Objavljeno: 26.2.2001

Vsesplošna dostopnost orodij za izdelavo virusov

Med izdelovalci antivirusnih programov je precej prahu dvignilo nedavno hitro širjenje virusa Ana Kornikova, ki je bil narejen s pomočjo javno dostopne orodjarne za izdelavo virusov. Avtor orodja K]Alamar's Vbs Worms Creator je tega sicer že umaknil s spleta, kljub temu pa nevarnost ostaja. Protivirusna podjetja namreč menijo, da je večina virusov narejenih z uporabo podobnih na spletu precej razširjenih orodjarn za njihovo izdelavo. Po nekaterih ocenah je takšnih pripomočkov približno sto.

Pripomočki za izdelavo so se pričeli širiti s pojavom makro virusov, danes pa je na voljo široka paleta orodji za izdelavo različnih vrst črvov, virusov, ki okužijo zagonsko področje diska in takšnih ki okužijo datoteke. Strokovnjaki opozarjajo, da izdelava virusov s pomočjo takšnih pripomočkov ne zahteva nobene posebne spretnosti ter da je mogoče zelo sofisticirane in uničevalne viruse izdelati le z osnovnim obvladovanjem uporabe okenskega vmesnika. Orodja za izdelavo virusov sicer uporabljajo tudi razna podjetja za preverjanje učinkovitosti zaščite mrež.

Protivirusna podjetja predlagajo različne rešitve v borbi proti takšnim virusom, vsi pa svetujejo podjetjem naj blokirajo izvajanje datotek, ki vsebujejo kodo Visual Basic ter takšne z dvojnimi končnicami, kot je to primer pri virusih Ana Kornikova in znanemu ljubezenskemu hrošču.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji