Objavljeno: 22.1.2001

Iskratel v novem tisočletju

Na redni letni tiskovni konferenci je eden najuspešnejših delov starega velikana Iskra, podjetje Iskratel, novinarjem predstavilo poslovne rezultate v letu 2000 in načrte za prihodnost.

Poslovni plan za leto 2000 so zaključili z 11 % presežkom, kar pomeni, da so prodali za 260 milijonov DEM, od tega kar 60% v izvozu. Prav izvoz je glavni cilj tudi za prihodnost, saj se utrjujejo v tradicionalnih trgih (Rusija, Ukrajina) in hkrati širijo na nove (Bolgarija, Kazahstan, Uzbekistan, Afrika, Bližnji vzhod).

Novica letošnjega leta je ustanovitev novega hčerinskega podjetja Iskratel Electronics, ki se ukvarja s proizvodnimi storitvami. Že za letos je predviden promet 18 milijonov DEM, cilj pa v petih letih preseči zunanjo prodajo samega Iskratela.

Ker so trgi fiksne tehnologije že zasičeni, se podjetje vse bolj usmerja v nove tehnologije (ADSL, VoIP). Že leta 2000 je bilo kar 20 % sredstev vloženih v nove tehnologije, na tem področju pa temelji že preko 50 % vseh projektov. Nenazadnje v ta namen ustanavljajo razvojne laboratorije tudi v Rusiji, Ukrajini in Makedoniji.

Od predstavnikov podjetja smo izvrtali tudi nekaj podatkov o projektu ADSL, ki ga Telekom obljublja in hkrati zavlačuje že več kot eno leto. Zadnje pol leta gre zamudo pripisati ponovljenemu razpisu (eden od ponudnikov se je na prvotno izbiro pritožil), toda sedaj bo projekt vendarle stekel. Iskratel je s Telekomom podpisal pogodbo o dobavi prvih 20.000 modemov ADSL (in pripadajočih ADSL koncentratorjev - DSLAMov), pilotski projekt pa naj bi stekel okrog 1. februarja. Zanimivo je, da bodo le DSLAMi v večjih mestih Siemensovi, v manjših pa domači, Iskratelovi. Iskratel je namreč, tako kot pri navadni telefoniji, razvil lastne koncentratorje, ki so bolj primerni za namestitev v področjih z manjšo gostoto uporabnikov. Sami modemi ADSL bodo (>>zaradi vztrajanja Telekoma<<) vendarle Siemensovi.

Glede na začetno veliko količino naročenih modemov je za pričakovati, da bo Telekom določil ugodno ceno paketov ADSL. In ker so vse pravne prepreke sedaj mimo in ker testni uporabniki ADSL brez težav uživamo že pol leta, je morebiti za upati, da bo prodaja stekla tudi precej hitro.

http://www.iskratel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji