Objavljeno: 29.6.2001

Oracle 9i že v prodaji

Po napovedi pred nekaj meseci so pri družbi Oracle junija tudi uradno predstavili novo različico svojega poglavitnega izdelka, podatkovnega strežnika Oracle 9i. Nova različica premore čez 400 novosti, med katerimi so izboljšana podpora za stopnjevano razširljivost (scalability) in razpoložljivost (availability). Obenem so pri Oraclu osvežili cenovni model, ki je zdaj še bolj konkurenčen poglavitnim tekmecem. Cene so zdaj nižje in poenotene. Za različico Oracle 9i Standard Edition je treba odšteti 15.000 dolarjev za procesor (ne glede na tip), za Enterprise Edition pa 40.000 dolarjev na procesor, s čimer so cenejši kot doslej, predvsem pa glede na tekmece. Na voljo so tudi trije dodatki, Oracle 9i Real Application Cluster, Oracle 9i OLAP in Oracle 9i Data Mining, katerih cena je enotna in sicer 20.000 dolarjev na procesor za vsakega.

Ena najpomembnejših novosti je izboljšan sistem za združevanje strežnikov v gruče imenovan Real Application Cluster, ki nudi precej večjo in skoraj linearno stopnjevano nadgradljivost, kot dosedanja različica in tekmeci. Sistem omogoča, da strežnike dodajamo v gruče po potrebi, Oracle 9i pa s pridom uporabi nova sredstva brez sprememb v nastavitvah. Z novim sistemom so pri Oraclu izpolnili obljubo, da bo Oralce 9i bil sposoben strežbe milijona pogledov na sekundo, delati z milijonov uporabnikov sočasno in opraviti milijon transakcij na sekundo.

Med poglavitnimi novostmi je tudi nov modul za sistemski nadzor Oracle Data Guard, ki omogoča avtomatizacijo številnih doslej ročnih opravil, optimizacija nastavitev, upravlajnje s pomnilnikom, delo s sistemom za povratno beleženje, predvsem pa pomaga pri odpravljanju napak. Po ocenah predstavnikov podjetja naj bi imeli upravitelji zaradi teh novosti do 40% manj dela z vzdrževanjem baze. Oracle 9i ima tudi vgrajena nova orodja za poslovne analize (OLAP) in možnost podpore več logično povsem ločenih strank (podjetij) znotraj ene same baze (Virtual Private Database). Strežnik Oracle 9i je že v prodaji.

http://www.oracle.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji