Objavljeno: 15.5.2001

Zniževanje cen računalnikov

Nižje cene sestavnih delov, manjše povpraševanje in huda konkurenca so glavni razlogi, da veliki proizvajalci napovedujejo skorajšnje znižanje cen osebnih računalnikov. Po nekaterih ocenah naj bi se cene računalnikov znižale od 20 do 40 odstotkov, odvisno od proizvajalca in tržišča. Največje znižanje cen napoveduje Compaq, ki bo v ZDA cene računalnikov za poslovno rabo znižal kar za 31%, sledijo pa mi Hewlett Packard (-28%) ter Dell (-20%).

Analitiki na ta korak gledajo predvsem kot sredstvo za prevzem tržnega deleža. Tekmeci namreč želijo obnoviti boj z družbo Dell, ki je bila v zadnjih letih najbolj uspešna, tudi zaradi agresivnih cen, vendar so zdaj pogoji spremenjeni. Dell nima več toliko zaloge v maržah, tekmeci pa so uspešno posneli dejavnike, ki so prispevali k uspehu družbe Dell.

Toda cene gredo navzdol predvsem zaradi vse cenejših sestavnih delov. Med vsemi k znižanju cen računalnikov najbolj prispevajo cenejši pomnilniki in dejanske ter napovedane nižje cene procesorjev. Za sistem s procesorjem Pentium III s taktom 1 GHz, 128 MB RAM in 40 GB velikim diskom Dell tako v ZDA zahteva 1.100 dolarjev, Compaq pa za sistem z enakim procesorjem, 256 MB RAM in 20 GB velikim diskom 1.300 dolarjev. Občutno so se znižale tudi cene sistemov opremljenih s procesorji Pentium 4. Hewlett Packard je v Veliki Britaniji cene tovrstnih sistemov znižal kar za 40%.

http://www.compaq.com

http://www.dell.com

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji