Objavljeno: 4.3.2001

Microsoftov novi nadzorniški sistem Topaz

Microsoft je napovedal, da bo na novih operacijskih sistemih in strežnikih zgradil nadzorniški sistem, v okviru katerega je predstavil novo različico nadzorniškega strežnika System Management Server, imenovano tudi Topaz, in Microsoft Operations Manager, orodje za nadzor dogodkov in učinkovitosti sistema. To sta prva dva modula nadzorniškega sistema, s katerim namerava Microsoft omogočiti podporo strategiji .NET. Nadzorniški sistem bo podpiral Windows 2000 Data Center, strežniški sistem za veliko število uporabnikov, s katerim Microsoft konkurira Unixu.

Nekateri deli nadzorniškega sistema bodo na voljo že v naslednji različici Windows 2000 z razvojnim imenom Whistler, vendar bo sistem dozorel predvidoma šele leta 2002 s poznejšo različico Windows 2000, trenutno poimenovano Blackcomb. Pri Microsoftu želijo vključiti v novi operacijski sistem čim več tehnologij in dodatkov, kot so dveri za Microsoft Management Console, podporo za XML in WMI (Windows Management Instrumentation).

Analitiki ocenjujejo, da gradi Microsoft predmetno usmerjeno ogrodje, podobno tistima, ki ju imata Tivoli in Computer Associates. Vendar pa Microsoft postavlja lastne nadzorniške standarde, saj v sisteme vgrajuje WMI, kateremu bo treba prilagoditi programe.

WMI je Microsoftova izvedba standarda WBEM (Web Based Enterprise Managemnt), ki ga v zadnjem času uporabljajo številni nadzorniški sistemi. Decembra so ustanovili Microsoftovo nadzorniško zavezo, ki prepričuje drugim izdelovalcem programske opreme, da izdelke prilagodijo Microsoftovim standardom. Analitiki menijo, da bo Microsoft s to potezo sicer pridobil mala podjetja, velike družbe pa bodo najbrž ostale pri bolj priznanih proizvajalcih tovrstnih sistemov.

Microsoft Management Console temelji na tehnologiji, ki jo je Microsoft licenciral lani: NetIQ. Program omogoča nadzornikom omrežij pregled nad delovanjem računalnikov, strežnikov in vključuje zapisnik dogodkov za centraliziran nadzor, omogoča samodejna opozorila po elektronski pošti ali pozivniku ter ima že vgrajeno zbirko znanja z opisi možnih težav in predlogi za njihovo odpravljanje.

Naslednja različica System Manager Serverja bo omogočala povezavo z imeniškim sistemom Active Directory in podporo za mobilne uporabnike. Kljub temu pa ne bo podpirala mobilnih naprav, kot so mobilni telefoni in ročni računalniki, čeprav so ti ključnega pomena za Microsoftovo strategijo .NET.

Razvojna različica modula Microsoft Operations Manager bo na voljo pred koncem marca, končna različica pa bo prišla na tržišče jeseni. Takrat bo izšla tudi razvojna različica Topaza, končni izdelek pa lahko pričakujemo šele v naslednjem letu.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji