Objavljeno: 28.2.2001

Nvidia GeForce3

Podjetje Nvidia vse bolj utrjuje položaj vodilnega ponudnika grafičnih pospeševalnikov, tokrat s predstavitvijo nove generacije grafičnih pospeševalnikov z imenom GeForce3. Predstavitev novega procesorja je nekoliko nepričakovana, poleg tega pa preseneča, da so procesor predstavili sprva za platformo Apple MacIntosh. S tem so potrdili svojo podporo za Appleove računalnike, le mesec dni po vstopu na to tržišče.

Novi pospeševalnik vsebuje niz novosti, med katerimi je najbolj odmevno jedro nfiniteFX, sestavljeno iz modula za geometrijo in modula za senčenje, ki skrbi za pripravo 3D scene, pri tem pa lahko uporablja niz transformacij za še bolj realistično sliko in posebne učinke. Za razliko od dosedanjih procesorjev, ki vsebujejo omejeno število učinkov in možnosti njihove rabe, nfiniteFX te omejitve odpravlja, programerji pa lahko ustvarijo celo svoje (razvojni komplet jih bo vseboval čez 100). Procesor premore tudi nov sistem za mehčanje robov HRAA (high-resolution antialiasing) s patentirano tehnologijo Quincunx AA, ki omogoča vrhunsko kvaliteto slike 3D tudi pri najbolj zahtevnih scenah. Novi sistem omogoča tudi do štirikrat hitrejšo izdelavo slik kot dosedanjih procesor GeForce2 Ultra.

Izboljšane so funkcije in možnosti za transformacije in osvetlitve predmetov. Pospeševalnik podpira do 64 MB velik grafični pomnilnik, na platformi Macintosh pa poleg vmesnika VGA podpira tudi novejši digitalni vmesnik Apple Display Connector, ki omogoča kvalitetnejši prikaz slike na zaslonih s tekočimi kristali. Podprta sta tako standarda OpenGL 1.2 kot DirectX 8.

GeForce3 je sestavljen iz 57 milijonov tranzistorjev (GeForce2: 25 milijonov), pri tem pa zmore procesirati 800 milijard ukazov na sekundo, poleg tega pa še 76 milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. Dosega hitrost zapolnjevanja 3,2 milijard senčenih pik na sekundo, podpira pa sliko z zelo visoko ločljivostjo, tja do 2048 x 1536 pik ob 32-bitni globini barv. Procesor deluje s taktom 200 MHz, podpira dostop do pomnilnika pri frekvenci 460 MHz (230 MHz DDR SDRAM) ter vmesnike AGP do 8x. Vsebuje tudi posebno podporo za prikaz televizijske slike z visoko ločljivostjo HDTV.

Kot rečeno bo GeForce sprva na voljo za računalnike Apple PowerMac G4 in sicer kot opcija pri nakupu. Na voljo bo predvidoma že v marcu ali začetku aprila. Zelo kmalu lahko pričakujemo tudi grafične kartice za osebne računalnike PC. Po nekaterih podatkih naj bi prve modele OEM partnerji ponudili sočasno ali le malo za ponudbo družbe Apple.

http://www.nvidia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji