Objavljeno: 20.2.2024

KROŽNOST V INDUSTRIJI

 Zbornica elektroindustrije in projektni partnerji CIRCI so 14. februarja 2024 organizirali zaključno konferenco projekta na sejmu IFAM v Ljubljani. Dogodek z naslovom »Krožnost v industriji« je povzel vse neverjetne dosežke zadnjih dveh let, med katerimi je tudi vzpostavitev slovenske baze sekundarnih materialov.

 

Številni obiskovalci so se na sejmu IFAM pridružili pri predstavitvi uspehov prejemnikov CIRCI inovacijskih vavčerjev, kjer so podjetja predstavila svoje inovativne rešitve za ponovno uporabo sekundarnih materialov v proizvodnih procesih. Izbrana podjetja ADRIA MOBIL, TERMIT, LIVAR, OGRAJE KOČEVAR, ELVEZ, ROTO ECO in CAP so v okviru projekta CIRCI prejela vavčerje v vrednosti 15.000 €. S to spodbudo so imela podjetja 6 mesecev časa za testiranje inovativnih rešitev na področju krožnega gospodarstva v industriji.

 

Predstavnica vodilnega partnerja in direktorica Zbornice elektroindustrije Andreja Hlišč, je predstavila prvo slovensko bazo sekundarnih materialov (www.circi.si) in povabila vsa zainteresirana podjetja, da v bazo vpišejo svoje tokove sekundarnih materialov.

»Podjetja lahko s pomočjo baze podatkov najdejo surovine, ki jih potrebujejo, izmenjajo izkušnje in skupaj z raziskovanimi inštitucijami kujejo nove inovativne metode uporabe materialov, ki ostanejo v proizvodnji« je dodala Hliščeva.

 

Pod vodstvom Bojana Podgornika z Inštituta za kovinske materiale in tehnologije je potekala zanimiva okrogla miza, ki je združila odločevalce, strokovnjake za materiale in podporne organizacije, ki so razpravljali o pomembnosti podpirajočega poslovnega in zakonodajnega okolja za nemoten zeleni prehod v industriji. Predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za kohezijsko politiko in regionalni razvoj, norveškega grozda EYDE, predstavniki Gospodarske zbornice Slovenija in slovenskega orodjarskega grozda TECOS so razpravljali o podpornem ekosistemu in inovativnosti v zelenem prehodu.

Projektni partnerji želijo svoje izkušnje deliti tudi z drugimi državami in regijami, zato so izdali priročnik z napotki kako zgraditi sekundarno bazo materialov. Želja za nadaljevanje projekta je vzpostavitev podobnih baz kot sta norveška in slovenska tudi v evropskem prostoru – z namenom večje krožnosti v industriji.

Za več informacij se lahko obrnete na Zbornico elektroindustrije ali pa obiščete stran www.circi.si.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji