Objavljeno: 25.5.2018 09:00

Nekatere ameriške spletne strani so se umaknile iz EU

Kar nekaj večjih ameriških medijskih spletnih strani je v Evropi trenutno nedosegljivih – med njimi tudi Los Angeles Times. Razlog je seveda nova regulacija GDPR, na katero se strani očitno še niso povsem pripravile.

Namesto da bi tvegale izredno visoke kazni (do 20 milijonov evrov ali 4% letnega prometa), so strani evropskim bralcem raje onesposobili. Seveda se je večina na to pripravila, tako so strani CNN, New York Times, Boston Globe in še mnoge druge še vedno dosegljive.

Po novi regulaciji lahko prebivalci EU zahtevajo vpogled v lastne osebne podatke, ki jih spletne strani hranijo in zahtevajo izbris teh podatkov. Podjetja morajo tudi obveščati uporabnike o morebitnih vdorih, vsaka država pa mora vzpostaviti ustrezno inšpekcijsko službo.  

Zanimivo, da so tudi nekatere spletne storitve prenehale z delovanjem v EU. Ena izmed teh je storitev Unroll.Me, ki nas ob vstopu povpraša, če živimo v EU, če temu potrdimo (ali kasneje, ob vpisu, ugotovijo, da dostopamo iz EU) nam storitev ne deluje. Evropski uporabniki, ki s(m)o storitev uporabljali, s(m)o dobili sporočilo, da je do nadaljnjega naš račun izklopljen. Pravijo, da naj bi šlo za začasni korak, čeprav se lahko zgodi, da enostavno prenehajo z delovanjem v državah EU.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji