Teme - e-knjige

 • Prodaja elektronskih knjig pada

  Založniki in knjigotržci so razkrili, da je bilo lani prodanih za dobro desetino manj elektronskih knjig kot leto poprej. Rezultati so zanje skrb vzbujajoči, saj jim elektronske knjige v primerjavi s klasičnimi kljub nižji ceni prinesejo več iztržka. Elektronske knjige so cenejše za izdelavo, se ne posojajo in jih ni moč vrniti v trgovino. Skoraj tri milijarde ameriških dolarjev vreden posel se je zmanjšal za 11 odstotkov. Zanimivo je, da se je obenem povečala prodaja običajnih knjig. Razlog je v povečanju cen elektronskega čtiva. Če smo pred leti za uspešnico povprečno odšteli 9 dolarjev, danes najuspešnejše elektronske knjige pri Amazonu veljajo od 14 do 15 USD. Zvišanje cen elektronskih različic je številne kupce usmerilo k nakupu tiskanih knjig. Dobra novica je, da ljudje še vedno radi beremo in se je skupna vrednost prodanih knjig (elektronske, zvočne in tiskane) lani zvišala za slabe tri odstotke. Kako se bodo na objavljene rezultate odzvali založniki in prodajalci, ni znano, vemo le, da je edina prava pot zmanjšanje cen.

  Objavljeno: 14.7.2016 09:00 | Teme: e-knjige
 • Amazon bo plačeval avtorje knjig po prebranih straneh

  Amazon si je izmislil nov način, kako bo plačeval avtorje knjig, ki je že povzročil val kritik. Po njihovi novi zamisli, naj bi avtorje, predvsem tiste manj uspešne, plačevali po dejanskem številu strani, ki jih prebere kupec oziroma bralec elektronske knjige.

  Objavljeno: 26.6.2015 01:00 | Teme: Amazon, e-knjige
 • Amazon pod lupo Evropske komisije

  Uradna preiskava Evropske komisije se je v imenu varovanja konkurence spet lotila ameriškega knjigotržca Amazon. Spletni velikan naj bi sklepal sumljive pogodbe z založniki elektronskih knjig. Najbolj sporne so klavzule, po katerih so založniki Amazonu obvezani predložiti pogodbe, sklenjene z drugimi prodajalci elektronskih knjig. Zahteva tekmecem otežuje razvoj novih storitev in izdelkov, obenem pa Amazonu zagotavlja vedno najugodnejše pogoje pri prodaji elektronskih knjig.

  Objavljeno: 12.6.2015 02:00 | Teme: Amazon, e-knjige
 • Sony piratizira

  Vdor v omrežje podjetja Sony je razkril marsikatero sočno podrobnost o podjetju. Zadnja zanimivost razkriva, da so Japonci na svojih strežnikih med drugim hranili piratski kopiji knjig o hekanju. Gre za priznana naslova s področja računalniške varnosti, Inside Cyber Warfare in Hacking: The Next Generation. Ironija je očitna. Sony, ki zagovarja strogo politiko zaščite avtorskih pravic, sam krši dotične zakone. Kaj si o tem misli založnik omenjenih knjig (O’Reilly) ni znano, prav tako pa izjave v zvezi z dogodkom niso želeli posredovati niti Japonci.

  Objavljeno: 19.4.2015 10:00 | Teme: Sony, e-knjige, piratstvo, vdor
 • Amazon, iskalnik piratskih knjig

  Na spletni tržnici z dodatki za brskalnik Chrome se je pojavil izdelek, ki bo nedvomno dvignil marsikatero obrv v prostorih spletnega knjigotržca Amazon. Gre za dodatek LibGen, ki Amazonovo spletno stran spremeni v iskalnik piratskega čtiva. Uporaba je preprosta, medtem ko brskamo med virtualnimi policami knjigarne Amazon, nam LibGen v ozadju z iskalnikom Library Genesis prečesava splet in išče piratske različice knjig, ki se znajdejo pod našimi prsti v osrednjem uporabniškem vmesniku uradnega Amazona. Z nekaj manjšimi nevšečnostmi dodatek deluje, zato bo zagotovo kmalu odstranjen. Kdor ga želi, naj pohiti.

  Objavljeno: 4.8.2014 05:00 | Teme: Amazon, chrome, e-knjige
 • Norveški projekt digitalizacije knjig

  V številnih državah po svetu danes potekajo razni projekti digitalizacije knjig, predvsem starejšega, nacionalno in zgodovinsko pomembnega gradiva. Toda nobeden od projektov ni tako ambiciozen in celovit, kot digitalizacija knjig na Norveškem.

  Objavljeno: 15.12.2013 01:00 | Teme: e-knjige, internet
 • Digitalne knjige za klasične bralce

  Zaživela je Amazonova storitev Matchbook, ki kupcem klasičnih knjig po ugodni ceni (3 dolarje ali manj) ponuja digitalne različice že kupljenih naslovov. Servis spočetka nudi več kot 70.000 knjig. Seznam se bo širil dnevno. Do kupčije so upravičeni kupci klasičnih knjig od leta 1995 naprej. Poceni elektronske knjige bodo podpirale znane Amazonove priboljške, med katerimi ne manjkata niti sinhronizacija Whispersync niti prikaz podrobnosti s pomočjo funkcije X-Ray. Trenutno podprti naslovi so navedeni v priloženi povezavi.

  Objavljeno: 30.10.2013 09:00 | Teme: Amazon, e-knjige
 • Slovenska mobilna knjižnica

  Izšla je virtualna knjižnica Slovenije. Gre za mobilnim napravam (iOS, Android) prilagojeno različico bibliografskega sistema COBISS/OPAC. Program mCOBISS uporabnikom prvenstveno omogoča iskanje in rezervacijo knjig, časopisov, revij ter DVDjev. Izbiro olajšajo osebni seznami priljubljenih knjig in lestvica najbolj branih naslovov. Aplikacija omogoča še podaljševanje roka izposoje in iskanje posamezne knjižnice z navodili za pot. Vključenih knjižnic je več kot štiristo. Zanimiv izdelek si bomo pobliže ogledali v prihodnji številki revije.

  Objavljeno: 5.9.2013 08:00 | Teme: e-knjige
 • Novi Kindle in stare knjige

  Amazon je predstavil drugo generacijo osvetljenega elektronskega bralnika Kindle Paperwhite. Novinec bo glede na predhodnika imel boljši kontrast in učinkovitejšo vgrajeno lučko. Bo hitrejši, povezan z družabno storitvijo Goodreads ter omogočal listanje po knjigi z ohranitvijo trenutne pozicije. Novi Kindli bodo na voljo 5. novembra, žal ne za Slovence.

  Objavljeno: 4.9.2013 10:00 | Teme: kindle, Amazon, e-knjige
 • Tudi v Sloveniji premiki pri e-knjigah     

  O e-knjigah, seveda pa tudi e-bralnikih in aplikacijah za različne mobilne naprave, smo pri Monitorju že ogromno pisali, a večinoma je šlo za tuje produkte, stanje v Sloveniji pa smo vedno označili za razmeroma slabo. Očitno pa se tudi pri nas očitno prebujajo elektronske knjige.

  Objavljeno: 19.7.2013 | Teme: e-bralnik, e-knjige

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji