Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Marec 2015

100 evrov za višjo ločljivost?

100 evrov za višjo ločljivost?

Videti je, da so e-bralniki že dosegli vse tiste uporabnike, ki jih take naprave zanimajo, vsi drugi pa bodo s papirnih knjig počasi presedlali na – tablice. To pomeni, da se novosti na področju e-bralnikov v zadnjem času merijo le še v malenkostih. Toda novi Kindle Voyage je kljub temu veliko boljši od predhodnika. In konkurence.

Tisti, ki preberejo veliko knjig, zelo dobro poznajo težave s posebnim kovčkom za knjige, ki ga je treba napolniti ob odhodu na daljši dopust. Prav Amazonov e-bralnik Kindle je pred časom take težave odpravil, seveda v povezavi z Amazonovo knjigarno. Na majhni plastični napravici, katere zaslon je odlično viden tudi na poletnem soncu (kjer telefoni in tablice popolnoma odpovejo), je pač mogoče nositi tisoče in tisoče knjig. Če med njimi ni tiste, ki se nam jo takrat zahoče, pa jo lahko v nekaj sekundah neposredno kupimo. Ali si jo nanjo pošljemo po elektronski pošti, če sodimo med Slovence, katerih matični jezik je na Amazonovi knjigarni pač »malce« slabo zastopan.

Bistvo e-bralnikov je ravno e-papir, zaslon, ki je popolnoma drugačen od običajnih zaslonov LCD, ki za svoje delovanje potrebujejo osvetlitev in energijo. E-papir sliko prikazuje tudi, ko je ugasnjen, elektriko potrebuje le za spremembo vsebine. Osvetlitev pa potrebuje le v temi, natanko tako kot pri običajnem papirju v knjigah, ki smo jih vajeni že tisočletja. Težava je le v tem, da nas veliko bere knjige ravno tam, v temi, zato je nekakšna osvetlitev prej ali slej nujna. Včasih smo kupovali lučke, da smo jih nataknili na bralnik (in še prej na knjigo), nato posebna ohišja z vgrajenimi lučkami, v zadnjih letih pa je na trgu vedno več bralnikov z vgrajeno osvetlitvijo od zadaj, podobno kot tablice. Prvi tak je bil Kindle Paperwhite, ki ga je zdaj uspelo posneti tudi vsem konkurentom. Tako kot so danes bolj ali manj vsi e-bralniki tudi občutljivi na dotik (ne, včasih, verjeli ali ne, niso bili).

Visoka ločljivost se pozna predvsem pri branju PDFjev.

Visoka ločljivost se pozna predvsem pri branju PDFjev.

In prepričani smo, da bo tudi novost najnovejšega Kindla, modela Voyage, kaj hitro našla pot tudi v konkurenčne bralnike. Voyage se namreč ponaša z »e-papirjem« najnovejše generacije, ki ima ločljivost kar 300 pik na palec. V primerjavi z zasloni LCD se to ne sliši zelo veliko, a se v praksi pokaže kot odlična rešitev, če bi na Kindlu želeli brati tudi dokumente PDF. PDFji namreč niso običajno besedilo, torej se ne prilagajajo zaslonu, ko jih povečujemo, zato jih v resnici lahko gledamo le v celostranskem prikazu. In PDF formata A4 je na bralnikovem le 6-palčnem zaslonu videti obupno neberljiv, če ima ta premajhno ločljivost. Voyage tukaj z ločljivostjo 1072 × 1448 pik (Paperwhite zmore le 758 × 1024 pik) popolnoma zadostuje.

Novost bralnika Voyage je še način »obračanja« strani. Pri modelu Paperwhite smo morali podrsati po zaslonu, zdaj pa lahko stisnemo rob zaslona in s tem sprožimo virtualno tipko za naprej/nazaj. Slednje je vsekakor bolje, kljub temu pa bi želeli, da bi bila tipka prava, fizična, ne pa da nas na pritisk opozori le vgrajeno tresenje bralnika.

Voyage je seveda, kot se to za nove naprave spodobi, tudi malce lažji in tanjši od predhodnika, tipko za vklop ima pripravno nameščeno na zadnji strani in ne spodaj, kjer jo je bilo od nekdaj težko najti. In, ne nazadnje, napravica nima več plastičnega ozadja, temveč kovinsko (magnezijeva zlitina), pa tudi zaslon je trd, steklen in ni več prevlečen le s plastično membrano.

Ko se vprašamo, ali je Kindle dober bralnik ali ne, v resnici pridemo nazaj do naslova tega prispevka – ali je višja ločljivost, ki omogoča tudi branje dokumentov PDF, vredna približno 100 evrov, kolikor je novinec dražji od predhodnika? Za nekoga da, za drugega pač ne. Tisti prvi se bodo morali pozabavati še z dostavo, saj Američani Voyagea k nam zaenkrat še ne pošiljajo.  

Kindle Voyage

Prodaja: Amazon.

✓    Odličen visokoločljiv zaslon, tipke za obračanje strani. Lažji in tanjši od predhodnika.

✗    Tipke so le virtualne, visoka cena.

4541760

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji