Testi - Veliki preizkusi

 • LCD tudi za DTP

  Da so dnevi navadnim monitorjem s katodno cevjo šteti, smo zapisali že davno. Da je danes v računalniških prodajalnah že kar težko najti tak monitor, tudi. Še več - danes je že skorajda nesmiselno kupiti 15-palčni LCD, saj stanejo 17- in 18-palčni le nekoliko več in počasi postajajo t.i. "mainstream". Pomislek, ki ostaja, je le v nekoliko preveliki ločljivosti (1280 × 1024 pik) za poslovno rabo, ki jo nudijo 17-palčni modeli.

  Objavljeno: 4.10.2005 23:32 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Fenomen Google

  Najboljši spletni iskalnik, najbolj prepoznavna blagovna znamka na svetu, beseda, ki se je v različnih oblikah naselila v slovarje vseh večjih jezikov, podjetje, ki ga sicer ni treba posebej predstavljati - Google je vse to in še več. Google je svojevrsten fenomen sedanjega časa.

  Objavljeno: 4.10.2005 22:08 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Vračanje izgubljenih podatkov

  Najbrž ste že vsaj slišali, da se je komu pokvaril disk. In najbrž ste sklenili, da se vam kaj takega že ne bo zgodilo. Takoj, ko se bo pojavil pravi trenutek, boste vsa svoja besedila, slike z družinskih dopustov, preglednice osebnih financ in sploh vse podatke arhivirali in posneli na prenosni nosilec, na primer CD ali DVD. Potrebujete le nekaj časa, da dokumente uredite (v kolikor niste tega počeli sproti), jih trajno zapišete na prenosljivi nosilec in vseh skrbi bo konec. V kolikor ste povprečni uporabnik računalnika tega seveda niste nikoli naredili, saj niste "našli časa", ste čakali, da dopolnite zbirko fotografij ali samo zaključite besedilo, na katerem trenutno delate. Povprečni uporabnik na arhiviranje in shranjevanje dokumentov praviloma pozabi, vse do trenutka, ko gre nekaj narobe. Disk se pokvari in dokumenti se preselijo v večna lovišča.

  Objavljeno: 4.10.2005 21:04 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Varnost v spletu

  Računalništvo ima ob vseh dobrih straneh, ki jih prinaša, tudi svojo temno plat. Ko je bilo domače računalništvo v povojih, je uporabnikom največja nevarnost pretila z disket, okuženih s katerim od maloštevilnih virusov. Deset let pozneje se je začela spletna revolucija. Vse več domačih uporabnikov je dobilo priložnost najprej občasne klicne, v zadnjih letih pa stalne širokopasovne povezave v svetovni splet. V začetku je bila spletna ponudba "nedolžna": uporabniki so večinoma brskali po enostavnih spletnih straneh ter prebirali in pošiljali besedilno elektronsko pošto. Nekateri so prek spleta prenašali tudi raznovrstne datoteke. Z leti so spletne strani postale zapletenejše, poleg enostavnih strani v zapisu html so spletni mojstri in "mojstri" pričeli uporabljati več drugih tehnologij, tudi takih, ki omogočajo zlorabo. Primer so programi v javascriptu in programi ActiveX. Tudi k elektronskim sporočilom pripete datoteke so postale vsakdanjost. Prav zlonamerne priponke ponavadi predstavljajo največjo nevarnost za varnostno neosveščenega uporabnika.

  Objavljeno: 4.10.2005 20:44 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Branje diapozitivov

  Optični bralniki fotografskega filma še vedno povezujejo analogno in digitalno fotografsko tehnologijo. Še pred nekaj leti so bili praktično edini način za kakovosten prenos diapozitivov in negativov, posnetih z analognimi fotoaparati, v digitalno obliko. Resda so na trgu že dolgo na voljo številni namizni optični bralniki, ki že v nižjem cenovnem razredu ponujajo zadovoljivo kakovost branja papirnih predlog, a kakovosti, ki jo zagotavljajo namenski bralniki za diapozitive in negative, ne dosegajo. Eden od razlogov za to je tudi vmesna stopnja - razvijanje fotografij na fotografskem papirju.

  Objavljeno: 24.9.2005 11:24 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Tehnologija digitalnih fotoaparatov

  V zadnji lanski številki smo pisali o digitalni fotografiji v praksi, s tem člankom pa se bomo lotili tehničnega ozadja digitalne fotografije.

  Objavljeno: 18.9.2005 22:39 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Glasba v gigabajtih

  Format MP3 se je že trdno zasidral v vseh vejah zabavne elektronike. Večina sodobnejših naprav zna predvajati posnetke v njem, v boj za čim večji kos pogače pri predvajalnikih pa so se podala tudi podjetja, ki na svojem repertoarju doslej še niso imela teh naprav.

  Objavljeno: 18.9.2005 14:58 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • SLR digitalno

  Digitalni fotoaparati z izmenljivimi objektivi so bili še pred dvema letoma dokaj zapostavljeni predvsem zaradi visokih cen, pa tudi izbor je bil dokaj pičel. Na voljo je bilo skoraj več vrhunskih, a pregrešno dragih izdelkov, kakor takšnih, ki bi bili primerni tudi za nepoklicne fotografe. Šele z oznanitvijo Canonovega modela 300D se je spremenila cenovna dostopnost in kmalu so mu sledila tudi druga podjetja. Danes je na voljo trinajst polprofesionalnih in amaterskih digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi, ki se razlikujejo po ceni in zmogljivosti. Prav te fotoaparate smo preizkusili in ocenili.

  Objavljeno: 1.9.2005 22:03 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Televizija na kartici

  TV kartice niso prav nič novega, saj smo o njih v Monitorju pisali že pred desetimi leti, na voljo pa so bile tudi že prej. Zapolnjujejo preprosto potrebo uporabnikov, da bi na računalniškem monitorju, ki je tako ali tako "videti podobno" kakor televizor, lahko prikazovali tudi televizijski signal. Da bi torej v računalnik "vtaknili" antenski kabel in s tem monitor spremenili (tudi) v televizijski zaslon - in to takega, ki bi v oknu prikazoval televizijski program, medtem ko bi lahko še naprej uporabljali "računalniške" zmogljivosti.

  Objavljeno: 1.9.2005 19:40 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Stisnjeno predvajanje videa

  Filmi, zapisani v formatu DivX, so v osebnih računalnikih že zelo razširjeni. Žal računalniški monitorji niso najbolj primerni za gledanje filmov, TV izhod grafične kartice pa je navadno predaleč od televizorja v dnevni sobi. Rešitev so samostojni DivX predvajalniki - DVD predvajalniki, ki znajo s CDjev in DVDjev predvajati filme DivX.

  Objavljeno: 25.6.2005 14:13 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
ph