaj postaja jasno, da so ti izdelki vse prej kot uspešnica. Zadnje raziskave kažejo, da se bo majhno zanimanje nadaljevalo vse do prihoda izdelkov, ki za 3D ne potrebujejo očal. Družba NPD Group je tako ugotovila, da 45 % vprašanih meni, da so 3D televizorji predragi, 42 % pa ne mara nositi posebnih očal. Preseneča zlasti podatek, da se je odstotek negativnih mnenj kupcev v zadnjih šestih mesecih občutno povečal (prej 37 % in 32 %). Videti je, da je na pomolu zopet še ena tehnologija, kot so bile nekoč video kasete Betamax. Po drugi strani pa je Nintendo prodal že več kot pol milijona prenosnih konzol 3DS, ki imajo 3D zaslon, ki ne potrebuje očal. Najbrž je jasno, kaj si želijo kupci.

28.3.

V časih, ko potrošnike navdušujejo predvsem tablični računalniki, ne smemo pozabiti, da se pametni telefoni prav tako prodajajo za med. Če so še lani po vsem svetu prodali 303,4 milijona primerkov, bo, sodeč po družbi IDC, letos prodaja poskočila kar na 450 milijonov. Zadnje projekcije analitskih družb kažejo, da bo Google letos s telefoni Android prehitel in nato zlahka vladal trgu pametnih telefonov vsaj tja do leta 2015. Letošnje leto bo neusmiljeno za doslej vodilni Symbian - padec s 36 % na 23 % in hkratna rast Androida na 39,5 %. Leta 2015 naj bi Google imel celo 45 % trga. Napovedi vsebujejo vsaj še dve presenečenji - Windows Phone naj bi se tako v štirih letih povzpel na drugo mesto (zaradi dogovora Microsoft - Nokia), Apple pa se bo kljub fenomenalni prodaji boril kvečjemu za tretje ali četrto mesto z družbo RIM. Menda zato, ker s sedanjo ponudbo ne more konkurirati v številčno večjih, a cenejših kategorijah telefonov.

14.4.

Rast prodaje tabličnih računalnikov vse bolj sovpada z manjšanjem prodaje navadnih osebnih računalnikov. V prvem četrtletju 2011 smo tako doživeli prvi upad prodaje v zadnjih treh letih. Rezultat je presenetil celo tako ugledne analitike, kot je družba Gartner, zato raziskujejo, ali bo to zdaj postalo dolgoročnejši trend. Glede na dogodke so sicer vsi pričakovali, da bodo tablice dobivale vedno večji pomen, nihče pa ni pričakoval, da se bo to zgodilo tako hitro. Prodaja osebnih računalnikov je bila v zadnjih letih visoka zaradi ugodno nizkih cen, a to zdaj ni več dovolj. Namesto pričakovane rasti 3 % so zato namerili upad 1,1 %. Zanimivo, da se ob tem posameznim izdelovalcem ne godi enako slabo. Lenovo na četrtem mestu je celo dosegel 16,6 % rast, Toshiba na petem pa 5,3 %. Prvi trije, HP, Acer in Dell, pa so vsi doživeli upad.

12.4.

Cisco je s svojimi kamerami Flip doživel veliko polomijo. Le dve leti zatem, ko so kupili družbo Pure Digital za 590 milijonov dolarjev, so se odločili, da opustijo prodajo minaturnih video kamer, po mnenju mnogih, še preden so se te lahko dokončno uveljavile. To pa ni edino, kar podjetje opušča - nedavno so se tako rekoč izločili iz ponudbe v računalniškem oblaku in nekateri analitiki menijo, da to ni zadnji korak. Družba zdaj priznava, da so pri iskanju novih priložnosti zanemarili svoje osrednje področje - omrežne izdelke, kjer so tekmeci začeli pridobivati. Podjetje se bo zato prestrukturiralo nazaj na izhodišče okoli usmerjevalnikov, stikal in menda donosnih videokonferenčnih izdelkov. Kar naenkrat ne omenjajo več strežnikov in tabličnih računalnikov, ki so jih tudi napovedovali.

7.4.

Kitajski in ameriški raziskovalci so predstavili metodo, po kateri lahko zgolj s pomočjo IP naslova določijo geografsko lego računalnika s presenetljivo visoko natančnostjo - manj kot 700 metrov. To je bistveno bolj natančno kot druge geolokacijske metode, če odmislimo satelitski sistem GPS. Za začetek so sistem umerili z natančno določitvijo lege okoli 76.000 ustanov in znamenitosti. Lokacijo posameznega IP naslova nato določijo z merjenjem časa potovanja podatkovnih paketov do tarče in primerjavo s časi do lokacij z znano geografsko lego. Meritve se menda ne da ubraniti, saj tarči ni treba sprejemati ali potrjevati paketov. Res pa je, da v določenih primerih, kot so posredniški strežniki (proxyi), zadeva ne deluje.

8.4.

Apple vsekakor ne spi na lovorikah, o tem priča tudi veliko število zahtev za patente, ki jih vložijo domala vsak mesec. Eden bolj zanimivih je patent hibridnega zaslona, ki uporablja tako tehnologijo LCD kot e-papir. Zamisel naj bi omogočala, da bi lahko na ciljni napravi preklapljali med enim in drugim načinom delovanja, videti pa je, da bi lahko različno tehnologijo celo hkrati uporabljali na različnih področjih zaslona. Podrobnosti in konkretni načrti Appla seveda niso znani, bi pa s tem razrešili enega glavnih očitkov sedanje generacije mobilnih naprav - to da so njihovih zasloni slabo berljivi pri sončni svetlobi.

29.3.

Podjetje Amazon, ki je sicer eden največjih ponudnikov storitev v računalniškem oblaku, je predstavilo potrošniško storitev Cloud Drive, ki jo lahko uporabimo za varnostne kopije podatkov. Vse lepo in prav, če ne bi obenem objavili tudi storitev Cloud Player, ki omogoča predvajanje glasbenih posnetkov MP3, posnetih na Cloud Drive. Menda za tak korak nimajo dovoljenja glasbene industrije in nekateri že menijo, da se obeta nov veliki sodni spor. Amazon namreč trdi, da posebnega dovoljenja sploh ne potrebujejo, saj tolmačijo, da je Cloud Drive za uporabnike ekvivalent današnjih zunanjih diskov USB. Založbe se seveda ne strinjajo, a za zdaj še niso posegle po pravnih sredstvih.

4.4.

Aprila je minilo že 30 let od predstavitve prvega prenosnega osebnega računalnika. Za tiste, ki jim spomin ne sega tako daleč ali pa so zgolj rojeni po aprilu 1981, povejmo, da gre za računalnik davno preminulega podjetja z imenom Osborne 1. Vse skupaj temelji na procesorju Zilog Z80, 64 KB pomnilnika in tehta kar 10,7 kg. Ob tem je prvi prenosnik stal že za današnje, kaj šele tedanje čase zajetnih 1795 dolarjev. Ne glede na njegovo usodo pa je odprl pot mobilnim izdelkom, ki zdaj že nekaj let prevladujejo na trgu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji