Objavljeno: 20.1.2001

Naslednik MP3 - MP3 Pro

Nemški inštitut Fraunhofer, izvirni avtor zapisa MP3, in francosko podjetje Thomson sta napovedala novo tehnologijo za stiskanje zvoka, ki jo lahko označimo tudi kot naslednika sedanjega standarda MP3. Novost, ki so jo poimenovali MP3 Pro, je odgovor na Microsoftov zapis Windows Media Audio (WMA), ki je pri enaki kakovosti zvoka precej učinkovitejši od zapisa MP3.

Toda novi MP3 Pro bo poskrbel še za približno dvakrat večjo stopnjo stiskanja z enako kakovostnim zvokom. Posnetek s pretokom 64 Kb/s naj bi po novem zvenel tako kakor današnji posnetki s pretokom 128 Kb/s. Prednost novega zapisa je tudi združljivost za nazaj, saj bodo nove datoteke MP3 Pro lahko odkodirali tudi današnji odkodirniki, le dodatnega stiskanja ne bodo znali koristno izrabiti.

Po sedanjih načrtih naj bi bil kodek za zapis MP3 Pro pripravljen konec marca, tedaj pa bodo znane tudi druge podrobnosti. Znano pa že to, da MP3 Pro ne bo povsem brezplačen, kakor je bil doslej. Brezplačne naj bi bil za izdelovalce brezplačnih predvajalnikov, medtem ko bo za komercialno rabo treba inštitutu Fraunhofer plačati licenčnino. Za zdaj še ni znano, ali bo MP3 Pro imel algoritme za nadzor avtorskih pravic. Avtorji nameravajo ob koncu razvoja novi standard predlagati organizaciji MPEG, tako kakor so to storili z osnovnim zapisom MP3. Francosko podjetje Thomson naj bi prve predvajalnike MP3 Pro začelo prodajati predvidoma v drugi polovici letošnjega leta.

http://www.fraunhofer.de

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji