Objavljeno: 29.6.2001

Microsoft zmagal na prizivnem sodišču!

Skoraj natanko leto dni za odločitvijo sodnika Thomasa Penfielda Jacksona, da se mora Microsoft zaradi monopolnega delovanja razdeliti na dva dela, je ameriško zvezno prizivno sodišče razveljavilo to razsodbo in tožbo vrnilo na prvostopenjsko sodišče. Sočasno pa so potrdili predhodno ugotovitev, da je Microsoft uporabljal monopolne metode pri svojem poslovanju.

Tako odločitev sodišča so poznavalci pričakovali, saj je bilo v prvotnem procesu narejenih precej napak, obenem pa je prizivno sodišče mnenja, da kazen z razdelitvijo na dva dela ni ustrezna za očitan prekršek. Prizivno sodišče je v svojem poročilu tudi močno kritiziralo sodnika Jackosna zaradi kasnejšega neprimernega dajanja izjav javnosti in naročilo, da mora morebitni novi proces voditi drugi sodnik.

Ameriško zvezno tožilstvo in tožeče zvezne države imajo sicer možnost pritožbe na vrhovno sodišče, vendar večina opazovalcev meni, da nova ameriška konzervativna vlada tega ne bo podprla. Čeprav proces s to odločitvijo ostaja odprt mnogi menijo, da se je nova ameriška administracija postavila nekoliko bolj na Microsoftovo stran in je zato uspešnost morebitnega ponovnega procesa pod vprašajem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji