Testi - Veliki preizkusi

 • Kako do svojega spletnega dnevnika

  Spletni dnevniki ali blogi so trenutno precej kontroverzna tema pogovorov. Medtem ko eni trdijo, da se zaradi blogov spreminja svet, še posebej novinarski, so drugi do njih bistveno bolj skeptični in poudarjajo, da je število bralcev in piscev zanemarljivo v primerjavi s številom uporabnikov drugih medijev. Očitno pa je, da so blogi vroča tema, saj praktično ni več revije, časnika ali oddaje, v kateri ne bi bilo vsaj nekaj besed namenjenih zadnjemu fenomenu interneta. Večina člankov govori o tem, kaj so blogi in kaj je njihov namen. Upamo si trditi, da skoraj vsak uporabnik interneta že zna odgovoriti na ti dve vprašanji. Tokrat bomo šli korak dalje in poskušali razkriti, kako se povprečen internetni uporabnik loti pisanja svojega bloga.

  Objavljeno: 26.9.2006 11:30 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Digitalni videorekorderji

  Računalniške naprave in tiste, ki jih navadno uvrščamo med zabavno elektroniko, se čedalje bolj prepletajo in ker v naši reviji pišemo o digitalnih fotoaparatih ali, recimo, predvajalnikih MP3, se spodobi, da si ogledamo tudi digitalne videorekorderje. Konec koncev je v vsakem vgrajen čisto navaden "računalniški" zapisovalnik DVD in disk.

  Objavljeno: 5.7.2006 13:35 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Tiskanje, branje, fotokopiranje in faksiranje - z laserjem

  Večnamenske naprave so se dodobra uveljavile v podjetjih, svoj pohod pa nadaljujejo tudi v manjših pisarnah in po domovih. Pri brizgalnih tiskalnikih so te naprave po prodaji že dohitele "navadne" brizgalne tiskalnike, saj za le nekaj tisočakov več omogočajo tudi optično branje in fotokopiranje. Podobno se zdaj dogaja tudi pri laserskih večnamenskih napravah.

  Objavljeno: 5.7.2006 13:34 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Zapisano z laserjem

  Zapisovalniki DVD so se v naših računalnikih že povsem udomačili. Spodoben zapisovalnik stane le še okoli 10 tisočakov, tudi nosilci so na voljo za manj kot 100 tolarjev za kos. Zato ni presenetljivo, da so iz računalnikov že skoraj povsem izrinili le nekaj tolarjev cenejše zapisovalnike CD.

  Objavljeno: 7.6.2006 12:37 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Upravitelji računalnika

  Operacijski sistem sodi k tako osnovni programski opremi računalnika, da ga obravnavamo skoraj kot del strojne opreme. Čeprav že več kot desetletje med izdelovalci operacijskih sistemov močno prevladuje eno podjetje - Microsoft, je razvoj še vedno hiter, kandidatov, ki bi radi zasedli stolček najbolj razširjenega operacijskega sistema, pa je cela vrsta.

  Objavljeno: 5.6.2006 22:49 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Sublimacijski foto tiskalniki

  Digitalna fotografija je končno dobila krila, o tem verjetno ni treba nikogar več prepričevati. Večina uporabnikov, ki danes kupuje fotoaparat, bo verjetno kupila digitalnega, izjema so morda le še zahtevni domači uporabniki, ki si milijona za profesionalen digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi ne more privoščiti. Digitalni fotoaparati so še vedno razmeroma dragi, vendar imajo pred analognimi nič koliko prednosti - uporaba je zastonj (nič filmov), fotografije lahko sproti pregledujemo, lahko jih tudi brišemo, lahko jih pretočimo v računalnik, si tam ustvarimo (tudi spletni) album, ne nazadnje jih lahko čisto običajno razvijamo.

  Objavljeno: 5.6.2006 22:06 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Neoriginalno tiskanje

  Predstavljajte si, da bi novi avtomobili stali le dobrih 100.000 tolarjev, ob posebnih prodajnih akcijah pa še precej manj. Hkrati pa bi liter pogonskega goriva stal 8000 tolarjev. Neverjetno in nemogoče, porečete? V avtomobilski industriji res, v visoko tehnoloških industrijah pa podobni modeli že kar dolgo živijo. Najbolj znan tak model so gotovo brezplačni aparati GSM, katerih vrednost se s časom pokrije s pogovornimi "impulzi". V računalništvu najbolj drastičen podoben primer pa so brizgalni tiskalniki in prav ti nas bodo tokrat najbolj zanimali.

  Objavljeno: 5.6.2006 21:47 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Več gigahertzev in manj nanometrov

  Sodobni procesorji po svojih zmogljivostih zadostujejo za večino nalog, ki jih računalniku naloži povprečen uporabnik. Kljub temu pa razvoj še vedno poteka z nezmanjšano hitrostjo in oba največja izdelovalca procesorjev na trg še vedno pošiljata nove modele, ki svoje predhodnike navadno prekosijo tako po zmogljivosti kot tudi po razmerju med ceno in zmogljivostjo.

  Objavljeno: 5.6.2006 21:15 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Televizorji LCD se pomerijo med seboj

  V prejšnji številki smo ugotovili, da se ploski televizorji zaradi večje ločljivosti in digitalne narave svojih zaslonov precej bolje znajdejo v navezi z računalnikom in so pravzaprav eden od vzrokov, da se peceji čedalje pogosteje naseljujejo tudi v dnevnih sobah. A teorija je eno, resnično življenje pa pogosto nekaj drugega, zato smo se odločili, da preizkusimo nekaj televizorjev LCD in si od blizu ogledamo, kakšne so razlike med njimi.

  Objavljeno: 25.4.2006 12:42 | Kategorija: Veliki preizkusiveč
 • Najpreprostejša pot do fotografije

  V času digitalne fotografije je po eni strani res nepotrebno imeti slike na fotografskem papirju, saj jih je bolje pregledovati na računalniškem zaslonu ali celo televizorju, kakor pa listati po albumih, ki po možnosti zasedejo še veliko prostora. Pa vendar marsikdo še vedno prisega na klasični fotografski papir.

  Objavljeno: 25.4.2006 10:29 | Kategorija: Veliki preizkusiveč