Objavljeno: 18.5.2001

Kako si Lexmark predstavlja tiskanje

Pri Lexmarku so že davno spoznali, da se napoved pisarne brez papirja še dolgo ne bo uresničila, če se bo sploh. Trenutno stanje kaže ravno nasprotni razvoj: tiska se vedno več, ne manj! Pač pa se dogaja nekaj drugega: tiskanje je vedno bliže končnemu uporabniku natiskane besede in slike. Medtem ko je bilo še v nedavni preteklosti tiskanje pretežno v domeni velikih tiskarn in izdajateljskih hiš, se vse bolj seli h končnemu uporabniku. Čeprav je celotna količina natisnjenega še vedno 20-krat večja od količine, ki se natisne pri končnem uporabniku (60 bilijonov (60 × 1012) proti 3 bilijonom strani leta 2000), pri Lexmarku računajo, da se bo celotno število natisnjenih strani začelo postopno manjšati - predvsem zaradi prodora elektronskih oblik zapisa in prikaza ter zaradi vpliva televizije - pa so prepričani, da se bo število strani, natisnjenih pri končnem uporabniku, povečalo. Predvidevajo, da se bo do leta 2010 celotno število natisnjenih strani zmanjšalo na 55 bilijonov, število strani, natisnjenih pri končnem uporabniku, pa se bo po njihovem povečalo na 8 bilijonov.

Prav tu pa pri Lexmarku vidijo svoje možnosti, saj so konec koncev podjetje, specializirano na tiskanje. Radi celo poudarjajo, da so edino podjetje, ki se posveča izključno tiskalnikom in tiskanju.

V svojem središču v Lexingtonu v zvezni državi Kentucky so predstavili nekaj novih modelov tiskalnikov. Nov je laserski tiskalnik T620. Ta tiskalnik zmore malo manj kakor 30 strani na minuto, ločljivost je do 1200 × 1200, ima predala za 500 in 100 listov, na odlagališču pa prostora za 500 listov. Model T622 je še hitrejši, saj zmore skoraj 40 strani na minuto, ima pa tudi dodaten predal za 500 listov. Oba modela sta zelo modularna, saj omogočata dodajanje večjega odlagalnika (za 750 listov), odlagalnika za šest različnih uporabnikov, dodatek za obojestransko tiskanje, podajalnik za ovojnice, samodejno spenjalnik.

Predstavljen je bil tudi Lexmarkov najhitrejši tiskalnik, W820. Ta natisne 45 strani na minuto, prvo stran pa že po 5 sekundah. V osnovni različici ima zmogljivost 1035 listov papirja na vhodni strani in do 3550 listov na izhodni. Vhodno zmogljivost je mogoče povečati na 2500 listov, dodamo pa lahko še spenjalnik, predal za ovojnice in dodatek za obojestransko tiskanje.

Se pa Lexmark zaveda, da se ne more ukvarjati zgolj s prodajo tiskalnikov. Zato so si za prihodnja leta začrtali strategijo s poudarkom na >>poslovnih rešitvah tiskanja<<. Ugotovili so na primer, da podjetje z letnim prometom milijardo dolarjev vsako leto potroši med 10 in 30 milijoni dolarjev za tiskanje. Kar je še bolj pomembno, ugotovili so, da se velika večina podjetij ne zaveda, da gre za tako velik strošek. Lexmark se že ponuja kot svetovalec, kako lahko podjetja zmanjšajo stroške tiskanja. Če se to morda sliši paradoksalno, pri Lexmarku niso tega mnenja. Prepričani so, da je posel svetovanja o zmanjševanju stroškov za tiskanje lahko zelo dober, še posebno, če si v tem prvi. Poleg tega so prepričani, da bodo potrebe po tiskalnikih kljub morebitni racinalizaciji v celoti še precej časa rasle.

http://www.lexmark.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji