Objavljeno: 5.3.2001

Začetek prodaje ADSL se bliža

Na spletnih straneh Telekoma se je nekako neopazno pojavila sprememba cenika telekomunikacijskih storitev, ki sedaj vsebuje tudi postavko ADSL. Upati torej je, da si bodo najbolj zagreti to hitro povezavo lahko že kmalu privoščili. Cenik navaja, da znaša priključnina 30.000 tolarjev, mesečna naročnina pa 3000 tolarjev (vse z DDV). Vendar pa to še ni cena, ki jo bomo plačali uporabniki, ampak je namenjena le ponudnikom storitev (beri - internetskim ponudnikom). To vsoto bo za vsakega uporabnika Telekom zaračunaval ponudnikom, ti bodo prišteli še svojo ceno, vse skupaj pa bomo plačali uporabniki. Pri čemer ne gre pozabiti, da bo Telekom ADSL priklapljal le tistim uporabnikom, ki imajo ISDN (čeprav tehnično za to ni nikakršnega razloga). Uporabniki bomo na koncu plačali ISDN Telekomu, ADSL pa internetskemu ponudniku.

Samo storitev bodo končnim kupcem torej prodajali ponudniki storitev in ne sam Telekom, zato smo se pozanimali, kakšno je stanje na tem koncu. Pri SiOLu o storitvi ADSL zaenkrat še nočejo povedati ničesar, neuradno pa je slišati celo, da jih je Telekomov cenik kar nekoliko presenetil. Telekom je namreč o ceniku storitev ADSL hkrati obvestil vse internetske ponudnike, kar kaže, da tokrat SiOL morda le ne bo več priviligiran, kot je bil pri uvajanju ISDNa in ISDN paketov (in pri uvajanju številke 0880). Pritožbe na Urad za varstvo konkurence, ki so jih sprožili drugi ponudniki so očitno zalegle.

Kljub vsemu pa pogodba, ki jo Telekom ponuja v podpis internetskim ponudnikom ni popolnoma taka, kot bi si jo želeli. Od ponudnika, ki hoče ponuditi ADSL namreč zahteva povezavo ATM, ki je izredno draga, popoln cenik za vzpostavitev zveze ATM pa še vedno ni znan (pogodba je torej nepopolna). To je še posebej zanimivo zato, ker SiOL tehnologijo ATM očitno uporablja že vsaj eno leto. Mimogrede - v tujini je ena od možnosti, ki jo telekomi ponujajo ponudnikom internetskih (ADSL) storitev tudi fizična namestitev opreme v prostorih telekoma (z najemno pogodbo), s čemer odpade potreba po dragem ATMu, pa še interna povezava je s tem lahko hitrejša od ATMovskih 150 Mb/s. Slovenski Telekom te možnosti ne predvideva.

Kakorkoli že, Telekom je za konec meseca februarja napovedoval tiskovno konferenco, kjer naj bi uradno predstavili začetek prodaje ADSL in hkrati objavili vključitev prvega uporabnika (rok je sedaj prestavljen). Takrat bomo verjetno izvedeli tudi hitrostne vrednosti na katere bo Telekom omejil uporabnike. Podobno bodo verjetno počeli tudi sami internetski ponudniki, saj trenutna infrastruktura enostavno ne omogoča, da bi lahko uporabnikom prepustili vseh teoretičnih 8 Mb/s, ki jih omogoča ADSL. Nenazadnje tudi v ADSLovsko bolj razvitih državah hitrosti omejujejo na 700 Kb/s ali 1 Mb/s. Kar pa je še vedno precej več kot 64 Kb/s ali 128 Kb/s kolikor zmore ISDN.

Telekom namerava >>v prvem valu<< prodati 5000 priključkov ADSL, do konca letošnjega leta pa kar 20.000.

Zadnja novica: SiOL je že oblikoval ceno za enega izmed >>paketov<<. Priključnina znaša 30.000 tolarjev, mesečna naročnina 12.600 tolarjev, hitrost prometa pa je omejena na 512 Kb/s (oz. 128 Kb/s v drugi smeri). Ta cena velja za uporabnike, ki s(m)o bili do sedaj testni, javna prodaja pa se še nekaj časa ne bo začela. Še vedno sta namreč >>v pogonu<< le dva DSLAMa (centrali ADSL) - v Cankarjevem domu in na Cigaletovi v Ljubljani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji