Objavljeno: 15.5.2001

Windows XP v prodaji že 25. oktobra, kasneje tudi v slovenščini

Microsoft je potrdil, da bo nova različica operacijskega sistema za namizne računalnike Windows XP, na tržne police prišla že 25. oktobra. S tem so odgovorili na nekatere špekulacije, da bo objava izdelka kasnila. Na ta dan bo Microsoft objavil obe uporabniški različici, torej Windows XP Home Edition za domačo rabo in Windows XP Professional Edition za profesionalno rabo. Microsoft še noče razkriti cenovne politike okoli nove različice izdelka, niti načina, kako bodo Windows XP uporabljali OEM partnerji za vgradnjo v nove računalnike. Razvoj operacijskega sistema se medtem nadaljuje in kmalu bo prišel iz razvojnega stanja (beta) v predprodukcijsko različico (prerelease). Slednji sta načrtovani vsaj dve.

Na 6. NT konferenci v Portorožu je med tem Microsoft Slovenija potrdil, da bo Windows XP na voljo tudi v slovenskem jeziku, z običajnim zamikom za objavo angleške različice, torej okoli tri mesece kasneje. Žal pa bo prevedena le različica Windows XP Professional Edition , torej za profesionalno rabo, medtem ko slovenske različice Windows XP Home Edition ne bo. Uporabniki, ki želijo uporabljati slovenske Windowse tudi doma, bodo tako morali še naprej uporabljati zadnjo prevedeno različico, to je Windows ME, vsaj dokler bo ta še v prodaji.

Microsoft je malo pred potrditvijo datuma o začetku prodaje Windows XP spregovoril tudi o strežniških različicah okolja. V nasprotju s pričakovanju strežniške različice ne bodo nosile ime Windows XP temveč Windows 2002 (Server, Advanced Server, Data Center Server), s čimer naj bi poudarili razlike med temi in uporabniškimi izdelki. Strežniške različice bodo hkrati prišle na vrsto kasneje, začetek prodaje pa je pomaknjen na nedoločen datum v letu 2002. Pri teh izdelkih je razvoj še razmeroma na začetku, saj razvijalci še niso niti določili obsega vseh novosti.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji