Objavljeno: 1.3.2001

Microsoft uspešen na prizivnem sodišču?

V zveznem prizivnem sodišču v Washingtonu te dni poteka razprava o Microsoftovi pritožbi na sodbo sodnika Thomasa Penfielda Jacksona, v kateri je ta družbo obsodil na razcepitev na dva dela. Po prvih dneh razprave večina opazovalcev meni, da ima Microsoft zelo velike možnosti za razveljavitev razsodbe. Sodniki prizivnega sodišča so namreč izrazili resne dvome nad pravilnostjo vodenja prvotnega sodnega procesa ter dogodkov po njem.

Sodišče odločno obsoja komentarje sodnika Jacksona po sodnem procesu, v katerih je domnevno razkril svojo pristranskost ter nasprotovanje Microsoftu. Sodniki menijo, da tako obnašanje ne ustreza položaju sodnika in celoten proces kaže v slabi luči. Vprašljivi so tudi drugi postopki v sodnem procesu, na primer argumenti in dokazi o tem, da je Microsoft poskušal zavreti ali uničiti spletni brskalnik Netscape. Nova pričevanja in pravne razlage kažejo, da v dokaznem gradivu v resnici ni nikjer jasno razvidno, da je tak načrt dejansko obstajal.

Microsoft se je pritožil tudi nad postopkom o razsodbi. Sodnik bi moral pred razsodbo o razdelitvi družbe sklicati posebno razpravo in vpletene strani obvestiti o namerah, kar pa je v svojem procesu preskočil. Zaradi vsega tega večina meni, da se sodišče lahko razveljavi sodbo sodnika Jacksona. Mnogi tudi menijo, da se bo v takem primeru sodni proces nadaljeval zopet na okrožnem sodišču, toda v tem primeru pri drugem sodniku.

http://www.microsoft.com

http://www.doj.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji