Objavljeno: 27.9.2011 12:33 | Avtor: David Vidmar | Monitor Posebna 2011 | Teme: android

111 najboljših robotkov

Aplikacije za mobilne naprave, še posebej tiste, ki tečejo na platformah Android, rastejo kot gobe po dežju. Zato ni čudno, da imamo uporabniki nemalo težav s tem, da najdemo in izberemo take, ki bi jih lahko koristno uporabili. Tokrat smo pripravili izbor sto brezplačnih aplikacij, med katerimi bo vsakdo našel kaj zase.

Da je izbira aplikacij izjemna, pričajo nekatere neuradne številke, ki jih je mogoče izbrskati v spletu. Androidova tržnica raste silno hitro in naj bi obsegala že več kot 290.000 aplikacij. Čeprav je to še vedno skoraj 100.000 aplikacij manj, kot jih premore konkurenčna Applova tržnica, je rast pri Androidu strmejša in analitiki napovedujejo, da naj bi Android tudi po številu aplikacij še to poletje prehitel Apple.

To pomeni, da je izbira aplikacij res izjemna in da se posledično povečuje tudi kakovost teh aplikacij. Če smo še pred nekaj meseci tarnali nad nekakovostjo nekaterih aplikacij, lahko tokrat rečemo, da se stvari premikajo na bolje. Android je zrel in, če so ugibanja analitikov pravilna, bo kmalu prevzel vodilno vlogo na trgu pametnih mobilnih telefonov.

Klicanje in sporočanje

Izdelovalci naprav z Androidom lahko sistem prilagajajo in nadgrajujejo. Eden izmed največkrat izboljšanih modulov je telefonski del, torej brskalnik po stikih in klicanje. Če niste zadovoljni z vgrajenim, preizkusite Dialer One, ki ponuja zelo hitro iskanje po stikih in še nekaj izboljšav. Če si želite bolj zmogljiv način pošiljanja sporočil SMS, poskusite silno priljubljeni Handcent SMS, ki pošiljanje sporočil naredi bolj podobno programom za trenutno sporočanje. Branje prejetih sporočil izboljša tudi SMS Popup. Ta prikaže sporočilo takoj po prejemu, ne da bi ga bilo treba posebej odpirati, kot sicer zahteva Android. Na prikazano sporočilo lahko hitro odgovorimo ali pa ga takoj zbrišemo. Grafično in tabelarično analizo klicev in sporočil omogoča Phonalyzr.

Dailer One

Prebiranje elektronske pošte lahko izboljšate z K-9 Mail, poslovni uporabniki, katerih elektronsko pošto upravlja strežnik Exchange, pa bodo navdušeni nad Exchange for Android 2.x. Oba v primerjavi z odjemalcema elektronske pošte, vgrajenima v Android, ponudita številne naprednejše zmogljivosti in udobnejše delo.

Če ste uporabnik katerega izmed omrežij za trenutno sporočanje (IM), boste morali v napravo z Androidom namestiti dodatno aplikacijo, če želite klepetati po drugih omrežjih, razen Google Talku. eBuddy Messenger je ena izmed takšnih aplikacij in omogoča klepetanje po vseh priljubljenih omrežjih, pa naj bodo to MSN, ICQ, Yahoo ali Facebook, če naštejemo le najbolj znana. Če ste uporabnik klepetalnika in telefona Skype, poiščite mobilno različico, ki omogoča tako klepetanje kot tudi telefoniranje prek omrežja Skype, če uporabljate brezžično omrežno povezavo ali pa mobilno omrežje tipa 3G. Žal Skype (še) ne omogoča video telefonije, pomagate pa si lahko z aplikacijo fring, ki poleg klepetanja in telefoniranja omogoča tudi skupinsko video telefoniranje. Seveda boste za to potrebovali dovolj hitro povezavo v splet.

Kako do plačljivih aplikacij?

Če smo še v prejšnjih člankih na temo Android program tem mestu pisali, da v Sloveniji do plačljivih vsebin na Android tržnici ni mogoče, je tokrat drugače. Ravno med pisanjem članka je Google na svoji letni konferenci razširil seznam držav v katerih je mogoče kupovati aplikacije na 131 držav in med njimi je končno tudi Slovenija! Omejitve torej ni več, zato veselo po nakupih!

Brskanje in iskanje

Čeprav je v Android vgrajeni brskalnik povsem soliden in ni pravega razloga za zamenjavo, smo uporabniki kljb temu deležnih številnih alternativnih brskalnikov, ki imajo vsak svoje prednosti in slabosti, zato je nemogoče izbrati tistega, ki bo odgovarjal vsem. Med pomembnejše aplikacije uvrščamo Dolphin Browser, ki se ponaša s podporo več zavihkom, podporo vtičnikom, možnostjo spreminjanja videza in s posebnima različicama za tablice in šibkejše naprave. Zelo priljubljen je tudi Skyfire Web Browser, ki se ponaša s podporo flashu in številnimi zmogljivostmi, povezanimi z družabnimi omrežji. Verjetno ni treba posebej predstavljati brskalnika Mozilla Firefox Web Browser, ki je pač mobilni brat brskalnika, ki ga uporabljamo na osebnih računalnikih. Prav uporabniki Firefoxa na računalniku bodo najbolj veseli mobilne različice, saj se zmoreta v celoti povezati in sodelovati. V trenutni različici sicer ne velja za najhitrejšega in za svoje delovanje potrebuje zmogljivo napravo, a to nekoliko opraviči s številnimi naprednimi možnostmi, še bolj pa s slavnim imenom in obeti za prihodnost. Med hitrejše brskalnike sodi Opera Mobile Web Browser, prav tako kot njen veliki brat z računalnikov. Opera ponuja še posebno različico Mini, ki podatkov ne prenaša neposredno s spletnih strani, ki jih obiščemo, temveč so pred prikazom obdelani v strežnikih Opere in skrčeni, da je število prenesenih podatkov čim nižje in hitrost prenosa kar največja; to je pomembno pri počasnih povezavah ali pa v primerih, ko plačujemo prenesene podatke. Če smo se še pred meseci morali zanašati na druge izdelovalce, da so na Android prinesli predvajanje programčkov in filmčkov flash, lahko tokrat na seznam uporabnih aplikacij končno dodamo tudi uradni Flash Player, ki pa deluje samo na dovolj zmogljivih napravah z Androidom 2.2 ali novejšim, nekatere naprave pa ga imajo že nameščenega.

Ker je Google zrasel v velikansko podjetje prav iz spletnega iskalnika, je jasno, da je tudi v Android vgrajeno iskanje. Pa vendar je vgrajeno iskanje možno še izboljšati. En način je z alternativnimi načini iskanja, kot je na primer Gesture Search, ki omogoča iskanje po telefonu kar s prostim pisanjem po zaslonu, ali pa z alternativnimi iskalniki. DuckDuckGo je iskalnik, ki se tudi pri spletnem iskanju vedno bolj uveljavlja, na mobilnih napravah pa zablesti njegov način iskanja, imenovan "Zero-Click", ki ponuja najverjetnejše odgovore oziroma tolmačenja iskanega v posebej pregledni obliki.

DuckDuckGo

Da si olajšate vnašanje spletnih naslovov (pa tudi drugih podatkov) v mobilno napravo, marsikatera spletna stran uporablja posebne kode, ki jih lahko z mobilno napravo slikamo in jih ta interpretira. Ker se tak način prenosa podatkov uveljavlja tudi v resničnem svetu in kode najdemo tudi v izložbah, reklamah in na poslovnih vizitkah, velja vedno imeti pri roki Barcode Scanner. Ta zna prebirati goro različnih vrst črtnih kod, tudi tiste s knjig ali z izdelkov na policah trgovin.

Kako namestimo androidno aplikacijo

Aplikacijo lahko v telefon z operacijskim sistemom Android namestimo na več načinov. Kar nekaj od teh je sila enostavnih, zato ta korak nikakor ni razlog, da ne bi preizkusili dobrot, ki so na voljo.

Aplikacije lahko namestite kar s telefona. Na telefonu poiščite aplikacijo Market, jo poženete in v iskalniku poiščete želeno aplikacijo. S klikom se bo prenesla v telefon in namestila. Priporočljivo je, da po Marketu brskate, ko ste priklopljeni v brezžično omrežje, saj bo takrat nameščanje hitrejše in cenejše.

Android Market

Še lažji način za namestitev uporablja t. i. kode QR. Gre za posebne dvodimenzionalne "črtne kode", ki jih najdete na raznih blogih in spletiščih s seznami aplikacij. Takšno kodo posnamemo s kamero telefona, telefon v njej prepozna spletni naslov in ponudi odpiranje naslova. Tako pridemo do aplikacije brez iskanja. Za skeniranje kod uporabite aplikacijo Barcode Scanner ali katero izmed podobnih. Zdaj veste, kaj so vsi ti kvadratki v pričujočem članku!

Najlaže pa je nameščati aplikacije prek spletne različice Androidove tržnice. V brskalniku na računalniku pojdite na naslov market.android.com in se prijavite z enakim Google računom, kot ste prijavljeni na telefon. Ko naletite na aplikacijo, jo lahko namestitev zgolj z nekaj kliki. Nekaj trenutkov zatem se bo aplikacija samodejno prenesla in namestila v telefon. Tudi za take namestitve je priporočljivo, da je telefon med nameščanjem priklopljen v brezžično omrežje, saj bo tako namestitev hitrejša, za prenos podatkov pa ne boste plačevali.

Android Market na PCju

Aplikacije lahko namestite tudi s spletnih strani izdelovalcev ali drugih spletnih strani, vendar le, če to izrecno dovolite v nastavitvah. Tako početje je nekoliko nevarno, saj nihče ne jamči, da aplikacija ne počne kaj zlonamernega.

Ne nazadnje lahko aplikacije nameščate tudi tako, da datoteko aplikacijo prenesete na pomnilniško kartico in uporabite enega izmed programov za nameščanje, omenimo Installer. Datoteko lahko na pomnilniško kartico spravite tako, da jo vtaknete v prenosnik ali čitalnik kartic, priklopljen na računalnik, prek povezave USB, bluetooth, pa še kakšen način bi se našel. Tak način nameščanja je potreben le, če aplikacije ni na tržnici, to pa največkrat velja za nezakonite kopije plačljivih programov.

Za tiste, ki se Androida šele navajajo, omenimo, da je večina programov na seznamu programov, nekateri pa se namestijo kot namizni okraski. Do njih pridemo z dolgim pritiskom na namizje, kjer izbiram,o kateri dodatek želimo dodati na namizje.

Družabna omrežja

Ob zadnjem velikem pregledu nekateri velikani še niso imeli uradnih aplikacij, nekateri pa so imeli aplikacije, ki niso omogočale vsega, kar smo si uporabniki želeli. Tokrat je drugače, najbolj priljubljena družbna omrežja, kot so Facebook, Twitter, LinkedIn, ponujajo dobre brezplačne aplikacije, ki omogočajo skoraj vse, kar ponujajo spletne aplikacije.

Poleg uradnih aplikacij so na voljo tudi alternativne aplikacije, ki so posebej zaželene med tistimi uporabniki, ki uporabljajo več omrežij hkrati. Med najboljše sodita TweetDeck in Seesmic, ki sta bila najprej spletni storitvi, zdaj pa oba izdelovalca ponujata tudi mobilni aplikaciji. Prvega je pred kratkim celo kupil Twitter in naj bi postal uradna aplikacija tega družabnega omrežja. Še vedno pa je mogoče najti aplikacije tretjih izdelovalcev, ki so po mnenju številnih uporabnikov enostavno boljše kot uporabne aplikacije, ena takih je TweetCaster for Twitter.

Prav z mobilnimi telefoni pa se je oblikovala nova vrsta družabnih omrežij, ki povezuje druženje z lokacijo. Največji med začetniki tega trenda in še vedno zelo priljubljen je Foursquare, ki omogoča "prijavljanje" v lokalih, podjetjih in na drugih krajih in zbiranje značk za zasluge. Storitev je zelo priljubljena tudi v Sloveniji, deluje celo neformalno društvo, zrasla pa so se tudi prva podjetja, ki nagrajujejo tiste, ki se pogosto prijavljajo na njihovih lokacijah.

Foursquare

Trend "prijavljanja" se je kmalu razširil tudi na druga področja in tako najdemo aplikacije, ki omogočajo prijavljanje filma ali TV nadaljevanke, ki jo trenutno gledamo, eden takih je GetGlue.

Med družabna omrežja pa lahko prištejemo tudi nekatere druge omrežne storitve, ki omogočajo sodelovanje na različne načine, med njimi omenimo še vedno nadvse priljubljeno storitev hrambe priljubljenih spletnih povezav v oblaku Delicious, ki pa na žalost nima uradne aplikacije. Zato naj priporočimo Bookmarking for Delicious.com, ki pa je le ena izmed številnih aplikacij za uporabo te storitve.

Branje

Z nekaj odrekanja so tudi mobilni telefoni lahko bralniki elektronskih knjig, še bolje pa se na tem področju odrežejo tablice. Tega se zavedajo tudi ponudniki elektronskih knjig in za naprave Android ponujajo svoje bralnike z vgrajeno tržnico. Med njimi je tudi vodilni igralec na področju elektronskih knjig Amazon s svojo aplikacijo Kindle, ki omogoča prebiranje vseh knjig, ki ste jih kupili v istoimenski trgovini, ne glede na napravo, ki ste jo uporabili. Med najbolj priljubljene aplikacije za branje elektronskih knjig pa sodi še Aldiko, ki ponuja dostop do številnih brezplačnih knjig, lahko pa elektronske knjige tudi kupite.

Za branje spletnih virov Google ponuja Google Reader, ki sicer dobro deluje na majhnih zaslonih mobilnih naprav, čeprav težko rečemo, da je tako uporaben kot njegova spletna različica. Bistveno bolj pregledno in udobno bo branje z aplikacijo pulse, ki ima prikaz prilagojen telefonom in tabličnim računalnikom.

Povsem neproduktivno bi bilo naštevati vse mogoče svetovne medije, ki imajo svojo androidno aplikacijo, ki omogoča hiter in enostaven dostop do novic. Med velikani omenimo le CNN App for Android Phones, za vašim priljubljenim spletnim novičarskim portalom pa le pobrskajte po tržnici.

Produktivnost

Če uporabljate telefon ali tablico z Androidom tudi v poslovne namene, boste potrebovali nekaj aplikacij, da boste tudi na poti in brez računalnika imeli pisarno pri sebi. Za začetek boste potrebovali aplikacije, ki omogoča pregled dokumentov. Datoteke v obliki PDF bo najbolje prebirati z uradno Adobe aplikacijo Adobe Reader. S pisanjem oziroma spreminjanjem datotek zbirke Office zna biti križ, če niste za to pripravljeni odšteti nekaj cvenka. Brezplačno si boste datoteke le ogledali, v ta namen pa dobro služi NetFront Life Documents. Če uporabljate Googlovo spletno pisarno, vam z veseljem sporočamo, da je Google končno izdal aplikacijo Google Docs tudi za naprave z Androidom. Aplikacija omogoča pregled in urejanje dokumentov, zares uporabna pa je možnost prepoznavanja besedila. Torej, da s telefonom slikamo dokument, aplikacija pa poskrbi za pretvorbo slike v besedilo.

DropBox

Med spletnimi storitvami, ki imajo dobre in uporabne androidne aplikacije, štejemo DropBox, ki je spletna shramba za datoteke, ki se samodejno sinhronizirajo med računalniki, na prenosnih napravah pa jih lahko prenesemo na zahtevo. Mimogrede, DropBox je tudi eden izmed priročnejših načinov, kako datoteke prenesemo na napravo z Androidom. Če vas bolj kot dokumenti zanima sinhronizacija beležk, pa naj bodo tekstovne ali slikovne, potem bo prava stvar Evernote. Za manj zahtevne priporočamo ColorNote Notepad Notes, ki omogoča enostavno urejanje beležk in seznamov. Zapiski so lahko shranjeni samostojno ali pa na vgrajenem koledarju. Če želite aplikacijo, ki je namenjena zgolj upravljanju nalog, se odlično odreže Astrid Task - Todo List, katerega velikanska prednost je sinhronizacija s spletnimi storitvami, konkretno z Google Taska in Producteev. Na voljo je tudi posebna različica, ki (še vedno) omogoča sinhronizacijo z zelo priljubljeno storitvijo Remember The Milk.

Za blogerje, ki uporabljajo Wordpress, bo zelo priročna uradna aplikacija Wordpress, vsi, ki blogajo prek Googlove storitve Blogger, pa prav tako istoimenska aplikacija, torej Blogger. Obe aplikaciji omogočata "mobilno" upravljanje bloga od koderkoli, če le imamo na voljo mobilno podatkovno povezavo ali brezžično omrežje.

Če potrebujete kalkulator, priporočamo RealCalc Scientific Calculator, ki je pravi znanstveni kalkulator, ki uspešno namesti tudi zahtevnejše namizne kalkulatorje. Za hitre prevode uporabite Google Translate, ki zna prevajati tudi govorjeno besedo, a na žalost ne, če za vnos uporabljate slovenščino. Prevode v pomembnejše jezike pa zna aplikacija tudi izgovarjati.

RealCalc Scientific Calculator

Telefon ali tablico z Androidom lahko koristno uporabite tudi za predstavitve. Če uporabite Remote for PowerPoint, boste lahko upravljali PowerPointovo predstavitev kar z mobilnikom, pred uporabo pa boste morali tudi v računalnik namestiti istoimenski programček, ki poskrbi za komunikacijo s telefonom prek Wi-Fi ali povezave bluetooth. Če bi želeli s telefonom upravljati tudi druge programe, ne samo PowerPointa, bo prava izbira Unified Remote, s katerim lahko krmilite številne naprave, telefon pa uporabite kot tipkovnico in miško. Za nekatere naprednejše načine uporabe je potrebna polna, torej plačljiva različica.

Film, glasba in fotografija

Telefoni, še posebej pa tablice, so priročni tudi za ogled kakšnega filma ali za poslušanje lastne zbirke glasbe. Ponudba je res pestra, med vsemi predvajalniki filmov pa priporočamo RockPlayer Lite, ki zmore predvajati skoraj katerokoli datoteko, ki mu jo boste ukazali, če bo predvajanje le zmogla vaša naprava. (Namig: pred prenosom v telefon video datoteko pretvorite v obliko, primerno za napravo. Odličen pregled takih programov za PC boste našli v majski številki.) Za informacije o filmih je nepogrešljiva uradna aplikacija spletišča IMDb, s telefonom pa lahko krmilite domače večpredstavne naprave. Če uporabljate XBMC, namestite uradno aplikacijo XBMC Remote. Za poslušanje glasbe priporočamo izpiljeni in zmogljivi WinAmp.

Če v avtu ali kje drugje slišite glasbo, pa sta vam všeč in vas zanimata njen naslov in izvajalec, je prenosni telefon nadvse priročno orodje. Na tem področju se enostavno ne moremo odločiti za zmagovalca. Aplikaciji sta si po zmogljivostih zelo podobni, a ker se včasih zgodi, da ena aplikacija pesmi ne prepozna, velja pa poskusiti še z drugo, smo na seznam uvrstili tako Shazam kot tudi konkurenčni SoundHound. Če želite zvoke posneti, lahko svoj telefon spremenite v diktafon z uporabo aplikacije Voice Recorder.

SoundHound

Za tiste, ki glasbo tudi "delate" in ne samo poslušate, omenimo še majhno zbirko aplikacij, ki vam bo pomagala pri muziciranju tudi, ko nimate pri roki vseh potrebnih glasbil in pripomočkov. Guitar : Solo Lite se pretvarja, da je kitara, xPiano pa, da je klaviatura. Če inštrument imate, pa je lahko androidna uporaba še vedno uporabna. Kitaro ali drugo glasbilo vam bo pomagala uglasiti aplikacija gStrings, za ritem pa poskrbi Mobile Metronome.

Če ste uporabnik aplikacije uTorrent za prenos (glasbenih in filmskih) datotek prek spleta, lahko to opravite od koderkoli z uporabo uradne aplikacije izdelovalcev uTorrent z imenom uTorrent Remote. Lična aplikacija omogoča popoln nadzor prenosov, a le če uporabljate preizkusno različico uTorrent 3.0 Alpha. Če se vam zdi to smiselno (nam se ne!), lahko datoteke, prenesene z uTorrentom, prenesete na androidno napravo tudi prek mobilnega omrežja in jih takoj predvajate.

Za instantno ustvarjalnost pri uporabi v napravo vgrajenega fotoaparata poskusite Camera360, ki je na žalost daleč od sorodnih aplikacij na jabolčnih napravah, pa kljub temu omogoča dovolj zabavne načine fotografiranja. Za urejanje fotografij kar na telefonu lahko uporabite kar Adobe Photoshop Express, a naj vas ime ne zavede. S starosto z namiznih računalnikov si deli samo ime in izdelovalca, drugače pa je podobnosti bolj malo. Resnejšim fotografom priporočamo Photo Tools, ki ima številna orodja in izračune, ki jih utegnemo potrebovati na terenu.

Šport

"Športnikom s kavča" priporočamo uporabo aplikacij za spremljanje novic in rezultatov. Poleg splošnih športnih aplikacij, ki so po večini namenjene ameriškim uporabnikom, so zelo uporabne uradne aplikacije raznih tekmovanj. V poletni sezoni je zelo aktualna aplikacija za ljubitelje hitrosti Formula1.com 2011, tistim, ki imate raje bolj zavite proge in makadam, pa priporočamo The Official WRC Android App. Nadaljujmo še z ameriško košarko in z malo sreče (oz. hitrosti tiskarne) lahko spremljate play-off v najmočnejši košarkarski ligi na svetu s pomočjo našega priporočila uradne aplikacije lige NBA z imenom NBA Game Time Lite.

Formula1.com 2011

Če pa se kdaj tudi sami spoprimete z žogo ali štoparico, namestite aplikacijo StopWatch & Timer, ki je hkrati štoparica in odštevalnik. Poleg na športnih stezah je uporabna tudi v kuhinji in drugod. Zahtevnejši in tekači pa lahko posežejo po odlični aplikaciji RunKeeper, ki omogoča popoln nadzor nad vadbo in pregled in obdelavo zajetih podatkov v spletni aplikaciji. Sodelovati zna z nekaterimi merilci srčnega utripa. Kolesarji bodo bolj navdušeni nad aplikacijo My Tracks, ki deluje podobno kot RunKeeper, vendar se bolj posveča prevoženi/pretečeni/prehojeni poti, prav tako pa zna sodelovati z nekaterimi merilci srčnega utripa in števci za kolesa.

Vsi, ki se gibamo v naravi, vemo, da je pametno imeti pri roki kompas, če namestite skromno poimenovano aplikacijo Compass, pa bo vlogo kompasa prevzel kar telefon. Za zahtevnejše in za vse, ki vas zanima navigacija po brezpotjih, pa je odlična izbira Maverick, aplikacija, ki zna prikazovati celo vrsto različnih zemljevidov tudi tako, da so shranjeni v telefonu in za prikaz ne potrebujejo spletne povezave. Omogoča tudi iskanje, popisovanje prepotovane poti in prikaz podrobnih GPS podatkov. Če želite izmeriti še srčni utrip med vadbo ali po njej in nimate drugega kot mobilni telefon, bo pomagala aplikacija Instant Heart Rate, ki ima, mimogrede, slovenske korenine.

Izdelano in uporabno v Sloveniji

Omenjati aplikacije, narejene v Sloveniji, in jih enačiti s tistimi, ki so uporabne pretežno v Sloveniji, je nevarno. Kar nekaj slovenskih strokovnjakov namreč razvija aplikacije za mobilne naprave, ki so zelo priljubljene po vsem svetu in je to, da so narejene v Sloveniji, pravzaprav nepomembno. Taki sta zbirka zabavnih interaktivnih živali, med katerimi je najbolj znana Talking Tom, ali pa aplikacija za beleženje izdatkov Toshl.

Toshl

Bolj kot to, da je aplikacija izdelana v Sloveniji, je pomembno to, da je uporabna v Sloveniji. Med najuporabnejše take aplikacije prištevamo aplikacijo Trola, ki zelo lično in uporabno prikazuje podatke o Ljubljanskem potniškem prometu, tudi vedno aktualne podatke o lokacijah in času prihodov mestnih avtobusov. Aplikacija SloZeleznice je nadvse priročna za tiste, ki potujete z vlaki Slovenskih železnic, saj prikazuje vozne rede in zamude vlakov.

Starosta slovenskih mobilnih aplikacij je aplikacija Odpiralni časi, ki ponuja podatke o odpiralnih časih in lokacijah številnih lokalov, trgovin, bank itd. Ndvse zanimiva je možnost, da s "pogledom skozi kamero" mobilnega telefona ali tablice opazujemo okolico, aplikacija pa nam prikazuje podatke o znanih lokacijah.

Odpiralni časi

Televizijske sporede za slovenske televizijske postaje in številne postaje, ki jih gledamo pri nas, prikazuje simpatična aplikacija TVsporedi. Upajmo le, da se bo avtorju hitro uspelo dogovoriti s ponudnikom podatkov, s katerim ima trenutno težave, in da aplikacije ne bo utonila v pozabo. Uporabna je tudi aplikacija Kino Spored, ki pa jo mora avtor nadgraditi in dodelati, da bo dobro videti tudi na telefonih z visoko ločljivostjo zaslona in na tabličnih računalnikih. Če želite poslušati slovenske radijske postaje, pa pri roki ni radijskega aparata ali pa ste enostavno v tujini, si lahko pomagate z aplikacijo Brez frekvence. Pozorno bodite le na to, da je ne uporabljate prek 3G, če plačujete operaterju glede na porabo, da vas konec meseca ne preseneti astronomsko visok račun!

Ne smemo pa pozabiti na vreme, večno priljubljeno temo. Za splošne podatke bo dobro poskrbela aplikacija Vreme SLO, ki ji lahko očitamo podobno kot tv sporedom, torej neupoštevanje ločljivosti zaslona naprave, na kateri teče, nasploh videz aplikacije ni najbolj privlačen. Ker bomo v poletnih mesecih nedvomno spet trepetali pred točo, je priročno imeti tudi na poti oziroma na prostem dostop do nadvse uporabne animirane radarske slike padavin Agencije Republike Slovenije za okolje. Te podatke nam prikazuje aplikacija Slovenian rain radar, ki pa ima nekaj težav s stabilnostjo in delovanjem na nekaterih napravah. Upamo, da jo bo avtor še pred prvimi nevihtami posodobil!

Če želite novice prebirati z aplikacijo in ne kar prek spletnih strani, si lahko omislite aplikacijo Dnevnik - digitalna izdaja, za uporabo katere pa boste potrebovali napravo z dovolj veliko ločljivostjo zaslona, da bo uporaba prijetna, saj je aplikacija primarno namenjena uporabi na tabličnih računalnikih. Za polno uporabo morate biti naročnik tiskane izdaje Dnevnika. Vsem tehnonostalgikom pa priporočamo uporabo aplikacije Teletekst RTVSLO, ki, kot pove že ime, omogoča verno prebiranje teleteksta nacionalne televizije.

Namizje

Verjetno največja razlika med napravami z Androidom in napravami z Applovim iOS pa je v možnostih prilagajanja. Pri Androidu praktično ni omejitev, saj si lahko poljubno olepšamo praktično vse dele operacijskega sistema. Če ste se podali na to nalogo, priporočamo razmislek o alternativne osnovnem pogledu ali poganjalniku (Launcher), med najboljše sodita LauncherPro, ki omogoča kopico možnosti in dodatkov, ter minimalistični in posledično bliskovito hitri in nepotratni Zeam Launcher. Na namizje si lahko dodate lične ure, s katerimi HTC že leta opremlja svoje naprave ne glede na operacijski sistem, lastniki naprav drugih znamk pa lahko uporabijo Fancy Widget ali Retro Click Widget. Na namizje si lahko dodate prihajajoče dogodke na koledarju, če uporabite Smooth Calendar. Podobno lahko dodate naloge, ki so sinhronizirane s storitvijo Google Task, če uporabite gTasks. Za prikaz stanja baterije na namizju je na voljo strašno veliko aplikacij, ena bolj všečnih pa je Battery Time Lite. Izboljšate lahko tudi budilko, priporočamo uporabo Better Alarm Clock.

LauncherPro

Orodja

Za naprave, na katerih teče Android, velja, da so nadvse prilagodljive. Zato ni čudno, da je na voljo morje aplikacij, ki spreminjajo sistemske nastavitve in drugače pomagajo (naprednemu) uporabniku do potankosti izkoristiti napravo. Ena zvrst takih aplikacij so razni upravljalniki procesov, ki omogočajo ugašanje programov, ki jih Android pusti teči v ozadju. Čeprav tega v teoriji ni treba početi, se uporabniki včasih kljub vsemu bolje počutimo, če vemo, da sami nadziramo, kaj vse teče v telefonu. Če se vam zdi, da potrebujete tak program, svetujemo uporabo namestitev Advanced Task Killer. Za brskanje po datotekah, shranjenih v telefonu, priporočamo ES File Explorer, lahko pa posežete tudi po katerem izmed številnih sorodnih programov, saj je voljo kar nekaj podobno dobrih aplikacij.

Advanced Task Killer

Ker se pametni telefoni lahko priklapljajo v podatkovno omrežje in prenašajo tudi brez uporabnikove zahteve, je dostikrat zanimivo in koristno spremljati količine prenesenih podatkov. Aplikacija, ki to dobro počne, je PhoneUsage, ki bo prikazal analizo klicev, sporočil SMS in prenosa podatkov za pretekla obdobja.

Če želite imeti nekaj nadzora nad napravo, tudi ko je nimate pri sebi, recimo, če jo izgubite ali vam jo ukradejo, je prava stvar Prey Phone Tracker, ki omogoča, da novemu "lastniku" naprave sporočite, da je naprava ukradena ali sprožite zvonjenje naprave prek spleta. To lahko pripomore, da se naprava uspešno najde. Da zavarujete podatke pred izgubo naprave, lahko uporabite številne programe za arhiviranje vsebin, prav posrečena je družina aplikacij Call Logs Backup & Restore, ki na pomnilniško kartico shrani datoteko z vsemi klici, SMS Backup & Restore, ki na pomnilniško kartico shrani vsa sporočila SMS. Vsem uporabnikom elektronske pošte Gmail priporočamo še namestitev aplikacije SMS Backup+, ki vsako prejeto sporočilo shrani v predalu Gmail, ga označi kot prebranega in mu dodeli posebno oznako. Tako so vsa prejeta sporočila varno spravljena v poštnem predalu, pa še zelo enostavno je iskati po njih.

SMS Backup+

Načinov prenosa datotek na naprave Android je veliko. Če ste le malce spretni z računalniki in veste, kaj je to FTP, je SwiFTP FTP Server eden najhitrejših in najbolj praktičnih načinov prenosa večjih datotek. Če želite do deljenih map v strežniku ali domačem računalniku, bo delo odlično opravil AndSMB. Datotek sicer ne boste mogli neposredno uporabiti, jih boste pa zelo enostavno prenesli na androidno napravo. Za dostop do oddaljenih namizij uporabite android-vnc-viewer, če uporabljate VNC, ali 2X Client, če dostopate do računalnikov z okni prek protokola RDP.

Malce bolj vešči uporabniki ste verjetno že ugotovili, da so pametni telefoni in tablice zares odlični pri raziskovanju in preizkušanju brezžičnega omrežja. Orodja, ki vam bodo v pomoč, so Wifi Analyzer, ki izpiše in izriše kup podatkov o vseh najdenih omrežjih, še več podrobnosti o delujoči omrežni povezavi in omrežju zna prikazati Overlook Fing, ki opravi natančno analizo vseh v omrežju vidnih naprav in obsega kopico omrežnih orodij, kot so ping, traceroute, DNS vpoglede in iskanje oprtih vrat.

Če uporabljate KeePass za varno hrambo gesel in drugih koščkov informacij, ne spreglejte KeepassDroid, ki zna varno prebirati KeePass zbirko podatkov. (Namig: če KeePass shranite v DropBox, bo dostop do vedno sveže datoteke na prenosni napravi zelo enostaven!)

Med programi, ki omogočajo deljenje omrežne povezave prek kabla USB ali pa prek protokola bluetooth, pripada častno mesto najbolj zrele aplikaciji PdaNet free edition. Žal z brezplačno različico ne boste mogli do spletnih mest na varnih povezavah, aplikacija pa omogoča tudi možnost pošiljanja sporočil SMS po telefonu kar z računalnika.

Igre

Med pisanjem tega članka smo se v marsikateri kategoriji namučili, preden smo izbrali tiste aplikacije, ki jih priporočamo, čeprav je zanimivih in uporabnih brezplačnih aplikacij veliko in je težko izbrati najboljšo. Poleg tega je definicija najboljše aplikacije pogosto precej subjektivna. Pri igrah je ta težava še neprimerno večja. Ponudba je res pestra in novosti se vrstijo vsak dan.

Med klasike, ki jih boste težko spregledali, tako sodijo Angry Birds, ki so na voljo v številnih različicah. Tudi skrajno enostavna igrica Paper Toss, v kateri poskušate vreči v koš listek kljub prepihu, ne sme manjkati na sleherni androidni napravi. Med obvezno "čtivo" prištevamo še Fruit Slice, kjer s potegi po zaslonu režemo leteče sadeže, in Labyrinth Lite, ki simulira leseno škatlico, v kateri je žogica, ki jo mimo ovir poskušamo spraviti v ciljno luknjo. Frozen Bubble je legendarna igrica, ki verjetno teče na več različnih napravah, kot jih znamo našteti, in je ena izmed tistih igric, kjer med igro zbiramo gruče kroglic podobnih barv. Zelo podoben opis lahko zapišemo tudi za igrico Jewels, čeprav je način igre povsem drugačen, z obema igricama pa se je že marsikdo zastrupil. Tistim z nekaj več domišljije in potrpljenja priporočamo silno priljubljeno igro Alchemy.

Ker so prenosne naprave z Androidom praviloma nekajkrat močnejše kot računalniki, ki smo jih še pred nekaj leti ponosno uporabljali v pisarnah in po domovih, ni čudno, da so za njih na voljo številni posnemovalniki starejših zabavnih naprav. Ker smo računalniška revije s precej dolgo zgodovino, omenimo Commodore 64, ki ga posnema Frodo C64, ali ZX Spectrum, ki ga na Androidu posnema Marvin - ZX Spectrum Emulator.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji