Avtor - Matjaž Klančar

  • HP Color Laserjet 2550

    Hewlett-Packard s svojimi tiskalniki nikoli ni slovel kot najcenejši ponudnik, temveč je vzdrževal sloves kakovosti, zanesljivosti in enostavne rabe/namestitve. Cena je bila vedno tisto, kar "ni pomembno", oziroma je na kupčevi lestvici odločitev nekje pri dnu. Pravzaprav tako trdijo še danes (ne dolgo tega smo imeli v rokah tak dokument), pa vendar se po drugi strani začenjajo ozirati tudi po trgu, ki je cenovno najbolj občutljiv. Najmanjši barvni Laserjet, model 2550, je že eden izmed izdelkov, ki na ta trg zelo resno računajo. To je še edini Hewlett-Packardov barvni laserski tiskalnik, ki ne tiska v enem prehodu, temveč za doseganje nižje cene uporablja cenejšo (in slabšo) tehnologijo tiskanja v več prehodih.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • OKI B6300N

    O novem OKIju B6300, ki smo ga preizkusili tokrat, smo skoraj vse povedali že ob preizkušanju modela B6200 v lanski novembrski številki. Modela se namreč razlikujeta le v malenkostih.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Kyocera FS-9520DN

    Poroka fotokopirniške in tiskalniške hiše je pred časom sestavila podjetje Kyocera Mita, najboljši rezultati te zveze pa so že vidni pri najzmogljivejših laserskih tiskalnikih in večnamenskih napravah te znamke. Združili so namreč hitre tiskalne pogone (iz fotokopirnih naprav), tehnologijo trajnega tiskalnega valja (ki ga je razvila Kyocera) in prav tako Kyocerine krmilnike. Njihov najzmogljivejši tiskalnik FS-9500DN (format A3) je tudi pri nas že nekaj časa najboljši na lestvici, zdaj pa smo preizkusili njegovega naslednika z oznako FS-9520DN. Namenjen je večjim podjetjem, ki natisnejo največ 300.000 strani na mesec ali povprečno približno 55.000 strani na mesec.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:03 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Epson EPL-6200L

    Epson zadnje čase s poceni laserskimi tiskalniki kar dobro napreduje. Nazadnje smo preizkusili barvni model, tokrat pa njihov najcenejši črno-beli. Model EPL-6200L je tiskalnik GDI z ločljivostjo 600 pik na palec (gonilnik ne zmore programske simulacije večje ločljivosti), hitrost pogona pa je 20 strani na minuto. V Epsonovem programu je tudi model 6200 (brez L), ki ima ločljivost 1200 dpi in gonilnike PCL in postscript 3, vendar ga še nismo preizkusili. Omenjamo ga zato, ker je kar nekako nenavadno, da ima na videz enak tiskalnik pogon z drugačno (pravo, optično) ločljivostjo. Upali bi si trditi, da je v modelu L le programsko znižana na 600 pik na palec.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Canon Lasershot LBP-3200

    Canon med laserskimi tiskalniki ni tako zelo dejaven. To je gotovo posledica pogodbe s Hewlett-Packardom o nekonkuriranju na tem področju (Canon za Hewlett-Packard izdeluje laserske pogone). Pa vendar vsake toliko trgu ponudijo izdelke, ki so zanimivi. Eden takih je gotovo mali "opekač", kot smo ga zaradi videza šaljivo poimenovali - model LBP-3200.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik
  • Brother HL-4200CN

    To, da tiskalnikov velikokrat ne izdelujejo podjetja, ki se nanje "podpišejo", je že dolgo znano, ne nazadnje tudi Hewlett-Packard za svoje laserske tiskalnike uporablja pogon, ki ga izdeluje (in ga je tudi razvil) Canon. Kar nekajkrat smo zasledili tudi primere, ko sta si bila dva tiskalnika navzven, pa tudi po drobovju, enaka ko jajce jajcu. Natanko to se nam je zgodilo tudi tokrat - prejšnji mesec smo preizkusili Tallyjev model 8024, tokrat pa Brotherjev HL-4200CN. Tiskalnika sta navzven skoraj popolnoma enaka, enaka sta tudi, ko ju razdremo, enaka sta po tehničnih specifikacijah, kljub temu pa drugačni gonilniki in strojna programska oprema prispevajo k temu, da ima Brotherjev tiskalnik kar nekaj boljši barvni odtis. Mimogrede, tiskalnika ne izdelujeta niti Tally niti Brother, temveč Xerox.

    Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi
  • Kapljica na kapljico...

    Nekoliko starejši med nami se še spominjamo, kako smo včasih z besedno zvezo "barvni tiskalnik" pomislili na matrični tiskalnik z več barvnimi trakovi. Kakovost takega tiska je bila seveda obupna, predvsem pa ni omogočala tiskanja bitnih slik, temveč bolj ali manj le besedilo. Pa vendar so svoj pohod takrat že začenjali brizgalni tiskalniki, le da se barvni modeli še niso najbolje prijeli. Danes je jasno - ob pojmu "barvni tiskalnik" najprej pomislimo na brizgalni tiskalnik. Resda so barvni tudi laserski tiskalniki, vendar so za domačo rabo še predragi, predvsem pa kakovost njihovega odtisa (vsaj fotografskega) brizgalnim ne seže do kolen.

    Objavljeno: 25.2.2005 20:37 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2005
  • Epson Stylus C86

    Epsonovi tiskalniki serije Stylus C8x so bili ob predstavitvi deležni precejšnje pozornosti, saj so napovedovali hitrost in kakovost tiskanja, ki naj bi ob zid spravila tudi laserske tiskalnike. Prvi tak tiskalnik je bil C80, kasneje so ga nadgradili na C82, nato C84, sedaj pa smo pod roke dobili C86. Take evolucijske nadgradnje ponavadi prinesejo nekoliko višjo hitrost tiskanja, ostale značilnosti pa ostanejo enake, v primeru serije C8x pa se je zgodila še sprememba tipa barvila, ki je sedaj suspenzijsko. Tokrat pa smo bili kar presenečeni, ko najnovejšemu modelu C86 nismo mogli najti prav nobene prednosti v primerjavi s predhodnikom - C84. Tiskalnika sta enako hitra, vsebujeta enake glave in kartuše, glede na testne izpise, ki smo jih natisnili, pa je tudi kakovost tiska popolnoma enaka. Lahko bi torej rekli, da je razlika le v oznaki. Vendar bi s tem vendarle spregledali bistveno razliko - C86 je skoraj pol cenejši kot C84. Pri Epsonu (ali morda distributerju?) so očitno spoznali, da se brizgalniki s ceno nad 40.000 tolarjev ne prodajajo prav dobro in so ceno drastično znižali. Naj vseeno na hitro ponovimo glavne odlike "novega" tiskalnika. C86 ima ločene barvilne kartuše, ki so napolnjene s suspenzijskim barvilom (Epson ga imenuje Durabrite). Slednje se odlikuje z dobro trajnostjo odtisa in dobro kakovostjo tiska na navadnem papirju, vendar so barve (predvsem rdeča) zato vendarle nekoliko blede (čeprav je Epson na tem področju naredil velik kakovostni korak). Fotografije na navadnem papirju so boljše kot pri konkurenci, medtem ko bi bila kakovost besedila lahko boljša. Je pa zato tiskanje besedila dokaj hitro, saj tiskalnik v enem prehodu natisne 2 cm širok pas. Žal besedila ne tiska obojesmerno, kar bi tiskanje še pohitrilo. Kakovost fotografije na svetlečem papirju je dobra (tiska lahko do roba, tudi na papir A4), vendar je raster precej bolj viden kot pri konkurenci. In to kljub temu, da je tako tiskanje v najboljši kakovosti dokaj počasno - za fotografijo velikosti 10 × 15 cm potrebuje skoraj tri minute.

  • HP Photosmart 8450

    Hewlett-Packard je bil prvi, ki je na enem svojih brizgalnikov pred leti uvedel šest-barvno (oz. t.i. "foto") tiskanje, vendar ga je kmalu potem tudi spet ukinil. No, v zadnjih letih svojo šest-barvno tehnologijo ponovno tržijo in to uspešno. Celo Hewlett-Packardovi prodajalci bodo sicer priznali, da pri tem ne dosegajo take kakovosti izpisa kot npr. Epson ali v zadnjem času Canon, toda serija tiskalnikov Photosmart je vseeno zelo popolna in zmogljiva.

  • HP Deskjet 5740

    Deskjet 5740 je Hewlett-Packardov tiskalnik nove generacije in uporablja nove kartuše, ki smo jih podrobno opisal v novembrski številki Monitorja. Je stopnjo nižje od takrat preizkušenega modela 6540, ki je trenutno HPjev najmočnejši štiri-barvni model. 5740 deluje nekoliko bolj plastično, kar se vidi tudi po kaseti za papir, ki je precej osnovna. Kljub temu sam prepoznava tip papirja, avtomatska pa je tudi kalibracija ob menjavi glav (kar v tem cenovnem razredu ni običajno).

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji